DINNER TIP: TRUFFEL HEAVEN BIJ 5&33

Goed nieuws, het truffelseizoen is deze maand gestart. En wanneer jij ook nooit genoeg krijgt van de hemelse smaak, dan is het 5-gangen truffelmenu bij 5&33 iets voor jou. Tot en met Kerst kun je hier terecht voor waanzinnig lekkere (yup, wij hebben ze alvast voor je voorgeproefd) gerechten. Maar wat weet je eigenlijk over de kostbare knolletjes? 

Wat is een truffel precies?

De truffel mag je scharen onder de paddenstoelen; hij groeit namelijk onder de grond aan de wortels van bomen. De meeste truffels worden gevonden Italië. Het klimaat is hier mediterraans, wat een van de eisen is om een truffel te laten groeien. Verder is een kalkrijke bodem belangrijk en moet er een juiste ‘match’ zijn tussen de truffel en de boomsoort. Je begrijpt het al, zelf truffels kweken wordt ‘m helaas niet.

truffel-1

Waarom truffel zo exclusief is

Je hebt twee soorten truffels: de zwarte en de witte variant. Voor zwarte truffels betaal je zo’n 250 euro per kilo en voor het kopen van witte truffels mag je de loterij winnen, want sommigen zijn wel duizenden euro’s per stuk waard. De reden dat deze schatjes zo duur zijn, komt doordat ze heel zeldzaam en moeilijk vindbaar zijn (alleen dieren met een sterk reukorgaan kunnen truffels vinden). Daarnaast moeten truffels perfect rijp zijn om geplukt te worden, want alleen dan komt de smaak tot zijn recht. Witte truffels zijn nog duurder omdat je van deze soort maar weinig nodig hebt om een intense smaak te proeven. De smaak van de zwarte truffel komt pas tot zijn recht zodra je ‘m opwarmt. Let trouwens op voor de zogenaamde ‘goedkope truffels’; deze komen namelijk uit China en zijn volgespoten met aroma’s.

TIP: 5-gangen truffelmenu bij 5&33

Voor de tweede keer kun je bij 5&33 in Amsterdam tijdens het truffelseizoen terecht voor een exclusief 5-gangen truffelmenu, in combinatie met een speciaal wijnarrangement. De prijs die je hiervoor neerlegt is 65 euro per persoon, exclusief drankjes. Onze favorieten? De langzaam gekookte eieren met witte truffel, risotto met truffel & prosecco en de chocolademousse met olijfolie kaviaar en zwarte truffel. Chocolade en truffel, een match made in heaven. Wanneer je niet zo’n grote eter bent: een 3- of 4-gangen menu is ook mogelijk. Voor meer informatie & reserveren (een must!) ga je naar www.5and33.nl.

truffel-4

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen