GEZOND GEBAKJE MET KROKANTE HAVERMOUT BODEM

Ontbijten doen we vanaf nu met havermout gebak, lieve mensen. Want o-oh wat is dit lekker. Dit gezonde gebakje bestaat uit een krokante havermout-bodem (die smaakt naar koek!) en is afgemaakt met kokosyoghurt en frambozen. Een romig en gezond gebakje, bomvol vezels maar vooral extreem lekker. Geloof me, hier kom jij écht wel eerder je bed voor uit.

Gebak voor ontbijt

Heb jij vroeger ook op zaterdagmiddag met je moeder gebakjes staan maken in de keuken? Met slagroom, kersen en van die mierzoete kant-en-klare bladerdeeg bodempjes? Het recept van vandaag heeft daar iets van weg, maar dan supergezond. De bodem smaakt naar havermoutkoekjes en is heerlijk in combinatie met de romige kokosyoghurt en zoete frambozen. Niet alleen super lekker als ontbijt of tussendoortje, het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

Benodigdheden:

(voor 4 gebakjes)

Havermout bodem:

  • 100 gram havervlokken of havermout
  • 3 eetlepels honing
  • 2-3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Eventueel: paar druppeltjes vanille-extract

Vulling:

  • Stevige kokosyoghurt (bijvoorbeeld van Abbot Kinney) of kwark
  • Vers (rood) fruit, zoals frambozen of aardbeien
  • Kokosrasp
  • Stevige muffinvorm- of houder

To do’s:

1. Maak het havermoutdeeg door de ingrediënten zoals hierboven genoemd met elkaar te mengen. Zet het mengsel heel even in de koelkast (15-30 minuten) om af te laten koelen en steviger te maken. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.

2. Vet de muffinvormpjes in met wat olie en druk de havermout stevig aan in de vorm, zodat de onderkant en zijkanten mooi bedekt zijn en er een ‘bakje/kuipje’ ontstaat. Druk nogmaals stevig aan.

3. Zet de havermout gebakjes zo’n 15 minuten in de oven. Laat ze daarna zo’n 5-10 minuten afkoelen (dan worden ze stevig) en haal ze vervolgens voorzichtig uit de vorm. Vul het gezonde gebakje met kokosyoghurt of kwark en vers fruit, en garneer met kokosrasp.

gezond gebakje

gezond gebakje ontbijt-gebakje-van-havermout1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Dit ziet er heerlijk uit!!

    • Jaaa dit is lekker, moet je echt een keertje maken. En het ziet er ook nog eens super cute uit :-) Lfs!

    • Ze zijn echt heel erg lekker !

  • Heb geen havermoutvlokken wel gewone havermout in huis kan dat ook?

    • Ha Angelique, ja hoor, dat kan ook! Hoe grover hoe beter, maar gewone havermout is ook prima! :-) smakelijk alvast!

  • Ziet er lekker uit! Kan je dit ook invriezen?

    • Ha Deborah, het is ook erg lekker! Je kunt de bodem vergelijken met havermout koek, dus het is belangrijk dat het lekker knapperig en krokant is, ik ben bang dat wanneer je ‘m uit de vriezer haalt dit een beetje taai wordt. Ik zou het dus gewoon lekker bakken in het weekend als je wat meer tijd hebt en dan gewoon vers eten ;-) succes, fijn weekend!

  • Kan dit ook in de airfrayer gebakken worden

  • Ziet er goed uit. Kan dit ook met Griekse yoghurt met wat honing erdoor?

    • Ha Masja, dat kan zeker! Je kunt ‘m vullen met alles wat je lekker vindt: Griekse yoghurt, kwark of slagroom ;) smakelijk!

  • Mag er ipv honing ook agavesiroop door? Ze hadden in de supermarkt geen onbewerkte honing namelijk.

    • Ha Mieke, ja hoor, dat is een prima zoetmaker! Succes en smakelijk vast :)

  • Een heel mooi recept. Ga ik vandaag meteen uitproberen. Weet je toevallig hoeveel KH er in 1 zo’n gebakje zit?

  • Kun je door weglating van de honing op deze manier ook een hartige versie maken waarvan je de vulling meebakt? Zoals een quiche bijvoorbeeld.

  • Hoe lang blijven ze vers? En hoe lang kan ik ze bewaren?

  • Gisteravond gemaakt en vanmorgen gegeten.. heerlijk! Na 2 taartjes nog wel behoefte aan meer…

  • Hoi! Hoeveel gebakjes per persoon in de richtlijn?

  • Leuk idee. Maar met 2-3 EETlepels honing op 100 g haver, lijkt het me wel érrug zoet (voor een ontbijtje helemaal).. Heb je een alternatief met minder honing /zoetmiddel in de bodem?

  • Hoeveel van die gebakjes mag je eten als ontbijt ?

  • Zou ik de bodem ook kunnen gebruiken als bodem voor een kwarktaart? Zo ja, moet ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden als die hierboven gegeven staan (4 gebakjes staat gelijk aan 1 grote taart) ?

  • Ziet er lekker uit. Kan ik de kokosolie ook door iets anders vervangen?

  • Ik kan je vertellen als toetje is die ook hemels
    Ik dacht nog 1 voor nu en 1 voor morgen vroeg
    Oeps te lekker alles in één keer op
    Bedankt voor dit heerlijke recept

Reactie plaatsen