Tegenwoordig ben ik gek op hummus. Lekker op een spelt- of volkoren boterham en cracker, of als dip met wat rauwkorst. Eigenlijk eet ik hummus pas sinds een jaar regelmatig, vanaf het moment dat ik bewuster met voeding bezig ben en de behoefte om elke dag vlees of vis te eten minder groot is. Hummus komt uit het Midden-Oosten, is vegetarisch en bestaat uit verschillende gezonde ingrediënten. De basis van hummus bestaat uit kikkererwten en die bevatten veel vezels en eiwitten. Daarnaast zit er knoflook en olijfolie in hummus die beiden ook veel gezonde eigenschappen hebben. En weet je wat het goede nieuws is? Het is heel gemakkelijk om hummus thuis te maken! Hieronder vind je het recept voor de standaard hummus met kikkererwten, én een recept voor hummus waarbij zongedroogde tomaten zijn toegevoegd. Een verrassend lekkere variatie!
Benodigdheden (voor 1 schaaltje hummus):
Hummus basisrecept:
- 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht – uit blik of zelf gewelde & gekookte kikkererwten)
- 2 fijngeknepen teentjes knoflook
- Sap van 1/2 citroen
- Cayennepeper en/of chilipoeder
- Paprikapoeder
- Verse peper en zout
- Eventueel, kun je ook weglaten: 2 eetlepels Tahin (sesampasta) of sesamzaadjes
- Verse koriander, basilicum of platte peterselie
- Olijfolie
Hummus met zongedroogde tomaten:
- 8 zongedroogde tomaatjes
- Extra paprikapoeder
To do’s:
1. Pureer de kikkererwten met een staafmixer. Voeg daarna de knoflook, het citroensap, een scheutje olijfolie, de tahin of sesamzaadjes (dit hoort er officieel in, maar ik laat het ook vaak weg) en mix dit goed door elkaar met de staafmixer.
2. Breng de hummus op smaak met cayennepeper en/of chilipoeder, paprikapoeder, verse peper en zout. De verse koriander, basilicum of platte peterselie blaadjes kun je heel fijnsnijden en door de hummus mixen, maar ook als topping gebruiken (zoals in dit recept het geval is).
3. Besprenkel de hummus tenslotte met wat olijfolie. De hummus is een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Inge | blogboutique Ik 1 december 2014
Ik
Hummus. Zo heerlijk! Als ik trek heb in een semi-gezonde snack, neem ik vaak rauwkost met hummus. Heer-lijk!
Pingback:WRAP VAN SLA MET KIPFILET EN TOMATEN HUMMUS - Cotton & Cream Ik 3 december 2014
Ik
Pingback:BOEKWEITWRAP MET HUMMUS, GEITENKAAS EN PERZIK - Cotton & Cream Ik 20 oktober 2016
Ik