10 FOOD FOTOGRAFIETIPS VAN SASHA DE BOER

Wanneer je foto’s van een paar jaar geleden vergelijkt met recente foto’s, zie je een groot verschil in kwaliteit. Logisch, evaring leert nu eenmaal. Sasha de Boer, fotografe en tevens bekend van het NOS journaal, weet daar ook alles van. Tijdens een fotografie-workshop georganiseerd door Nikon, leerde Sasha de Boer mij alles over food fotografie. Wil jij jouw fotografieskills ook naar een hoger niveau tillen, lees dan snel hieronder dé 10 fotografietips van Sasha de Boer voor de ultieme food foto!

10 tips voor food fotografie:

  1. Bereid je goed voor, zorg ervoor dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.
  2. Licht is het belangrijkste. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.
  3. Om harde schaduwen zachter te maken, kun je werken met reflectieschermen (gemaakt van wit piepschuim of aluminiumfolie)
  4. Om meer diepte te creëren in de foto, kun je ook werken met zwarte reflexischermen.
  5. Zorg voor een mooie ondergrond. Bij Art Supplies-winkels kun je voor een paar euro al prachtig papier kopen waarmee je een mooie ondergrond en sfeer creëert in de foto.
  6. Zoek mooie props, zoals servies en bestek,  voor op de foto. Zoek hierbij naar contrasten, bijvoorbeeld iets nieuws en iets ouds.
  7. Speel met kleuren: bijvoorbeeld door te kiezen voor verschillende nuances van een bepaalde kleur of door gebruik te maken van ingredienten met contrasterende kleuren.
  8. Zoek en vind de “hoofdpersoon” van het gerecht en stel daarop scherp. Het is mooi als een foto wat “onscherpe” delen heeft.
  9. Een diafragma van 5.6 of 6.3 werkt het beste, hierdoor loopt de scherpte mooi weg.
  10. Werk met verse producten, kook niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.

Win-actie – maak kans op een Nikon D3300
Ga met de tips zoals hierboven opgesomd aan de slag deze Kerst en upload de mooiste foto van jouw culinaire hoogstandje of Kerstdiner op social media met de hashtags #Nikon_kerstdiner én #cottonandcream. Alle foto’s die tot en met 27 december zijn geplaatst maken kans op een Nikon D3300 camera. Dat is het proberen waard lijkt me? De winnaar wordt op de Nikon Facebook-pagina bekendgemaakt. 

Fotografietips food2 Fotografietips food

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen