GEZONDE HAVERMOUT SPECULAASKOEKJES

Volgens mij heb ik deze week mijn zesde zak pepernoten soldaat gemaakt. Oef, wat zijn die dingen verslavend. Ook aan speculaaskoekjes kan ik me misselijk eten. Maar thank god dat je thuis zowel gezonde pepernoten als speculaaskoekjes kunt maken. Moet je alleen een half uurtje de keuken induiken. Maar ach, toch best lekker om de huismus uit te hangen met dat koude weer?

Zoektocht naar de perfecte koekjes

Bakken vind ik toch echt een vak apart. Je kunt niet zomaar creatief zijn en ingrediënten op smaak bij elkaar gooien, wat ik het liefst doe. Nee, het moet allemaal perfect in verhouding zijn, anders mislukt de boel. Voor deze havermout speculaaskoekjes heb ik dan ook drie pogingen gedaan, totdat ik de perfecte koekjes had gemaakt qua smaak, structuur en krokantheid. Soms waren ze te droog, dan weer te plakkerig en niet krokant genoeg. Deze zijn wat mij betreft helemaal goed. Je kunt ze bovendien zo zoet maken als je zelf wilt. Hieronder vind je het recept voor havermout speculaaskoekjes.

Ingrediënten

Voor c.a. 12 koekjes

  • 100 gram speltbloem
  • 75 gram havermout
  • 40 gram gesmolten kokosolie
  • 1 ei
  • 3 eetlepels honing (of als alternatief kokosbloesemsuiker)
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • Eventueel: 70 gram pure chocolade voor de garnering

TIP 1: voeg rozijnen of hele fijngesneden stukjes dadels toe om de koekjes extra zoet te maken.

TIP 2: smelt pure chocolade au bain-marie (let op, er mag geen enkel druppeltje water bij de chocolade komen, want dan verandert de structuur!) en sprenkel het over de koekjes. Garneer met fijngemaakte nootjes, amandelen of gekleurde hagels (minder gezond, wél leuk voor de kids).

TIP 3: maak kleine bolletjes van het deeg, bak ze 15 minuten in de oven en voilà, je hebt homemade gezonde pepernoten!

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).

2. Meng de havermout tot havermeel in een blender en smelt de kokosolie in een pannetje.

3. Meng het havermeel samen met het ei, de bakpoeder, de honing, de gesmolten kokosolie en kruiden in een kom met een garde of mixer. Voeg daarna voorzichtig de speltbloem toe en kneed tot een stevige bal.

4. Maak vervolgens de koekjes, door balletjes van het deeg te rollen en deze daarna tussen je handen plat te drukken. Of door het deeg uit te rollen en vormpjes uit te stansen zoals ik heb gedaan.

5. Leg de havermout speculaaskoekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de koekjes circa 15-20 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen.

Laat je me weten wat je van deze havermout speculaaskoekjes vindt? Zie deze link voor meer gezonde tussendoortjes.

havermout-speculaaskoekjes

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • IK HEB JE RECEPT GEVOLGD EN IK KAN GEEN BOL ROLLEN HET KRUIMELT GEWOON UIT ELKAAR WAT KAN IK DOEN
    GROETJES

  • Horen de koekjes krokant of zacht te zijn?

  • Kan je ipv havermout ook gewoon havermeel gebruiken?

Reactie plaatsen