Deze 5 dingen wist je nog niet over babyhapjes

Het geven van borstvoeding was voor mij niet meer dan logisch. Waarom wil je dat witte goud, wat tenslotte het beste is, niet geven aan je kindje? En daarnaast is het keer op keer een bijzonder, intiem moment. Toen ik mijn borsten na vier maanden wat rust gunde en over ging op flesvoeding, mocht ik óók starten met de eerste proefhapjes voor mijn dochtertje. Man, wat vond ik dat spannend. Haar állereerste, echte hapje. Waarna er nog zo veel zouden volgen. Maar wat geef je als eerste aan die kleine? Wat is het beste voor haar? En moet je alles zelf maken of kun je die hapjes ook uit een potje geven, want hoe gezond is dat eigenlijk? Ik had hier veel vragen over en heb daarom een workshop gedaan bij Olvarit. In dit artikel deel ik mijn bevindingen met jou. 

Wanneer je je gezonde verstand gebruikt, dan kom je op het gebied van gezonde voeding voor je kindje al heel ver. Verse groenten, op het begin 1 soort per keer zodat je baby de specifieke smaken leert kennen en niet te snel starten met fruit – want dan went ‘ie al snel aan zoete smaken (en die snoeppot wil je zo lang mogelijk verstoppen). Dit lijkt allemaal logisch, maar toch zijn het dingen waar je niet 123 bij stil staat. En iedereen heeft nu eenmaal ‘beginnersfouten’. Zo heb ik bij het eerste hapje broccoli gemixt met aardappel. Had ik beter niet kunnen doen, want aardappel is die eerste maanden nog veel te zwaar voor een babymaagje, met als gevolg een onrustige nacht. Ik had me dus toch beter in moeten lezen. Ook heb ik wel eens per ongeluk het kookvocht weggegooid. Zonde, dit zit boordevol vitaminen.

Gebruik je gezond verstand, daar kom je al heel ver mee.

Op het gebied van eten zijn er veel verschillende inzichten waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En niets is zo persoonlijk als de opvoeding van je kindje, dus kun je alles met betrekking tot het onderwerp ‘baby’ ook vanuit verschillende perspectieven bekijken. Daarnaast kleven hier dus veel meningen en gevoeligheden aan. De combinatie baby én voeding vond ik dan ook een spannende combinatie en eentje om verder te onderzoeken. Wat is het beste voor je kindje? Maar ook: wat past het beste bij jou? Daarom vind je hieronder een lijstje met dingen die ik heb geleerd tijdens de workshop bij Olvarit in samenwerking met sterrenkok Caspar Bürgi. Misschien ben je al bekend met een aantal tips of zijn ze compleet nieuw voor je. Het belangrijkste is dat je zelf een manier vindt om je baby op een leuke, lekkere en/of gemakkelijk manier te laten eten en wennen aan smaken. Maar zeg nu zelf: wat is er leuker dan je baby een culinair smaakpallet te laten ontwikkelen, zodat je over 20 jaar bij haar of hem aan tafel aan kan schuiven…

1. Structuur van babyhapjes heeft invloed op spraak baby

Voor een baby is het prettig om de overgang van melk naar hapjes zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dus start eerst met goed gepureerde hapjes en daarna kun je steeds grovere hapjes geven. Ook zijn de hapjes de eerste maanden enkel bedoeld om je baby aan verschillende smaken te laten wennen en vervangen ze pas een voeding na ongeveer de achtste maand. Eerst alle groenten los van elkaar laten proeven en daarna pas mixen is aan te raden. Zelf ben ik gestart met broccoli (minst lekker maar wel heel gezond) en heb daarna snijboontjes en courgette gegeven. Toen de kleur groen ons ging tegenstaan, zijn we over gegaan op wortel. Ik heb alle individuele smaken zo’n drie dagen achter elkaar gegeven om haar goed te laten wennen. Ook bij Olvarit passen ze de hapjes per leeftijd-range aan op de behoefte, de 4+ hapjes bevatten dus enkel groenten en zijn fijngemalen, terwijl de 12+ hapjes weer een stuk grover zijn van structuur en gemixt met andere ingrediënten. Leuk weetje: babies die al snel grotere stukken eten, ontwikkelen hun tong beter waardoor ze later mogelijk sneller kunnen praten.

