WORTELCAKE MET ROZIJNEN EN WALNOTEN

Gezonde wortelcake, aubergine muffins en bananenbrood, mij mag je daar voor wakker maken. Bakgerechten die niet alleen mega lekker zijn, maar waar ook zonder schuldgevoel van gesnoept kan worden. Daarom deel ik vandaag met liefde deze wortelcake met walnoten, rozijnen en ricottacreme, aangezien dit een van mijn toppers is waarbij lekker, gezond en makkelijk perfect samengaan. Vooral de zoete rozijntjes en hartige nootjes, in combinatie met de wortelcake is mmm zo lekker. De rozijntjes kun je trouwens ook goed vervangen voor dadels. Lekker bakken in ‘t weekend. Ook in de zon trouwens, want wat zeggen ze over wortels? Enjoy!

Benodigdheden (voor 1 kleine cake en c.a. 8 plakjes):

Wortelcake:

  • 250 gram geraspte wortelen
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels havermout
  • 100 gram spelt-, boekweit- of amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Handje walnoten
  • Handje rozijnen (of kleingesneden dadels)
  • Flinke scheut honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Cakevorm en bakpapier

Topping (eventueel):

  • 1 eetlepel ricotta
  • Paar druppels citroensap
  • 1-2 eetlepels magere kwark
  • Kokosrasp

To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp daarna de worteltjes, in een keukenmachine of gewoon met een rasp in de hand. Doe de geraspte worteltjes daarna samen met 2 geprakte bananen in een grote mengkom.

2. Voeg hier de rauwe eieren aan toe en mix het geheel met een vork of lepel door elkaar. Voeg daarna het meel, de havermout en het bakpoeder toe en mix dit door het wortel-banaanmengsel. Roer hier vervolgens de rozijnen en gebroken walnoten doorheen. Breng het cakebeslag op smaak met een flinke scheut honing, kaneel, speculaaskruiden en een snufje zout.

3. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Heb je het gevoel dat de vorm iets te groot is voor de hoeveelheid beslag? Vul de vorm dan simpelweg op met aluminumfolie en maak de inhoud kleiner. Schep of giet het cakebeslag vervolgens gelijkmatig in de cakevorm.

4. Zet de wortelcake voor c.a. 50-60 minuten in de oven op 180 graden. Prik na 50 minuten even met een satéprikker of vork in de cake, en wanneer deze er redelijk droog uitkomt, is de cake gaar. Zo niet, laat de cake dan wat langer staan.

5. Laat de wortelcake een paar minuutjes afkoelen. Besmeer de bovenkant daarna eventueel met een dun laagje ricotta-creme als topping, met daar overheen wat kokosrasp. Snijd de cake in plakken.

De wortelcake is 1-2 dagen houdbaar, verpakt en bewaard op een donkere plek.

wortelcake met rozijnen2 Wortelcake met rozijnen3 Wortelcake met rozijnen1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Oeh dit lijkt me heerlijk! Vind carrotcake altijd zooo lekker, maar heb het nog nooit zelf gemaakt.

    • Dankjewel Manon, het is ook echt een lekker recept en stuk gezonder dan de normale carrotcake :-) ben benieuwd naar ‘t resultaat. Liefs!

  • Gaat er nu 2 x een theelepel bakpoeder in ?

    • Ha Gea, scherp van je! Hij staat ‘r inderdaad twee keer in. Maar 1 theelepel is voldoende ;) liefs!

  • Die lijk me echt heerlijk! Ook een goed idee om dit te bakken voor in de ochtend kan je elke ochtend een stukje meenemen naar werk of school :)

    • Hi Jess, dat is inderdaad een goed idee, een lekker, voedzaam ontbijtje! :)

  • Lijkt mij een heerlijk recept. kun je de geraspte wortel ook vervangen door wortelpulp wat overblijft van de slowjuicer?

    • Ha Nancy, thanks, ben benieuwd wat je ervan vindt nadat ‘t uit de oven komt ;) ik denk dat dit wel kan! Het kan zijn dat hij daardoor ietsiepietsie minder stevig is. Maar qua smaak lijkt dit mij geen verschil. Zeker ‘t proberen waard en ik ben uiteraard heel benieuwd! X

  • Ik lust geen bananen. Enig idee of ik het kan vervangen of weglaten?

    • Ha Judith, dan zou ik iets meer meel toevoegen (totaal 150 gram bijvoorbeeld) en 1 extra ei (totaal 3). Succes!!

  • Hij zit in de oven! Ben heel benieuwd! Moest me beheersen om ‘t beslag niet weg te snoepen, dus ‘t belooft goeds ;)

    • Ha Grietje, haha dat is herkenbaar ;) dank voor je gezellige bericht en ik ben natuurlijk erg benieuwd wat je van de gezonde wortelcake vond!

  • Zou je dit net als bananenbrood goed in kunnen vriezen?
    Lijkt mij een heerlijk ontbijtje!

    • Ha Nadieh, het is een kruising tussen (wortel)cake en bananenbrood, dus ik verwacht dat het mogelijk. Zelf nog niet gedaan, maar het proberen waard zou ik zeggen! Ben benieuwd! :)

  • De cake heb ik net gemaakt en smaakt goed, maar is erg massief. Hij is niet luchtig geworden. Wat doe ik fout? Ik heb het recept exact gevolgd…

    • Hi Teun, dank voor je reactie en fijn dat je de smaak van de gezonde wortelcake goed vindt. Door het gebruik van o.a. de havermout en de bananen, is de cake inderdaad wat minder luchtig en iets “massiever/zwaarder” maar wel heel voedzaam!

  • Het begint al lekker te ruiken! Ben heel erg benieuwd naar hoe de cake zal smaken!!

    • YES, die geur is zoo fijn! Ben benieuwd of je ook de smaak net zo lekker vond. Ik ben zelf fan van dit recept! Liefs, Marlieke

  • Makkelijk te maken en o zo lekker! ;-) Dank voor het delen! Grtjs, R.

  • Ha! ik wil deze worteltaart vanavond gaan maken… maar er zit geen boter in. Dat klopt? Ik ben erg benieuwd.

Reactie plaatsen