Of je nu vegetarisch bent, een gezonde lifestyle hebt of gewoon lekker wilt eten, dan moet je nu even goed opletten. Dit gerecht wil je namelijk maken, en misschien wel twee keer per week! Shakshuka is een van oorsprong Israelisch eenpans-gerecht, bestaat uit tomaten, groenten en eieren, en is het perfecte voorbeeld van gezond en méga lekker. Bovendien kan dit gerecht niet mislukken!

Kruidige Shakshuka

In mijn “eigen” versie van Shakshuka voeg ik kikkererwten toe, voor een extra gezond en vezelrijk avondmaaltje. Het kruidige gerecht is lekker met wat fetakaas of Parmezaanse kaas, maar is zeker geen must. De eieren maken het gerecht vervolgens helemaal af. Ze stollen in de schotel wat er leuk uit ziet, en bovendien bindt het ei de groenten aan elkaar waardoor er automatisch ‘porties’ ontstaan. Makkelijk opscheppen!

Samen dippen uit de pan

In de overgebleven saus kun je eventueel wat brood dippen. Het gerecht is perfect voor een doordeweekse dag omdat het zó op tafel staat, maar ook leuk wanneer je vrienden op bezoek krijgt. Het is namelijk áltijd gezellig om samen uit dezelfde pan te eten!

Recept shakshuka1

Benodigdheden shashuka

Voor 2 personen

  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 2-3 verse tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 gram kikkererwten (of bonen)
  • Kruiden: paprikapoeder, komijnzaad en chilipoeder en/of cayennepoeder
  • Verse peterselie
  • Verse peper en zout
  • 4 eieren
  • Parmezaanse kaas (of fetakaas)

TIP: heb je toch zin in wat vlees? Voeg dan wat gebakken stukjes chorizo toe!

To do’s

1. Snijd de aubergine, paprika en rode ui in grove stukken en roerbak dit samen met wat olijfolie en een fijngeknepen teentje knoflook een paar minuten in de bakpan. Voeg hier vervolgens de tomatenblokjes en (afgespoelde) kikkererwten aan toe, gevolgd door de fijngesneden verse tomaten, en meng door elkaar.

2. Breng de shashuka op smaak met verse peterselie, paprikapoeder, komijnzaad, chilipoeder en/of cayennepoeder, peper en zout. Laat de schotel daarna 5 minuten minuten pruttelen en roer af en toe door.

3. Maak als laatste vier “kuiltjes” in het gerecht en breek hierin de eieren. Laat de eieren vervolgens in de schotel gaar worden. Om het proces te versnellen kun je een deksel op de pan doen.

4. Serveer de shashuka vanuit de pan. Strooi er naar smaak wat extra peterselie en Parmezaanse kaas of fetakaas overheen.


Wedden dat je dit lekker vindt?! En klik hier voor nog veel meer snelle, lekkere en gezonde recepten. 

Recept shakshuka

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Lijkt me lekker! Voeg jij de kikkererwten bij stap 1 toe?

    • Hi Roos, echt een keer maken, het is heerlijk! Ik zie dat ik de kikkererwten inderdaad niet in de omschrijving heb genoemd. Bij stap 1 ja! :)

Reactie plaatsen