OVENSCHOTEL MET ZOETE AARDAPPEL, TONIJN EN AVOCADOCRÈME

Wanneer je regelmatig recepten van Cotton & Cream maakt, weet je dat ik gek ben op zoete aardappel. Gepoft, gebakken of verwerkt in een stamppotje: hier wordt mijn knorrende maag hartstikke gelukkig van. Ook is het fijn dat ik meestal wel een zak zoete aardappelen in de keukenkast heb liggen, dus met wat restjes uit de koelkast weet ik er altijd wel weer iets lekkers van maken. Een gerecht met zoete aardappel moet wel worden gecombineerd met iets zouts en hartigs vind ik, anders komt de smaak van het oranje goud niet goed tot haar recht. De combinatie van zoete aardappel met tonijn had ik nooit eerder gemaakt of geproefd maar leek me erg lekker. Het proberen waard dacht ik, en ik kan je vertellen dat hij goed uit de test is gekomen. Ook in combinatie met de zachte mozzarella en avocadocrème een blijvertje! Dit gerecht is eigenlijk voor twee personen, maar ik heb bijna de hele ovenschaal in m’n eentje opgegeten. Dat lijkt me een goed teken.

Benodigdheden (voor 2 personen):

Ovenschotel:

  • 2 zoete aardappels
  • 1/2 gele of rode paprika
  • 1 blik tonijn (van c.a. 185 gram)
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram mais
  • 2 eieren
  • Verse koriander
  • Eventueel: cayennepeper of gemalen chilipeper
  • Peper en zout

Avocado creme

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel yoghurt of crème fraîche
  • Citroensap

To do’s

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.  Snijd de zoete aardappels in plakjes (met schil, eventuele plekjes kun je weghalen), de paprika in stukjes, de rode ui in ringetjes en de mozarella in zo dun mogelijke plakken. Zet dit even apart.

2. Vet een ovenschaal in met olie. Beleg de onderkant van de ovenschaal met de helft van de plakjes zoete aardappel en bestrooi met wat zout. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de helft over de zoete aardappelplakken. Verdeel daarna de stukjes paprika en wat mais over de tonijn en breng eventueel op smaak met peper, zout en eventueel wat cayennepeper of gemalen chilipeper om het gerecht iets pittiger te maken.

3. Breng daarna een nieuw laagje zoete aardappel aan, bestooi dit met zout en verdeel daar overheen de resterende tonijn. Leg hier de rode ui ringen bovenop en maak de schotel af met wat de plakken mozzarella (leg deze zo veel mogelijk over de ui ringen heen).

4. Zet de schaal voor 30-40 minuten in de oven. In de laatste 20 minuten kun je de eieren over de bovenkant verdelen en deze 20 min mee laten stollen.

5. Maak in de tussentijd de avocadocrème door de avocado, yoghurt of crème fraîche en citroensap fijn te maken & te mixen. Hier kun je een foodprocessor, blender of gewoon een vork voor gebruiken. Breng dit eventueel op smaak met wat peper en zout.

6. Strooi voor het serveren wat verse koriander over de ovenschotel en serveer met de avocadocrème apart.

Eet smakelijk! Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!

Oven schotel met tonijn en zoete aardappel1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Klinkt echt onwijs goed! Toevallig moet de zoete aardappel die ik heb liggen op, komt goed uit!

  • Mmm, ik heb nog niet eerder van dit recept gehoord maar het lijkt me heerlijk! Even opslaan dus!

  • Lijkt mij lekker.
    Hoeveel gram tonijn?

    • Ha Noeska, een gemiddeld blik á 185 gram. Succes, ben benieuwd wat je ervan vindt!

  • Net deze heerlijke ovenschotel gemaakt en wat was die zalig.

    • Leuk om te horen, Marleen :-) dank voor je berichtje! Probeer ook zeker eens de schotel met zalm en zoete aardappel, ook erg lekker! Lfs

  • Goed idee! Met goede aardappel kun je bijna niet mis gaan, maar met tonijn is wel heftig. Daar houd ik dan wel weer van.

    • Ha Daphne, zeker eens proberen, het is een fantastische smaakcombi! :-)

  • Dank je wel, Marlieke, deze schotel was superlekker en dat vond mijn zusje ook, die vanavond bij me at. Ik heb alleen de eieren weggelaten want de tonijn en de mozzarella leveren al genoeg eiwitten volgens mij. Ik heb wel een beetje olijfolie er door heen gehusseld omdat ik bang was dat het anders te droog zou worden.

    Ik had ook nog een schaal in de oven geschoven met in stujkken gesneden rauwe biet, peren, pastinaak, wortelen en rozijnen en hier olijfolie, mangosap, kaneel en garam marsala doorheen gehusseld…
    Smaakte geweldig goed samen met jouw schotel, Marlieke…
    Grappig dat ik net als jij verzot ben op zoete aardappelen en gezonde gerechten

    Hartelijje groet van Anke

    • Wauw, dat bijgerecht klinkt ook ontzettend goed. Dank voor je leuke en enthousiaste bericht. Heel tof om te horen dat je de schotel met zoete aardappel en tonijn zo lekker vindt. Ook echt een van mijn favorieten! Hopelijk tot snel weer :- ) liefs, Marlieke

  • Was echt heerlijk! Ook mijn vriend heeft er intens van genoten!

    • Hi Nina, thanks voor je super leuke reactie, heel fijn om te horen (ook dat je jouw vriend er blij mee hebt gemaakt natuurlijk haha). Hopelijk tot snel weer!

  • Wat een super lekker recept. We hebben ervan genoten en deze schotel komt nog veel vaker op tafel

Reactie plaatsen