Dit zijn de 5 Kerst trends voor 2018 (+ recepten)

Mariah Carey stond al een paar keer heel luid aan tot irritatie van vele mannen, check. Je weet nu al welke outfits potentieel heel hoog scoren voor jouw kerst, check. Je vraagt je af wat je deze kerst gaat creëren voor een indrukwekkend diner. Ehhh, nog geen check. Want wat ga je dit jaar dan maken?! No worries, ik mocht de kerst alvast voorproeven met de Allerhande en met de volgende kerst trends op het gebied van food(styling) wordt jouw kerst ook dit jaar weer super shiny & yummy. 

KERSTTREND #1 – VEGGIES ARE HOT & HAPPENING

Veggies rule! Vorig jaar zagen we deze trend al voorbij komen, maar dit jaar gaan groenten een nog grotere hoofdrol spelen in het kerstspektakel. Verras je gasten met een indrukwekkende vegan centerpiece, zorg voor een palet van prachtige kleuren op tafel en experimenteer met bereidingswijzen zoals het grillen, roosteren, marineren en roken van de groenten.

Zo ga creëer je met een bietencarpaccio met pistachepesto, waterkers-sojabonensoep of een hele bloemkool in een jasje van bladerdeeg een healthy en diervriendelijk feest op tafel. Deze bloemkool gaf bij mij in ieder geval een wow-effect en doet echt niet onder voor een kalkoen of hazenrug. Truffellover? Mega aanrader is dan de truffelpolenta met knolselderij en tomaatjes – een hemels veggie bijgerecht.

Hele bloemkool in bladerdeeg (recept vind je hier

KERSTTREND #2 – KLEURPARADE

Als fotograaf vind ik deze trend persoonlijk de leukste – want meer dan ooit is het belangrijk dat jouw gerechten stralen in natuurlijke uitgesproken kleuren en kleurschakeringen zodat ze trèsfotogeniek zijn en een lust voor het oog.

Prima natuurlijk om een filter te gebruiken voor jouw Instagramable pareltjes, maar on trend is dat je natuurlijke kleuren gebruikt om jouw gerechten te versterken zodat je die filter eigenlijk niet eens meer nodig hebt. Zo zijn gemalen pandan en matcha (groen), kurkuma (geel) of butterfly pea (blauw) kleurknallers die dat perfect plaatje wel erg makkelijk voor je maken.

Bieten latkes met warmgerookte zalm (recept vind je hier)

 

KERSTTRENDS #3 – EASY DOES IT

Het hele jaar leggen we de lat zo hoog voor onszelf, maar tegen het einde van het jaar wordt het juist tijd zaken wat relaxter aan te pakken. Verspakketten zijn daarom een groot succes – want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Als je precies de juiste hoeveelheden krijgt aangeleverd inclusief het recept en ook nog eens vele tutorials krijgt aangereikt wordt het deze kerst wel heel relaxed. Zo biedt de Appie Excellent Verspakketten aan met paddenstoelen risotto of een hasselbackpompoen – easy-going, echter wel met de juiste portie kerstallure & succes gegarandeerd!

Cookie dough ijsbombe (recept vind je hier

KERSTTRENDS #4 NO HANGOVER

Bij kerstfeestjes horen kerstborrels, punt. Een frisse nieuwe trend in de kerstsferen is wel dat er bewuster wordt gedronken en varianten zonder alcohol en met ambachtelijke producten steeds populairder worden. Winnaars zijn hier huisgemaakt gemberbier, kombucha en vlierbessenlimonade. En voor een eenvoudige versie kan je ook het tafelwater vullen met mooie, kleurrijke ingrediënten zoals tijm, rozemarijn en rood fruit.

