De zon laat zich steeds vaker van haar beste kant zien en dat kan op fruit-gebied maar 1 ding betekenen: verse, zoete en dieprode kersen! Naast dat ze heerlijk zijn als tussendoortje, kun je kersen ook heel goed in kwarkbrood verwerken. Ik hoor je denken, kwarkbrood? Yup, super gezond brood gemaakt van o.a. kwark – lekker, gezond en super makkelijk in elkaar te draaien. Heb je geen kersen in huis maar wel appel, peer of rozijnen? Vervang de kersen dan gewoon voor het zoet fruit wat je wél in de kast hebt staan. Lang leve recepten waar je altijd je eigen draai aan kunt geven!

Benodigdheden (voor 1 brood):

  • 250 gram spelt-, amandel- of boekweitmeel
  • 300 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een scheutje (max 75 ml) amandelmelk
  • Snufje zout en kaneelpoeder
  • 1-2 eetlepels honing
  • 20-25 kersen (of ander fruit zoals appel, peer, rozijnen)
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • Olie om vorm mee in te vetten
  • Cakevorm

To do’s:
1.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de cakevorm vorm in. Ontpit de kersen en snijd ze in kleine stukjes (kwartjes)

2. Meng de droge ingrediënten – het meel, het bakpoeder, de kokosrasp, het amandelschaafsel, een snufje zout en eventueel wat kaneel – eerst en voeg daarna de melk, het ei, de honing en de kwark toe en mix dit goed door elkaar. Het is een enorm dik, taai en stevig deeg, dus wanneer je hier over twijfelt: dit hoort!

3. Schep als laatste de kersen door het deegmengsel. Verdeel het deeg daarna in de cakevorm en goed het goed aan. De vorm mag tot ongeveer 2/3 gevuld worden, het brood zet nog uit. Wanneer je cakevorm te groot is vul je het overgebleven deel van de vorm gewoon op met wat aluminiumfolie.

4. Zet het kersen kwarkbrood voor 30-35 minuten in de oven. Laat het daarna even afkoelen en snijd daarna in plakken.

5. Het brood is – wanneer het net gebakken is, nog erg smeuïg. Een uurtje/dag later is het brood wat droger. Dus bepaal wat je zelf het lekkerste vindt! Besmeer de plakjes kwarkbrood met honing of biologische jam.

Het brood blijft 2-3 dagen goed, bewaren op een droge en donkere plek.

Kersen kwarkbrood Kersen kwarkbrood1 Kersen kwarkbrood2

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Kwarkbrood kende ik nog niet, maar lijkt me lekker om een keer te maken. Ik ben alleen niet zo dol op kersen, dus zou er dan appels voor gebruiken denk ik :)

    • Hi Kim, met appel en rozijntjes is het ook hartstikke lekker. Succes, ben benieuwd of je het lekker vindt. Liefs!

  • Kan ik het ook invriezen?

  • Hi Marjoleine, in principe kun je kwarkbrood zeker invriezen, ik weet niet of de combinatie met kersen daar invloed op heeft. Ik zou zeggen: proberen maar! :-) ben benieuwd of het gelukt is. Fijne avond!

  • Een hartige variant met bijvoorbeeld olijven, zongedroogde tomaatjes en feta is ook lekker!

Reactie plaatsen