HIER ZIJN ZE: DÉ FOOD TRENDS VOOR 2016 – 2017

Een nieuw jaar betekent frisse en verrassende trends op het gebied van eten. Altijd leuk om aan het begin van zo’n vers jaar vooruit te kijken en in kaart te brengen wat ons te wachten staat. Wat moet je maken voor je vriendinnen wat fashionable verantwoord is? En wat eten we dit jaar in de hippe restaurants? In dit artikel vind je mijn selectie van de food trends voor 2016, met uitloop naar 2017. Trends op het gebied van type gerechten, ingrediënten en restaurants, waar we mijn inziens nog veel van gaan zien, proeven en horen. Van welke food trend krijg jij nu meteen honger?

1. De eerste trend lijkt me meer dan duidelijk: minder vlees, meer vega. We weten allemaal dat dit een positief effect heeft op onze gezondheid, de dieren én het milieu. Genoeg redenen om het aantal keer dat je vlees eet naar beneden te schroeven.

2. In 2016 gaan we voor traditionele gerechten uit alle hoeken van de wereld. Denk aan wereldse gerechten uit de Joodse keuken (bijvoorbeeld potato pancakes en bagels), ceviche uit Peru, Hawaiian Poke (een gerecht in een bowl met rauwe vis) en Mexicaanse taco’s. Ook krijgen we dit jaar nog geen genoeg van Aziatisch streetfood. Deze multi-culti gerechten gaan we dan ook veel zien op de menukaart in restaurants.

Poke hawaiiaans gerecht

3. Dit jaar gaan we niet alleen voor biologisch en puur, maar voor écht ambachtelijk. Eten en drinken waar tijd, liefde en passie in is gestopt. Denk aan filterkoffie, zelfgetrokken bouillon (hartstikke gezond!) en brood. Yup, versgebakken en stevig brood mag weer!

4. Ontbijten doen we dit jaar met een acai bowl. De paarse creaties heb je het afgelopen jaar vast wel eens in je timeline voorbij zien komen. In New York is het gezonde ontbijtje immers al heel populair en ook in nieuwe ontbijtzaken in Nederland staat hij steeds vaker op de kaart. Je draait een acai bowl zelf in elkaar met acai poeder of puree, gemaakt van acai bessen. Een super food wat bommetje vol antioxidanten zit (zie hier het recept). Natuurlijk afgetopt met vers fruit!

Acai bowl recept

5. Uit eten? In 2016-2017 is het codewoord flexibel: van all day brunch, tot een ontbijtdisco en culinair nachtelijk snacken.

6. De benaming “pop-up” kennen we allemaal en misschien gaan je nekharen hier zelfs van omhoog staan. Maar hey, hier zijn we écht nog niet klaar mee. Geloof me! Tijdelijke restaurants zijn namelijk nog steeds een groot succes, denk aan de pop-up restaurants Repéré en Foyer (inmiddels gesloten). Ook dit jaar willen talentvolle koks hun kunsten op een laagdrempelig manier tonen, waarbij de focus ligt op het eten. Op 17 januari wordt pop-up restaurant Roomservice at Olof’s geopend. Door Michelin Chef Chris Naylor, de man die nu in de keuken staat van sterren-restaurant Vermeer. Eentje om te noteren dus!

7. Bye Red Velvet, hello Ube! Ube is een groente soort uit de Filippijnen wat paars is van kleur. Het heeft iets weg van zoete aardappel en wordt gebruikt in verschillende zoete bakgerechten zoals ijs en koekjes, om deze te voorzien van een fotogeniek kleurtje.

ube paarse groente

8. Gefermenteerd eten is het in 2016 hélemaal. Niet geheel onbekend, want zuurkool is bijvoorbeeld ook gefermenteerd. Hippe gefermenteerde drankjes met gember gaan we veel terugzien, maar ook gefermenteerde groenten zoals komkommer, kool en wortel. Hoe dit werkt? In een notendop: door de toevoeging van bacteriën worden koolhydraten en suikers afgebroken en dit veranderd de smaak en structuur, het wordt frisser en zuurder. Ook is gefermenteerd eten en drinken trouwens hartstikke gezond vanwege de hoge dosis probiotica wat goed is voor de darmen en weerstand.


groente-fermenteren

Bron afbeelding ube koekjes: bakehappy.net
Bron afbeelding acai bowl: renskroes.com
Bron afbeelden groente fermenteren: paleofamilie.nl
Bron afbeelding poke: poshpescatarian.com
print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Leuk en interessant om te lezen!

  • Dat ube ziet er wel heel interessant uit! Ik vind vlees heel lekker maar iets minder kan wel :)

Reactie plaatsen