2. Groenten uit potjes worden verbouwd op speciale ‘babyvelden’

Natuurlijk moet de groenten die je geeft aan je baby zo kwalitatief, gezond en puur mogelijk zijn. Olvarit heeft daarvoor speciale babyvelden waar de groenten voor de potjes wordt verbouwd. Dit zijn altijd speciaal geselecteerde, grote velden, die minimaal 1 km van de snelweg af liggen. Dit om te voorkomen dat er besmetting is van andere velden of bevuiling door het autoverkeer. Klinkt logisch, maar zo ver had ik zelf nog niet gedacht en was hierdoor positief verrast. Daarnaast moet het veld wél dichtbij de fabriek liggen, om de groenten na het oogsten zo snel mogelijk, binnen 2 uur, te kunnen verwerken zodat alle vitaminen bewaard blijven. Daarnaast worden er hele strenge controles uitgevoerd op de groenten, want vooral bij babyvoeding moet je daar extra scherp op zijn. Ik vroeg mezelf meteen af: wordt er met de broccoli die ik koop voor mijn babyhapje ook wel zo “veilig” omgegaan? Ik voel me prettig bij biologisch geteelde groenten voor mijn dochter (lees hier wat voedingsconsulent Jonathan over biologisch voeding zegt), maar dan heb je alsnog het risico dat beestjes of andere invloeden ‘roet in het eten gooien’. Olvarit gebruikt alleen een molecuul voor insecten als dat echt noodzakelijk is. Wist je trouwens dat “kleine” groente de meeste vitaminen bevatten? Voelt vreemd, maar het is dus beter om een kleine courgette in plaats van een grote courgette (vol met water) te kiezen.

3. Wecken is dé natuurlijke manier om iets lang houdbaar te maken

De eerste vraag die werd gesteld tijdens de Olvarit workshop: hoe komt het dat die potjes zo lang – soms wel enkele jaren – houdbaar zijn? Het antwoord bleek simpel: wecken. Het potje wordt warm en luchtdicht afgesloten, eigenlijk een methode die al tientallen jaren wordt gebruikt om te conserveren, waardoor de inhoud lang houdbaar blijft. Dit kun je ook thuis doen, natuurlijk door vacuüm verpakkingen, maar ook door bijvoorbeeld een dun laagje olie over homemade pesto of hummus aan te brengen. Hierdoor komt er geen lucht bij en is het een stuk langer houdbaar in de koelkast. Slim! Deze olie-conserveer-techniek moet je natuurlijk niet niet op babyhapjes toepassen.

4. Babyvoeding uit een potje is helemaal puur

Zoals je hierboven al hebt gelezen, worden er geen conserveermiddelen aan de potjes van Olvarit toegevoegd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier ook door verrast was, want stiekem verwacht je dat er een flinke dosis zout, E-nummers en smaakmakers worden toegevoegd om de inhoud lang houdbaar (en lekker) te houden. Dat blijkt dus niet waar te zijn. Sterker nog, het is 100% puur en er gaan nauwelijks vitaminen verloren. De groenten worden namelijk na het oogsten direct verwerkt en op een andere, kortere manier gekookt waardoor ook hierdoor vrijwel geen vitaminen verloren gaan. Vooruit, misschien dat er zo’n 10% aan vitaminen verloren gaan door de bereiding, maar dat verlies je ook als je zelf met een kookpan, mixer en invriezen aan de slag gaat. Niet voor niets gebruikte Caspar Bürgide sterren chefkok die onze lunch en de workshop verzorgde, erwtenpuree uit een potje als basis voor de erwtensoep die we voorgeschoteld kregen. En die was lékker, geloof me.

5. Laat je creativiteit de vrije loop

Wanneer je baby wat ouder is en aan alle individuele smaken is gewend, kun je variëren met de babyhapjes en ingrediënten combineren. Mijn handen jeuken om dit te doen! Want eigenlijk is niets te gek en kun je je creativiteit de vrije loop laten. Hartstikke gezellig om je baby kennis te laten maken met het traditionele en oer-Hollandse AGV’tje, maar gebruik ook eens linzen, bonen of zoete aardappel. Ook avocado is heel gezond en voedzaam voor een baby. Of wat dacht je van bloemkool met appel of peer en een beetje kaneel? Yep, je hoeft niet bang te zijn voor kruiden! Vooral kruiden met een zachte smaak zoals munt, dille, kervel, basilicum en peterselie kun je prima toevoegen aan het prakje. Alles kan en alles mag. Ook potjes kun je goed met elkaar combineren. Of gebruik een potje en voeg daar iets vers aan toe, wat jij wilt of makkelijk vindt. Gebruik alleen nooit zout in de bereiding! En absoluut geen suiker. Boter en olie is ook niet nodig, pocheer een stukje kip gewoon. Wanneer je geen stoomapparaat in huis hebt (hiermee behoud je de vitaminen en smaak het beste), kun je groenten koken. Gebruik niet te veel water – want daarin gaan de vitaminen wél deels verloren, en probeer het kookvocht te verwerken in ‘t babyhapje.

Wat is het favoriete hapje van jouw baby?

 

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Olvarit. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen