Of je nu van een vroege of een late lunch houdt, de tijd tot het avondeten is laaaaang. Te lang. Want zelf grijp ik om 16.00 uur én net voor het diner altijd naar een snack, omdat ik me slap voel of een rammelende maag heb. Die koekjes en chocoladerepen zijn dan verleidelijk, alleen we weten allemaal dat die suikers snel zijn uitgewerkt met daarna een nog grotere energiedip als resultaat. Maar dat handje noten of dadels is ook maar zo saai. Daarom heb ik deze noten-havermout energy cake ontwikkeld; voedzaam, vullend en met ‘trage suikers’ die je bij zo’n dipje nodig hebt. Maak ‘m op zondag en je hebt de hele week gezonde tussendoortjes!

Het lekkerste, gezonde tussendoortje

Deze super voedzame cake, die heerlijk is als ontbijt of tussendoortje, vult enorm, heeft een lekkere bite en geeft je precies de energie die je nodig heeft. En toen mijn man ‘m proefde, vond hij dat het een beetje smaakt naar peperkoek, dus de koekkruiden en het zoetje maken ‘m ook nog eens hartstikke lekker. Maak zo’n energy cake één of twee keer per week (varieer een beetje met de vulling, deze havermout cake met fruit is bijvoorbeeld ook erg lekker), pak de cake in met wat aluminiumfolie, doe in een afgesloten trommel of vries de plakjes in, en je kunt elke dag een stukje gezonde cake meenemen naar je werk. De havermout-noten energy cake blijft zo’n 3-5 dagen goed. Het beste en meest gezonde tussendoortje!

Benodigdheden:

(voor 1 energy cake en c.a. 8 plakken) 

  • 100 gram haver- of speltvlokken
  • 65 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • Eventueel: paar druppeltjes vanille extract
  • Honing
  • 2-3 handjes gemengde noten (c.a 125 gram: walnoten, amandelen, macademia, pinda’s, wat je lekker vindt)
  • Flinke hand rozijnen (of fijngesneden stukjes dadel, totaal c.a. 10 kleine dadels)

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Prak de bananen met een vork en doe ze in een kom. Voeg hier de eieren, het speltmeel, het bakpoeder, de vlokken, de koekkruiden, het kaneel, een snufje zout en een flinke scheut (c.a. 2 eetlepels) honing aan toe. Wanneer je het in huis hebt: voeg eventueel ook wat druppeltjes vanille extract toe. Mix het geheel daarna met een staafmixer tot een stevig beslag.

2. Schep als laatste de noten en rozijnen/fijngesneden stukjes dadel aan het beslag toe. Wees niet zuinig, het mag een goedgevulde cake zijn.

3. Vet daarna het bakblik in of gebruik bakpapier. Vul het bakblik vervolgens met het beslag. Vul het bakblik eerst aan één kant, want wanneer het cakeblik te groot is dan kun je ‘m aan de andere kant gemakkelijk opvullen met een propje aluminiumfolie, zodat hij toch de hoogte houdt.

4. Zet de noten-havermout energy cake daarna voor c.a. 40 min in de oven. Controleer (met een satéprikker) of hij gaar is, de exacte baktijd kan afhangen van de type oven.

Nieuwsgierig naar meer gezonde tussendoortjes? Zie hier alle recepten voor gezonde snacks uit de keuken van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen