Wanneer ik je deze smeuïge gezonde brownies eerst laat proeven en pas daarna vertel dat ze voor een groot deel bestaan uit courgette, zou je me waarschijnlijk niet geloven. Deze chocolade brownies smaken namelijk goddelijk, precies zoals “normale” brownies, maar zijn gemaakt van alleen maar gezonde ingrediënten, waaronder courgette. En ik geloof me als ik zeg dat je dit totaal niet proeft! Bekijk hieronder het recept en ga aan de slag, vanaf nu wil je alleen nog maar deze gezonde brownies eten!

Benodigdheden (voor c.a. 10-12 gezonde brownies)

    • 10 dadels zonder pit
    • 2 bananen
    • 200 gram courgette (ongeveer 1/2-3/4 van een hele courgette)
    • 2 eieren
    • 3 theelepels gesmolten kokosolie
    • 1 eetlepel honing
    • 100 gram speltmeel
    • 75 gram cacao poeder (ongeveer 5 volle eetlepels)
    • 1 theelepel bakpoeder
    • Zout

To do’s

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bananen en courgette in blokjes.

2. Maak dadels fijn in een blender of keukenmachine en voeg hier daarna de eieren en stukken courgette en banaan aan toe. Mix dit geheel tot een smeuige massa.

3. Smelt in de tussentijd de kokosolie op het vuur. Voeg de gesmolten kokosolie daarna toe aan het courgette-banaanmengsel, samen met de honing, het speltmeel, de cacao, het bakpoeder en een snufje zout. Mix dit vervolgens – met een blender of lepel –  voorzichtig door het mengsel, en zorg ervoor dat het een smeuïg beslag wordt.

4. Doe het chocolade mengsel in een ovenschaal of cakevorm (eventueel bekleed met bakpapier) en verdeel dit gelijkmatig over de vorm.

5. Bak de brownies voor ongeveer 35-40 minuten in de oven. Controleer of de brownie gaar is door een schone satéprikker er het baksel te steken. Wanneer er nog beslag aan de prikker zit wanneer je ‘m eruit haalt, dan moet je de brownie nog wat langer in de oven zetten. De baktijd is altijd afhankelijk van de type oven. Laat dit baksel daarna 5 minuutjes afkoelen en snijd de brownies in stukken. Mmm fingerlicking good!

TIP: voeg nootjes aan het beslag toe – amandelen of walnootjes – voor een extra bite!
TIP 2: breng een laagje gesmolten pure chocolade aan op de bovenkant van de gebakkken brownie voor een extra choco-smaakbom.

gezonde brownies met courgette Gezonde brownies met courgette 2 Gezonde brownies courgette

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Klinkt heerlijk, die ga ik komend weekend maken!
    Maar heb je enig idee hoeveel jouw dadels bij elkaar wegen? Want die kan je in zoveel verschillende maten kopen, en dat zou me dus een beetje een richtlijn geven.

    En welke maat heeft jouw bakvorm?

    • Ha Myra, goed idee, ze zijn heerlijk! Ik heb net voor je gekeken en heb ongeveer de helft van een pakje van 150 gram gebruikt, dus 75 gram! Wanneer je van zoet houdt, mag je best meer dadels in het beslag verwerken hoor. Iets meer of minder kan geen kwaad. Ik heb een cakevorm gebruikt van c.a. 25-10 cm. Succes, ben erg benieuwd wat je ervan vindt! Groetjes, Marlieke

  • Hey,
    Die cacaopoeder die je gebruikt, is dat rauwe cacaopoeder?
    En is de honing bij het recept echt nodig of kan het ook zonder?

    Groetjes, Chrysanthi

    • Hi Chrysanthi (mooie naam trouwens), je hebt hiervoor inderdaad (rauwe) cacaopoeder voor nodig. Honing voeg je toe om de brownies ietsje zoeter te maken, maar dat doe je ook met de dadels, dus kun je prima weglaten hoor! Veel succes en plezier met bakken! :-)

      • Een ander alternatief is hazelnootolie. Gezonder en net zo lekker! :-)

        • Thanks voor de tip Inge, ga ik de volgende keer proberen! :) liefs!

  • hoi hoi,
    ik heb hem vanmiddag gemaakt en hij smaakt echt super, vooral de textuur is echt perfect. bedankt dat je dit heerlijke recept met ons gedeeld hebt ^^

    liefs mara

    • Wat ontzettend leuk om te horen Mara, dank voor je lieve bericht! Zelf ben ik ook echt fan van deze brownies, ze blijven lang lekker en bizar dat je de courgette nauwelijks proeft he? Fijn weekend!

  • Wauw, looks good! Zou ik ook boekweitmeel kunnen gebruiken ipv speltmeel?

    • Ha Tess, dank je! Het is ook erg lekker, echt eens uitproberen! Zelf heb ik dit recept nog niet met boekweitmeel geprobeerd, maar ik verwacht zeker dat dit kan! (zowel boekweit, als amandelmeel) succes, ben benieuwd naar je creatie! :-)

  • Hallo,

    Ik ga het recept proberen, maar vroeg me af of die drie theelepels kokosolie kloppen? Ik ben namelijk recepten tegengekomen met veel meer olie.

    Groetjes,
    Ruth.

    • Hi Ruth, wat leuk dat je dit recept gaat maken, ben benieuwd wat je ervan vindt. 3 theelepels gesmolten kokosolie klopt inderdaad en is wat mij betreft meer dan voldoende. Succes! :-)

      • Bedankt voor je reactie. Ik ben het nu aan het maken maar lees net hierboven dat het niet met gewone cacao is gemaakt. Ik heb alleen gewone cacao, kan het daar ook mee?
        Groetjes Ruth.

        • Ha Ruth, met gewone cacaopoeder is perfect. Succes!

  • lijkt me superlekker! maar kun je dit recept ook maken met bijvoorbeeld dieet olie in plaats van kokosolie?

    • Ha Myrthe, het is inderdaad een leuk receptje. Gezond & lekker, een perfecte combi! :) zelf heb ik ‘t recept nog niet met een andere olie uitgeprobeerd, maar mijn verwachting is dat dit geen probleem moet zijn. Ik zou alleen de hoeveelheid beperken! Succes en ik ben heeeel benieuwd naar ‘t resultaat. Liefs, Marlieke

      • Ik heb 2 eetlepels dieetolie gebruikt, en bij gebrek aan speltmeel 100 gram cakemeel. Maar ik vond het een lekker recept! ga het zeker vaker maken. Ideaal als je zin hebt in wat zoets en je toch gezond wilt eten.

        • Hi Myrthe, wat onwijs leuk dat je nog even laat weten of het is gelukt! Fijn om te horen dat het lekker was. Geniet van je weekend!

  • Het lijkt me een super lekker receptje ik vroeg me alleen af of ik ook gewoon tarwe/zelfrijzend bak meel kan gebruiken. Dit is namelijk wat ik in huis heb en heb verder geen idee waar ik het zou kunnen kopen.

    • Hi Sanne, speltmeel kun je gewoon bij de AH halen. Maar gewone (tarwe) bakmeel kun je ook gebruiken hoor, geen probleem! Veel succes, ben benieuwd naar het resultaat! :)

  • Ik heb hem 45 minuten in de oven gedaan op 180 graden, maar hij blijft ‘blubberig’ van binnen. Trekt dat later nog bij na het afkoelen?

    • Hi Roos, dit trekt bij het afkoelen inderdaad wat weg, en blijft binnen wel altijd iets zachter, maar “blubberig” (leuk woord haha) klinkt wel iets te nat. Kun je ‘m wellicht nog wat langer in de oven laten staan?

  • Ik heb het recept gisteren gemaakt, met een paar aanpassingen, en het was lekker maar had niet de structuur van brownies. Het was bij mij een compacte plak. Lekker qua smaak hoor, maar ik had het iets luchtiger verwacht. Ik heb de kokosolie vervangen door roomboter en het speltmeel door volkoren bloem. Zou het aan deze ingrediënten liggen of door misschien te enthousiast mixen van de bloem en het bakpoeder door de overige ingredriënten? Heb je enig idee?

    Want van zo’n recept zonder suiker word ik wel heel blij! En zo grappig dat er courgette in zit maar je er helemaal niks van proeft.

    Weet niet of je dit nog leest omdat deze blog al wat ouder is, maar ben benieuwd naar je reactie.

  • Hi Juul, wat leuk dat je het recept hebt gemaakt en dat je de smaak lekker vond. De structuur zou wel juist wat luchtig/cake-achtig moeten zijn, ik ben bang dat het boter en de bloem het geheel wat zwaarder hebben gemaakt. Overigens het enthousiast door elkaar mengen (met misschien niet de juiste volgorde) doe ik ook wel eens haha, dus dat lijkt me niet het probleem. Wellicht de volgende keer toch met spelt-, amandel-, of boekweitmeel proberen? Ben benieuwd :-) liefs, Marlieke

  • Heeee! Wat een ontzettend fijn receptje zeg. Heeeerlijk! Ik heb het gedeeld op mijn blog, https://boterkaaseieren.wordpress.com/2015/09/04/courgette-brownies/

    Liefs, van Lindy

    • Super om te horen! Geniet ervan (dagje later zijn we nog steeds lekker :)) liefs!

  • Hoi hoi!

    Heerlijk; heb met dit recept al meerdere malen bezoek heel blij gemaakt! :)

    Heb je enig idee hoe het zit qua voedingswaarden/calorieën etc? Die vraag krijg ik namelijk.

    • Ha Sara wat ontzettend leuk om te horen! :-) oef, qua calorieën en voedingswaarde durf ik je geen antwoord te geven. Maar het is een héle verantwoorde en gezonde keuze, dat kan ik je wel vertellen! Liefs, Marlieke

  • Hallo Marlieke, bij het zoeken naar glutenvrije recepten voor brownies, vond ik ook jouw recept; ook een bijzondere. Maar nu is mijn vraag: kun je in plaats van de opgegeven meelsoorten ook Teff gebruiken?

    • Ha Willie, zelf heb ik nooit met Teff gewerk, maar het lijkt me zeker het proberen waard!

  • Hoi!
    Gisteren de brownie gebakken en ik vind ‘m heerlijk. Maar inderdaad vrij vochtig nog van binnen;satéprikker kwam er niet schoon uit. Kan dat komen omdat ik speltbloem heb gebruikt ipv speltmeel?
    De volgende keer laat ik ‘m sowieso iets langer bakken. Maar denk ook dat het misschien scheelt als ik eerst het vocht uit de courgette knijp/druk?(Ik had ‘m geraspt ipv in blokjes gesneden).

    Groet,
    Renate

    • Ha Renate, leuk om te lezen dat je de brownie lekker vindt. Bij mij was ‘ie lekker smeuig en absoluut niet te nat, dus ik vind het lastig om te zeggen waar het aan ligt. De volgende keer wellicht een iets minder rijpe courgette of uitknijpen is ook een idee. En iets langer in de oven kun je proberen. Ik hoop dat het lukt. Laat je het me weten? Lfs, Marlieke

  • Hoi!
    Ik heb vandaag de brownie gemaakt en waauw! Natuurlijk kan hij niet tegen een echte caloriebom op maar dit komt zeker in de buurt <3
    Mijn vraag is alleen, kan ik hem ook in stukjes invriezen?
    Groetjes

    • Wat leuk om je horen dat je de brownie zo lekker vond Natasja! Zelf heb ik ‘m nog niet ingevroren (meestal eet ik ‘m dezelfde dag en de dag daarna meteen op haha), maar je je kunt ‘m ook invriezen. Succes en fijne zondag!

  • Ik had een courgette over en dit recept uitgekozen om hem in te verwerken. Geen spijt van! Wow, wat lekker! :-) ik heb amandelmeel gebruikt ipv speltmeel, lukt ook prima.

Reactie plaatsen