KWARKTAART MET GEZONDE BODEM

Taarten ongezond? Helemaal niet! Althans, deze kwarktaart heeft een bodem gemaakt van o.a. havermout, dadels, noten en honing. Deze gezonde bodem is super lekker en alle ingrediënten zijn nog gezond ook! Geloof het of niet, maar deze taart is heel snel klaar te maken en écht goddelijk van smaak! De bovenlaag van kwark is namelijk heerlijk in combinatie met de hartige, lichtzoete bodem. Yummie!

Benodigdheden (voor 1 taart en 6 personen):

Voor de bodem:

  • 25 dadels
  • 4 grote theelepels kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • 5 eetlepels havermout
  • Handje amandelen of walnoten
  • Bakolie om de springvorm in te vetten
  • 1 springvorm, 1 blender en 1 mixer

Voor de bovenlaag:

  • 1 bakje magere kwark met aarbeismaak of naturel (450 gram)
  • 2 zakjes klop klop (bij de AH verkrijgbaar) of 250 ml magere opgeklopte slagroom
  • 2 eiwitten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • Fruit om te garneren: aardbeien, granaatappelpitjes en/of framboosjes

To do’s:

1. Spray wat bakolie in de springvorm. Maak de taartbodem door alle ingrediënten zoals hierboven genoemd in een blender fijn te maken en deze massa op de onderkant van de springvorm te verdelen. Druk de massa stevig aan op de bodem. Wanneer de bodem plakkerig is: maak je vingers dan even nat! Zet de springvorm daarna in de koelkast.

2. Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een beslagkom met een mixer en voeg daarna de klop klop of slagroom toe. Doe de kwark in een aparte (grotere) bak.

3. Leg de gelatineblaadjes 5 minuten in een bakje met water (zie omschrijving op de verpakking), knijp ze uit en los de gelatineblaadjes vervolgens op in een pannetje met 5 eetlepels water. Let op: verwarmen op een laag pitje!

4. Meng de opgeloste gelatine door de kwark en voeg vervolgens het eiwitmengsel toe. Schep en meng het eiwitmengsel voorzichtig door de kwark totdat het een mooi geheel is.

5. Snijd daarna het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zwarte vanillezaadjes met een mes uit het stokje. Voeg de vanillezaadjes aan de kwark toe en meng het geheel goed door elkaar.

6. Pak de springvorm uit de koelkast en verdeel het kwarkmengsel over de bodem. Strijk de bovenlaag mooi recht met een lepel. Garneer de taart met plakjes aardbei, granaatappelpitjes en/of framboosjes. Gebruik je creativiteit!

7. Zet de kwarktaart vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. En dan…. smullen maar!

Zwark taart met gezonde bodem Kwarttaart met gezonde bodem 3 IMG_7872 IMG_7864

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Hoi,
    Heb dit recept geprobeerd.
    De bodem was lastig om te maken. Handblender oververhit.
    En de bodem bleef zo plakkerig :(
    Klopt dat?
    De bodem is wel heerlijk zoet.

    Greetz, JOly

  • Hi joly, de bodem is inderdaad wat plakkerig en daardoor het moeilijkste gedeelte van de taart ;-) Wanneer je de met een lepel hebt gecreerd en platgedrukt en in de koelkast zet, wordt hij vanzelf hard en minder plakkerig. Bij mij was ‘ie toen perfect. Is de taart bij jou uiteindelijk wel gelukt? Ben benieuwd! Lfs!

    • Hoi,
      Dank voor je antwoord.

      Bij het maken was plakkerig, maar dat stond ook in het recept. Maar de bodem wordt niet mooi droog en stevig. Blijft heel plakkerig en zacht.

      Ik wilde geen klop klop gebruiken, want daar zit nog steeds veel suiker in. Dus heb voor de vulling een recept gezocht met alleen gelatine. Op zich gaat dat goed, al hou ik niet zo van gelatine pudding.

      De taart smaakte prima, maar een stukje opscheppen ziet er niet uit.
      Hoe kan ik de bodem mooi droog krijgen? Net als een gewone biscuit-bodem?

      Groetjes, Joly

      • Ha Lydia, om de bodem wat knapperiger en droger te krijgen, zou je wat minder dadels kunnen gebruiken en iets meer havermout (en honing om dit te binden) en vervolgens wat langer in de koelkast kunnen zetten (of zelfs een uurtje in de vriezer) om hard te laten worden. Vervelend dat de bodem bij jou nog wat plakkerig en zacht was, bij mij was dit niet het geval. Hopelijk wordt hij de volgende keer, wellicht met minder plakkerige dadels, wat droger. Ben benieuwd! Liefs, Marlieke

  • Zaterdag de taart gemaakt, in 1x super goed gelukt! De bodem heb ik met de hand klein gemaakt en gekneed, werkte super goed.
    En hij smaakt echt heel erg lekker. Bedankt voor het recept!

    • Hi Ellis, wat goed om te horen! Dank voor je leuke berichtje, daar word ik heel blij van. Tips en suggesties zijn natuurlijk ook altijd welkom :) Liefs, Marlieke

  • Hoi, tip voor de plakbodem: als je de klomp deeg in de vorm hebt gedaan, maak je handen vochtig (houd een kommetje water bij de hand). Als je je handen nat houd en het deeg met je handen uitspreid en plakt het niet en kun je een mooie egale bodem maken. Erg lekker:)

    • Ha Regina, wat een goede tip! En heel leuk dat je dit laat weten wat je van dit recept vindt. Thanks voor je berichtje! :-)

  • Die taart van jou is echt geweldig lekker. Ik heb hem ook gemaakt en aan mijn gasten voorgeschoteld en ook die waren heel erg enthousiast . Na 2 dagen was het laatste stukje nog steeds erg lekker. Een dikke 10 hoor ! En natuurlijk heel erg bedankt voor het geven van het recept.

    • Hi Thea, echt een onwijs leuk berichtje, dankjewel! Blij om te horen dat de taart goed gelukt is en een succes was bij jouw gasten. Lief dat je dit nog even doorgeeft. Eventuele tips zijn natuurlijk ook altijd welkom. Fijne avond!

  • Ik heb een vraagje over de dadels.
    Bij mij wegen die zo’n 25 gram per stuk.
    Met 25 stuks wordt dat wel erg veel.
    Hoeveel gram gebruik je ongeveer?

    • Ha Veronica, ik verwacht dat jij grote hebt. Ik heb normale/kleintjes gebruikt (weet niet aantal gram) dus zou dan 15 stuks adviseren. Ben benieuwd naar het resultaat, succes!

  • Klop-klop vermijden. Troep. Enorme hoeveelheden suiker!!! Gewoon slagroom gebruiken en ev wat poedersuiker.
    Lekker recept!

    • Hi Louis, daar heb je gelijk in, slagroom is daarom een goed alternatief! Thanks voor je berichtje, leuk om te horen dat je het een lekker recept vindt!

  • Hallo ik heb een vraagje, lijkt mij een erg lekkere taart, maar klopt het dat je eerst de eiwitten stijf klopt vervolgens de slagroom toevoegd en het geheel dat weer stijf mixt.

    • Ha Inge, je klopt inderdaad eerst de eiwitten op en voegt daarna de (opgeklopte slagroom toe of klopklop). Daarna meng je het met de kwark en gelatine, maar hoeft dat daarna niet een tweede keer op te kloppen! Is het duidelijk zo? :) Veel succes, ben benieuwd naar het resultaat! Liefs, Marlieke

  • Vraagje,

    kun je ook iets anders gebruiken in de plaats van dadels?
    Ik hoor heel graag.
    Voor mijn verjaardag (komende week) wil ik een gezondere taart bakken :)

    • Hi! Wat leuk! Uhm, je zou wat extra noten en honing kunnen gebruiken ipv de dadels. Dan maak je eigenlijk een bodem van een noten-muesli reep :-) eventueel eerst even in de oven hard bakken. Succes!

  • Ik wil de taart graag maken, maar misschien een gekke vraag; Hoe groot moet de springvorm zijn?

    • Hi Sylvia, voor dit recept heb ik zelf een springvorm van 25 cm diameter gebruikt. Maar iets kleiner kan zeker ook, dan wordt het geheel alleen iets hoger/dikker. Succes!

Reactie plaatsen