EIWITTEN ZIJN SKINNY PROOF, MAAR WAAROM DAN?

Tegenwoordig zitten we massaal aan de eiwitten. We ontbijten met banana pancakes, grijpen naar gekookte eieren als tussendoortje en eten veel noten. Maar waarom zijn eiwitten zo populair? Foodcoach en gastblogger Bobby Lisa vertelt jou in deze blogpost alles wat je moet weten over eiwitten. Wist je bijvoorbeeld dat je eiwitten heel lastig om kunt zetten in vet? En welke momenten op de dag kun je nu het beste eiwitten eten? Vanaf nu weet jij alles over eiwitten en hoe dit jouw bloedsuikerspiegel (en hongergevoel) in balans houdt!

Eiwitten geven geen energie
Eiwitten dienen niet voor energie, zoals koolhydraten en vetten dit wel doen. Eiwitten zijn onze bouwstoffen en dienen voor opbouw en herstel van spieren en weefsels. Misschien heb je dit al wel eens gehoord, en eet je eiwitten na het sporten? Ook hebben eiwitten een hoge biologische waarde en kunnen ze hun steentje bijdrage aan het functioneren van bijvoorbeeld het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding, verschillende enzymen en andere systemen in het lichaam.

Eiwitten zijn hot
Het mooie van eiwitten is dat ze niet zoals koolhydraten uit ‘suikers’ bestaan. Nee, eiwitten bestaan uit ‘aminozuren’. Eiwitten geven hierdoor geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Daarbij is het leuke van een eiwitrijke maaltijd dat ze je een voller en verzadigend gevoel geven. Een volle, verzadigende en een normale bloedsuikerspiegel zorgen voor minder trek en hongergevoel. Sinds ik meer eiwitten eet, is dit echt te merken en ik vind het heerlijk. Ook omdat dan de verleiding om te snacken minder wordt. Het is niet voor niets dat eiwitten hot zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de Albert Heijn, die is met zijn magere kwark naar ‘kilo knallers’ gegaan.

foto kwark kilo knaller

Eiwitten zijn geen dikmakers
Eigenlijk is het praktisch onmogelijk om echt dik te worden van eiwitten. Dit kan wel, want ook eiwitten bevatten net als koolhydraten 4 kcal per gram, maar zoals je nu weet bestaan eiwitten niet uit suikers maar uit aminozuren, en deze kun je niet zo snel omzetten in vet. Gebruik je eiwitten/bouwstoffen die je binnenkrijgt niet, dan scheid je ze weer uit via je urine (nieren), en worden eiwitten niet omgezet in vet. Het wordt pas omgezet in vet wanneer je elke 2-3 uur meer dan 20-30 gram eiwitten (lees: 2 grote bakken magere kwark) eet en dat doet vrijwel niemand en is praktisch haast onmogelijk. Bovendien is teveel natuurlijk nooit goed goed. Je nieren moeten hard werken om het te veel aan eiwitten uit te scheiden. Te veel eiwitten is dus ook niet gezond, dus dit absoluut een reden om zorgvuldig met een eiwitrijkdieet om te gaan.

Is het een kunst om meer eiwitten te eten?
Het is een kunst om meer eiwitten te eten en ervoor te zorgen dat brood niet altijd je standaard is, net zoals in het avondeten niet altijd pasta, aardappelen of rijst (veel koolhydraten – zie vorige blogpost) aanwezig is. De overstap naar eiwitrijk of koolhydraatarm is snel gemaakt in de tijd waarin we nu leven. We zijn namelijk geen jagers of verzamelaars meer zoals in de oertijd. Ons voedingspatroon is in de afgelopen jaren drastisch veranderd, maar helaas is ons spijsverteringsstelsel niet zo drastisch mee geëvalueerd. Een disbalans in het verkrijgen van energie. Stel jezelf dus de vragen: wat is jouw dagelijkse verbranding? En kun je dan het beste je energie aanvullen door middel van koolhydraten of vetten, of heb je minder energie om te verbranden en wil je meer bouwen op eiwitten?

Eiwitrijke producten
Producten die voor een groot deel uit eiwitten bestaan, en niet te veel vet en koolhydraten bevatten, zijn;

  • Eieren
  • Magere zuivelproducten (yoghurt en kwark)
  • Mager vlees(waren), wild en gevogelte
  • Vis
  • Noten, zaden, pitten (ongebrand en ongezouten)
  • Tahoe, tempé
  • Peulvruchten (sojabonen)

Top dus als jij je dag start met een bakje magere kwark met noten en zaden (ik doe elke ochtend de ‘Goodmorning‘ door mijn bakje kwark). Voor de lunch zou je ook kunnen kiezen voor een bakje magere kwark of yoghurt, maar doe er dan wel wat fruit doorheen voor de energie (appel met kaneel…one of my favorites!). Of maak een salade die rijk gevuld is met gerookte kip, mango, avocado of een gekookt eitje. Wat ik ook vaak doe is het mixen van alles wat ik nog in huis heb; handje veldsla, twee peren, paprika, wat noten en beetje honing. Ready!

foto salade peer

Plantaardige eiwitten vs. dierlijke eiwitten.
Je hebt ook nog een verschil tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn noten, paddenstoelen, graanproducten van tarwe, rogge, boekweit, meel, haver, rijst, bloem, aardappelen en peulvruchten. Dierlijke eiwitten zijn: vlees, wild, gevogelte, vis, schelpdieren, eieren en zuivelproducten zoals kaas, melk, boter, yoghurt en kwark. Je kunt beter voor plantaardige eiwitten kiezen. Omdat er in plantaardige eiwitten essentiële aminozuren zitten die niet in de dierlijke eiwitten zitten. Deze aminozuren zijn essentieel omdat ons lichaam deze eiwitten niet zelf kan aanmaken. Dierlijke aminozuren kan het lichaam namelijk wel zelf aanmaken (bij te korten).

Zo, voor nu genoeg over eiwitten! Next time:….. de waarheid over vetten!

Heb je mijn vorige blogspot “De waarheid van koolhydraten – zijn koolhydraten dikmaker?” ook al gelezen?

Over Bobby Lisa:
Bobby Lisa is 24 jaar en komt uit Amsterdam. Bobby houdt naast fashion ook erg van een ‘healthy lifestyle’. Sporten en gezonde voeding zitten in haar wekelijkse routine. Bobby is gespecialiseerd in food, adviseert hierin en is eigenaresse van BobbyLisa.nl. Daarnaast heeft ze haar eigen webshop.

Bobby Lisa

print
Geschreven door
Laatste reacties

Reactie plaatsen