Met deze 4 tips kom je het huis niet meer uit

Nog steeds zijn mijn vriendinnen en ik het liefst degene die als laatste uit het café rollen. Nooit meer naar huis, zingen we dan. Ik geef die drankjes en mijn Brabantse roots maar de schuld. Helaas moet ik toegeven dat die bar al maandenlang niet is aangeraakt, want die verdomde kater kan ik met een baby maar lastig opvangen. En wanneer ik mijn grote trots meeneem op date, weet ik dat ze de prikkels ooit moet verwerken (lees: een onrustige avond). Daarom heb ik inmiddels geleerd om het thuis gezellig te maken. Waardoor ik de lente in huis haal en stiekem de deur helemaal niet meer uit hoef. Inderdaad, hier is een huismus geboren. Ach ja, wat kan mij het schelen, lekker toch? Hieronder ontdek je dan ook hoe ik van mijn huis een heerlijke plek maak.

1. Extra leven in huis

Regel 1 in huis? Altijd verse bloemen. Het enige moment dat ik geen verse bloemen in een vaas heb staan, is de dag is dat ik terugkom van vakantie. Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op bloemen, als een kind in een snoepwinkel keek ik naar alle kleuren en vormen, het zijn kleine kunstwerkjes uit de natuur. Bloemen geven ook een gevoel van leven, frisheid en liefde aan het interieur. Ze laten je bijna geloven dat je ze zelf geplukt hebt. Romantische bloemen zoals rozen, pioenrozen en hortensia’s zijn mijn favoriet, en dan haal ik ze het liefst in zachte pastelkleuren zoals poederroze, peach, lila of roomwit in huis. Rozen kennen we natuurlijk al heel lang, maar hortensia’s zijn de laatste jaren enorm gestegen in hipheid. Op Pinterest zie je ze in bosjes voorbij komen. Niet zo gek, de ronde bloem is een karakteristieke eye-catcher en fleurt elk interieur heel stylish op. Vooral in de lente, want dan is-ie op z’n best.

Oh, en kamerhortensia’s blijven heel lang goed, dat vind ik dus ook ideaal. Hoe meer water en liefde je ze geeft, hoe mooier ze worden. En de bloem kan enorm groot worden. Alhoewel ik dat water wel eens vergeet. Maar op zich geen ramp, want ook gedroogd zijn hortensia’s sfeervol in huis. De naam staat niet voor niets voor gratie, schoonheid en overvloed, de bloemen zijn heel veelzijdig en verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren en maten (klik hier voor meer info). Jammer genoeg heb ik geen tuin, anders zou ik ze óók daar flink laten bloeien. Extra voordeel: bloemen en planten hebben een vochtregulerende en zuiverende werking en zorgen voor meer zuurstof in huis, waardoor het ‘thuis zitten’ nog prettiger wordt gemaakt.

2. De beste items in mijn interieur

De beste aanschaf in mijn interieur is by far mijn kingsize bank. Toen we ‘m net gekocht hadden dachten we nog wel eens ‘is hij niet te groot?’ maar inmiddels weet ik dat een bank nooit te groot is. En vooral als je een baby hebt niet, hier spendeer je immers de meeste tijd (de eettafel wordt al maandenlang niet gebruikt). Een grote bank is ook uitnodigend wanneer je familie of vrienden op bezoek hebt. Ik denk dat er zo’n acht man op kan zitten en met z’n drieën kun je languit liggen. Het enige nadeel is dat die gasten dus wel moeilijk weer de deur uit te werken zijn. Een ander voordeel van een grote bank: je heb extra veel ruimte voor kussens. Naast bloemen een andere interieurverslaving van mij, want hoe meer kussens hoe beter. In verschillende stoffen, tinten en formaten om lekker in weg te kruipen. Dit geeft een gevoel van luxe, en mooie, zachte materialen in de mix geven het interieur een huislijke, warme sfeer. Met een baby zijn kussens ook nog eens extra praktisch, tijdens het voeden enzo, dus nog een excuus om los te gaan. Ook mooie dekentjes op de bank, niet alleen om onder te liggen maar ook als decoratie, zijn een must. Tel daar een Netflix abonnement en gevulde koelkast bij op en je wilt de deur toch niet meer uit? Niet in deze jurk die ik heb aangedaan voor de foto maar in verwassen huispak, duh.

3. Alles onder controle

Ik wist niet dat het mogelijk was, maar sinds ik de titel moeder heb gekregen, ben ik nóg warriger in mijn hoofd. De behoefte aan overzicht en structuur is dan ook groter dan ooit. Een rommelig huis en ik krijg een kortsluiting. Want structuur aanbrengen met een baby is al redelijk lastig, je probeert het maar die kleine wezens zijn lastig te programmeren, dus het enige wat ik “in de hand heb” (wanneer mijn man ook naar me luistert) is mijn huis. Elke avond voordat ik ga slapen, hoe laat en grote bende het ook is, wil ik dat mijn huis helemaal strak is. Theekopjes in de vaatwasser, laptop dichtklappen en een extra check op rondslingerende sokken. Tikkeltje neurotisch ben ik daarin, want zelfs de kussentjes op de bank moeten recht liggen. Maar wanneer ik dan de volgende ochtend mijn opgeruimde woonkamer binnenwandel, krijg ik zo’n heerlijk voldaan gevoel en denk ik: “jawel Marliek, je hebt alles onder controle”. Dus een opgeruimd huis is niet alleen een opgeruimd hoofd, ook 100 keer prettiger ‘thuis zijn’ en ‘thuis komen’ vind ik. In mijn studententijd is dit wel anders geweest, toen ik niet eens meer naar huis durfde vanwege de bende die ik daar aan zou treffen. Door ervaring leert men.

4. Op spontane borrels voorbereid

Nu weet jij wellicht al dat ik een lekkerbek ben, dus kan deze tip niet in het lijstje ontbreken. Maar zeg nu zelf, is eten niet het fijnste – naast knuffelen, winkelen en slapen – wat er is? Daarom heb ik vrijwel altijd een volle koelkast, vriezer en voorraadkast. Ook omdat ik dit gezellig vind. Soms is daardoor iets over de datum en moet ik het weggooien, inderdaad zonde, maar ik heb wél altijd wat lekkers in huis. Niet alleen fijn wanneer je onverwachts bezoek krijgt, de gedachte dat je nooit verplicht door de regen hoeft te fietsen om eten te halen, is ook heel relaxt. Franse kaasjes, afbakbrood, rilette, droge worst, olijven en andere dingen die lang houdbaar zijn heb ik in de koelkast, zodat ik altijd op een spontaan borrelmoment op het balkon of mijn kingsize bank ben voorbereid. Maar ook soepen uit zak, visjes uit blik en complete maaltijden in de vriezer, zodat ik stevige trek op ieder moment kan stillen. Ook heb ik áltijd wijn en bubbels koud staan, gewoon alleen de gedachte dat die fles ontkurkt kan worden wanneer ik daar zin in heb, geeft me al een gezellig gevoel. Want ik mag dan wel veranderd zijn van feestbeest in een huismus, saai wil ik nóóit genoemd worden.

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met hydrangeaworld.com

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Reactie plaatsen