8 dingen die je nog niet wist over kaas

Ik denk dat ‘kaas’ het eerste woord was wat ik als baby kon uitspreken. Al zo lang ik me kan herinneren weet ik het gele goud héél goed in de koelkast te vinden. Vroeger op een boterham, nu het liefst met een glaasje wijn. Hoewel ik daar sinds vorige week anders over denk. Want tijdens het Emmi KALTBACH food pairing event heb ik deze luxe, Zwitserse kaas in de mix met cocktails geproefd en dat wás me toch een lekkere combi. Lees hieronder wat ik tijdens de tasting nog meer heb geleerd, wat de beste kaas pairing tips zijn + wat creatieve ideeën om kaas te presenteren.

Kaas pairing tips

Is er iets gezelliger dan een kaasplankje om met vrienden te delen? Nee dus. En omdat ik zo gek ben op kaas, vind ik het heerlijk om nieuwe kazen te ontdekken, maar heb ik ook zo mijn favorieten. Zo heb ik een crush op zo’n hele oude geitenkaas en verveeld Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP ook nooit. Voor die laatste, daar kun je me voor wakker maken: stevig, pittig en intens van smaak. Mijn man en ik kunnen met zo’n plankje de hele vrijdagavond wel vullen hoor, haha. De kaas is gerijpt in een Zwitserse zandstenen grot met een vochtig en mineraal klimaat wat ideaal is voor die perfecte smaak. De Emmi KALTBACH Creamy variant kende ik nog niet maar heb ik tijdens het event ontdekt. Lees hieronder wat ik ervan vindt, en welke 8 dingen ik over kaas geleerd heb!

1. Kaas en wijn is geen goed huwelijk

Eigenlijk is pairing van kaas met wijn of port maar een slechte combinatie, vertelde TV-kok Robert Verweij ons tijdens het food pairing event. Althans, wanneer je de kaas op de voorgrond wilt hebben. Want wijn, en vooral port, heeft een veel te sterke smaak waardoor de kaas niet goed tot haar recht komt. Bij de perfecte pairing, zoals het woord eigenlijk al verklapt, moeten de smaken perfect in balans zijn en elkaar versterken. Je kunt het vergelijken met een goed huwelijk.

2. Thee kransje

Als je de kaas iets meer op de voorgrond wilt hebben, kies dan voor een drank met een minder heftige smaak. Misschien geen combinatie waar je meteen aan denkt, maar een pairing met thee is dus helemaal niet zo’n slecht idee. De thee zorgt er bovendien voor dat de kaas smelt in je mond, wat een extra lekker mondgevoel kan geven.

3. Kaas op kamertemperatuur

Verder is het goed om te weten dat je kaas niet te koud serveert. Zet dat kaasplankje dus een uur voor serveren buiten de koelkast, dek de kaas af met folie en laat het op kamertemperatuur komen. Alleen dan komt de kaas qua smaak perfect tot haar recht.

4. Proeven met je neus

Eigenlijk proef je kaas net zoals je een goede wijn proeft; je neemt er de tijd voor. Wanneer je een stukje kaas in je mond stopt, geef hem dan de aandacht en je merkt dat de smaak zich verder zal ontwikkelen. Omdat er lucht bij komt, verandert de smaak en het ‘mondgevoel’. Wist je trouwens dat je voor 80% met je neus proeft (en ook een deel met je ogen)? Knijp je neus maar eens dicht wanneer je eet!

5. Verleidelijke kaas

In foodland betekent het bliss-point letterlijk het ‘genotspunt’ en dit wordt bereikt wanneer een product de ultieme balans heeft van zoet, zout, pittig, zuur, etc. De KALTBACH Creamy variant van Emmi KALTBACH bereikt dat genotspunt en is echt zo’n kaas waar je op kunt ‘sabbelen’. Ik wist niet dat kaas zo sexy kon zijn.

6. Creatief met kaas

Met een kaasplankje scoor je natuurlijk sowieso punten bij je gasten, maar het is leuk om kaas eens op een andere manier te presenteren. Robert Verweij liet zien dat je van een blokje kaas ook een ‘Merci’-blokje kunt maken. Je snijdt een reepje kaas en maakt met een mes in het midden een randje/inkeping. Aan de ene kant verdeel je wat fijngesneden chorizo en aan de andere kant wat fijngemaakte (pecan)nootjes. Zo heb je twee hapjes in één.

7. Kaas-spel

Dat kaas perfect matcht met zoete smaken zoals dadels, stroop of jam, wist je waarschijnlijk al. Maar in plaats van een schaaltje naast de kaas te serveren, kun je hierin ook je creativiteit de vrije loop laten. Een idee zijn deze dominosteentjes gevuld met dadelstroop. Het is een klusje om te maken, maar wel leuk om je gasten mee te verrassen. Welk nummer zal het meest populair zijn denk je?

8. Pairing met cocktails

En waarom zou je dadels niet verwerken in een cocktail? Cocktails blijken namelijk een heel goed ‘pairing drankje’ bij Emmi KALTBACH, met een perfecte combi van zout, zoet, fris, bitter en zuur. En waar kennen we dit ook alweer van? Hieronder vind je het recept voor een ‘Dadel Old Fashioned’ cocktail. Neem hier trouwens de tijd voor, want een goede Old Fashioned heeft aandacht nodig en kost een bartender zo’n 5 minuten per stuk om te maken.

Recept Old Fashioned

  • 2 barspoons riet suiker
  • 45 ml Corenwijn (4 years)
  • 15 ml Bols dadel likeur
  • 3 dashes (scheutjes) angostura bitters
  • 10 ml bruiswater
  1. Laat de suiker in het glas oplossen samen met het bruiswater.
  2. Voeg daarna de Corenwijn, dadel likeur en angosture bitters toe. Vul het glas met 3-4 grote ijsklontjes en roer met de barspoon zodat de cocktail steeds meer verdund wordt door het ijs. 
  3. Proef, en roer eventueel nog wat langer, totdat de cocktail perfect van smaak is. Vul het glas daarna met flink wat ijs en garneer met een dadel (aan een prikkertje).


PS. Tijdens het Emmi KALTBACH food pairing event hebben we ook een rondleiding gekregen door het Bols Experience Center. Want voor de perfecte kaas pairing met cocktails is een beetje achtergrondinfo nooit verkeerd, ook hebben we in een soort ‘attractie’ ervaren dat licht, trilling en andere zintuig-prikkels de smaak beinvloeden. Ook wil ik de foto van de regenboog likeur je niet onthouden, cool toch?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Emmi KALTBACH en Bols.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen