Had ik al verteld dat een spiraalsnijder in 2016 hét onmisbare keukenhulpje is? Wellicht heb je de naam Spirelli al eens voorbij zien komen in de mix met courgette, aangezien je hier in een handomdraai courgetti – oftewel spaghetti van courgette – mee maakt. Dit jaar gaan we een stap verder en nóg creatiever aan de slag met dit handige apparaatje, waarmee je groenten omtovert tot slierterige kunstwerkjes. Een van de belangrijkste food trends dit jaar is immers “minder vlees en meer groenten” en dat vraagt wat mij betreft om originaliteit. Creatief met groenten is dus niet alleen koolhydraatarm, maar ook heel hip en representatief. Steek eens de handen uit de mouwen met wortel, komkommer of kool, eventueel gecombineerd in een fotogenieke regenboog salade. Heb je al helemaal de smaak te pakken, dan is het spirelli kookboek van Orathay Souksisavanh misschien iets voor jou.
Vandaag deel ik het vegetarische recept voor spaghetti gemaakt van rode biet met gebakken feta, appeltjes en pecannootjes, en de kruidige basilicum als kers op de taart. Heb je nog nooit gebakken feta gegeten? Beloof me dan a.u.b. dat je dit recept zo snel mogelijk maakt. De Griekse gebakken kaas, genaamd Saganak, is namelijk stiekem veel lekkerder en zachter dan de ongebakken variant en presteert uitermate goed in een salade. Eet deze spaghetti van rode biet als voorgerecht of als hoofdgerecht wanneer je een kleine eter bent, eventueel met een soepje.
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 2-3 voorgekookte rode bieten (niet te groot, ze moeten net in de spiraalsnijder passen)
- 1/2 groene appel (niet te zuur, bijvoorbeeld Golden Delicious)
- 1 plak feta (stuk van c.a. 150-200 gram)
- 1 ei
- 2 eetlepels speltmeel of bloem
- Handje ongezouten pecannootjes
- Verse basilicum
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 spiraalsnijder (bijvoorbeeld van Spirelli)
To do’s:
1. Snijd de rode bieten met een spiraalsnijder in dunne en lange reepjes. Breng de rode bieten spaghetti op smaak met olijfolie, peper en zout en zet daarna even apart.
2. Klop een ei los in een kommetje en verdeel wat speltmeel of bloem op een bordje. Snijd het plak feta in 2 gelijke stukken, elk stuk van ongeveer 50 tot 100 gram (afhankelijk hoe groot je feta-lust is). Haal de stukken feta daarna door de ei, zorg ervoor dat alle zijdes goed zijn bedekt met ei. Haal de stukken feta daarna door de meel of bloem, alle zijdes gelijkmatig bedekt.
3. Bak de stukken feta met olijfolie in de pan goudbruin, op laag vuur en c.a. 2-3 minuten per kant (pas op voor aanbranden).
4. Snijd in de tussentijd de appel in blokjes en bak ze een paar minuten met wat olie in de pan, totdat de appel zacht en goudbruin is.
5. Snijd een aantal verse basilicum blaadjes fijn. Mix de basilicum met de lauwwarme gebakken appeltjes door de rode bieten spaghetti.
6. Maak de borden op met de rode bieten spaghetti en leg hier de gebakken feta bovenop. Strooi wat gehalveerde pecannootjes over het gerecht en garneer met basilicum.
Eet smakelijk! Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!
Sandra Ik 2 februari 2016
Ik
Dit ga ik een keer maken! Wel zonder appel, want dat mag ik niet haha. Echt een leuk idee om van rode bieten sliertjes te maken. Had zelf altijd het idee dat dat alleen met courgette, wortel l, aubergine en komkommer kan, maar er zijn natuurlijk nog meer groentes! Jum, ik sla dit recept op!
Cotton & Cream Ik 2 februari 2016
Ik
Leuk Sandra, ben benieuwd wat je ervan vindt. Vooral met de gebakken feta is-ie errug fijn! Fijn dagje, lfs!
sandra Ik 13 maart 2016
Ik
Dit is echt een super combinatie!
-heb de pecannoten nog even geroosterd!
Een blijver!
Cotton & Cream Ik 15 maart 2016
Ik
Wat leuk om te horen Sandra, dank voor je lieve reactie. En roosteren van de noten een goed idee, net wat meer smaak. Liefs!
Diana Ik 4 november 2016
Ik
Kan dit ook met geitenkaas?
Cotton & Cream Ik 7 november 2016
Ik
Hi Diana, dat kan denk ik zeker! Nog niet geprobeerd, maar lijkt me geen probleem. En het lijkt me eerlijk gezegd ook heel erg lekker. Succes!
Margreeth Ik 21 december 2017
Ik
Hai! Begrijp ik nou goed dat je rauwe bieten gebruikt…? Ik zou het zo aannemen, al vind ik het opmerkelijk, maar op de foto zien ze er gekookt uit.
Marlieke Ik Auteur Ik 22 december 2017
Ik
Ha Margreet, je hebt helemaal gelijk, er staat inderdaad rauwe biet, maar dit moet zeker voorgekookte rode biet zijn. Excuses voor de verwarring en dank voor je scherpte, ik heb het meteen in het artikel aangepast. Hoop dat het gerecht je lekker smaakt, ik vind het zelf een hele goede smaakcombinatie. Fijne kerst!