Toch wel trek in alcoholische versnaperingen? Zet deze heerlijke drankjes dan on-the-side in als verfrissend alternatief op het wat eenvoudigere platte of bruisende water. Plus, wedden dat je bij het kerstdiner de dag erop meer aan het shinen bent? #fitgirl

Bloody Mary soep zonder alcohol (een soortgelijk recept vind je hier)

KERSTTREND #5 SHARING

And last but zeker not least: de meest gezellige trend deze kerst is shared dining! Het idee is dat iedereen een of twee signature dishes bereidt en zo creëer je met zijn allen een heerlijk hapjes diner. Deze knusse trend blijft ongeëvenaard populair en laten we eerlijk zijn: het is toch ook superleuk om elkaars topgerechten te delen en helemaal los te gaan op dat ene gerecht waar je goed in bent? Tip: maak gebruik van grote schalen zodat jouw dish extra mooi in de schijnwerpers komt te staan.

Gourmetten, by far de meest populaire vorm van shared dining, krijgt bovendien een culinaire upgrade. Deze kerst wisselen we de bekende hamburgers en stukjes kipfilet in voor bijvoorbeeld Aziatische zalm met wasabimayonaise, lamskoteletjes en aspergetips met citroenolie.

Kaasplank taart (recept vind je hier)

 

ANDERE FOODTRENDS IN 2018

Andere foodtrends die we hebben gespot en ook zeker de moeite waard zijn om jou te inspireren voor het kerstdiner hebben we hieronder voor je opgesomd!

  • Glitter all the way – niet alleen jouw outfit en de kerstboom mogen shinen, maar werk ook met eetbare glitters en eetbaar goud over het nagerecht. Of wat dacht je van glitters in het glas bubbels? Shine on, baby!
  • Tea-time – thee is hot (yes, letterlijk & figuurlijk) en valt super te combineren bij specifieke gerechten. Thee bij het kaasplankje kan dus deze kerst.
  • Eetbare bloemen – maak van elk gerecht een eyecatcher door het met bloemen de perfecte finishing touch te geven. Dit werkt bijvoorbeeld super bij een ijsdessert.
  • Solo kerst – in je eentje kerst vieren en er toch feestje van maken? Met gerechten als pate van gerookte zalm en limoen, zoete aardappelstampot met waterkers en banoffee (banaan toffee) pie in een glas heb je niemand anders nodig dan me, myself & I.
  • Voor, hoofd en na – 3 gangen dus – zijn niet meer heilig – kleinere, qua hoeveelheid gelijkwaardige gerechten in meerdere gangen zijn meer du moment, liefst in een mix van warm en koud.
  • Arabische keuken – challenge your inner Yasmin en maak lekker veel gebruik van heerlijke specerijenmengels zoals ras el hanout, sumak en za’atar. Maar ook zoete gerechten met ingrediënten zoals granaatappelmelasse, oranjebloesemwater en (gedroogde) rozenblaadjes zijn echte aanraders!
  • Cookie dough – haalde jij vroeger ook altijd je vingers door het koekjesbeslag? Dit jaar mag je all the way gaan door cookie dough desserts te maken met kleurrijke toppings. Check de cover van de Allerhande, die zegt genoeg – dit jaar wordt XXL smullen.
  • Voedselverspilling is echt verleden tijd – goed eten weggooien doen we dus niet meer & met jouw left-overs creëer je dit jaar gewoon nieuwe lekkere dingen de volgende dag op tafel tijdens de lunch of het diner. Als crea-bea kan jij dat.
  • Foodstyling = colors – met diepe bordeaux tinten, ton sur ton groentinten en uitgesproken geel (komijngeel) tover jij jouw tafel om in knusse kerstsferen. En combineer deze trendkleuren gerust alledrie wanneer je niet kan kiezen.

De genoemde recepten staan overigens in de huidige Kersteditie van de Allerhande, mocht je hiermee aan de slag willen gaan. Heb je al toffe ideeën gekregen wat je wilt maken? Heel veel succes met de voorbereidingen & a very happy X-mas all!

print
Geschreven door

Kim Captein is lifestyle, portret en bruiloft fotograaf, wonend in het Amsterdamse. Als cityhopper, levensgenieter en avonturier ontdekt ze de meest toffe hotspots binnen en buiten Europa waar je kunt genieten van lekkernijen en het goede leven. Bovendien deelt ze naast deze must-go’s graag welke mensen haar inspireren gedurende haar reizen.

Geen reacties

Reactie plaatsen