Mijn nieuwste verslaving is chocolade bananenbrood. En de ingrediënten voor dit baksel heb je vrijwel altijd in huis: meel, bananen, eieren, cacao en dadels. Ondanks dat de chocolade smaak een tikkeltje verslavend is, kun je zonder schuldgevoel van dit verantwoorde tussendoortje snoepen. In dit artikel deel ik het recept voor chocolade bananenbrood met je!
Soms heb ik er discussie over met mijn vriend, wanneer dingen in de koelkast of voorraadkast over de datum zijn en onaangetast in de prullenbak belanden. Dat is inderdaad zonde, maar toch vind ik het héérlijk om veel lekkers in huis te hebben. Voor onverwacht bezoek of wanneer ik spontaan zin krijg om iets in elkaar te draaien zónder dat ik hiervoor de deur uit hoef. Zoals dit weekend, toen ik geen boodschappen hoefde te doen om dit lekkere bananenbrood te bakken. En dat met slecht weer, daar kan ik echt van genieten! Deze keer heb ik het bananenbrood een chocolade tintje gegeven, door zowel cacaopoeder als kleine stukjes chocolade toe te voegen. Extreem lekker!
Benodigdheden (voor 1 bananenbrood):
- 3 rijpe bananen
- 3 eieren
- 150 gram speltmeel (of amandelmeel)
- 6 dadels (afhankelijk van de grootte van de dadels meer of minder)
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 40 gram pure chocolade
- 1.5 eetlepel cacaopoeder
- Een handje walnoten
- Scheut honing
- Snufje zout
TIP: Wil je liever geen chocolade reep gebruiken, of heb je dit niet in huis? Voeg dan 2 eetlepels (ip 1.5 eetlepel) cacaopoeder toe en iets meer dadels en/of honing toe aan het beslag. Chocolate heaven!
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden hete lucht). Prak de bananen, doe ze in een kom samen met de eieren, de meel en het cacaopoeder en mix dit – eventueel met een staafmixer – tot een glad beslag. Voeg hier het bakpoeder, een scheut honing en een snufje zout aan toe.
2. Snijd de dadels en pure chocolade in kleine stukjes en meng dit door het (stevige) beslag. Schep hier ook wat gehalveerde walnoten doorheen.
3. Bekleed de cakevorm met wat bakpapier en giet het beslag in de vorm. Zet dit voor 50-60 minuten in de oven. Het chocolade bananenbrood is klaar wanneer een satéprikker er schoon uit komt komt. Is dat niet het geval, laat het baksel dan nog wat langer in de oven staan. Houd er wel rekening mee dat het brood gesmolten chocolade bevat, dus de satéprikker kan er bedrogen uit komen.
Yum, wedden dat je dit lekker vindt? Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!
Jessica Ik 7 februari 2016
Ik
Heerlijk!!! Heb een vergelijkbaar recept voor muffins die ik ook vaak maak :)
Tamara Ik 12 februari 2016
Ik
Ik vraag mij af of banaan er nou lekker in is. Maar misschien is dat gewoon juist de reden om het een keer te maken!
Cotton & Cream Ik 12 februari 2016
Ik
Ha Tamara, banaan en chocolade is gewéldig! Dit recept moet je maken, ik weet zeker dat je overtuigd bent :-) Proeven is geloven!
ninke Ik 15 februari 2016
Ik
Add Your Comment
Marlieke Ik 16 februari 2016
Ik
Ha Ninke, wat is je vraag precies? :-) lfs, Marlieke
Anne-Marie Driedijk Ik 17 maart 2016
Ik
Zojuist 2 stuks gemaakt voor op school voor de kinderen. Viering palmpasen!
Heerlijk recept!
Cotton & Cream Ik 19 maart 2016
Ik
Wat leuk om te horen! Ook mooi dat het kids-proof is, het is tenslotte een verantwoord tussendoortje. Dank voor je leuke berichtje, Anne-Marie!
Chris Ik 11 mei 2016
Ik
wat leuk Annemarie! zie je reactie nu toevallig, wil het recept ook gaan maken!
Carla Ik 20 april 2016
Ik
Mag ik wat vragen…..
Heb deze ook vandaag gemaakt volgens dit recept. Nu was hij niet zo hoog als deze en ziet er uit alsof hij niet helemaal gaar is maar de prikker kwam er wel droog uit….Waar kan dit aan liggen? Groetjes Carla
Marlieke Ik 21 april 2016
Ik
Ha Carla, dan is hij wellicht nog wat smeuig, kan geen kwaad. Maar het belangrijkste is natuurlijk de smaak: heb je ‘m geproefd? :-) ben benieuwd!
Carla Ik 23 april 2016
Ik
De smaak vind ik wel lekker! Oké Dank je voor je antwoord. Groetjes Carla
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Goed om te horen Carla. De volgende keer zou je ‘m iets langer in de oven kunnen zetten. Goed weekend!
Lotte Ik 25 april 2016
Ik
Lijkt me een erg lekker recept! Ga ik binnenkort een keer maken!
Hoe kan ik dit eigenlijk het beste bewaren en hoe lang is het ongeveer houdbaar?
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Ha Lotte, je vraag was er tussendoor geschoten, excuus voor de vertraagde reactie. Leuk om te horen dat je dit recept voor chocolade bananenbrood wilt maken. Je kunt ‘m luchtdicht verpakt, in een broodtrommel of wat aluminiumfolie, op een droge plek bewaren. Dan blijft hij 2-3 dagen lekker. Succes, en ben benieuwd wat je ervan vindt. Geniet van het weekend!
Sean Ik 7 mei 2016
Ik
Hoi ik heb een vraagje
Hoe puur moet de chocolade zijn. En welke chocolade is het best? I.v.m zwaar verminderen van suiker
Gr Sean
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Ha Sean, zelf heb ik gewone pure chocolade gebruikt, maar je kunt ook chocolade met meer cacao (70/80%) cacao nemen. Hier zit wat minder suiker in. Een natuurlijk zoetje vind ik persoonlijk wel lekker in dit recept, maar dan kun je ook wat extra dadels of honing toevoegen. Succes! Ben benieuwd of het gelukt is!
Carina Ik 22 mei 2016
Ik
Hij staat nu in de oven. Ik heb n beetje meel vervangen door havermout en een coulie van frambosen gemaakt om er strakjes bij te serveren. Je hoort nog hoe die gesmaakt heeft.
Cotton & Cream Ik 14 juni 2016
Ik
Ben benieuwd Carina, vooral de framboosjes erbij. Leuk bedacht!
Laura Ik 16 juni 2016
Ik
Ik heb hem iets gezonder gehouden met een mengsel van volkorenmeel, amandelmeel en havermoutmeel. Daarnaast geen chocolade toegevoegd maar het gehouden bij cacao en extra dadels toegevoegd. Hij smaakt heerlijk! Dankjewel voor het idee! :D
Cotton & Cream Ik 16 juni 2016
Ik
Hi Laura, wat een goed idee! Klinkt heerlijk en idd hartstikke gezond! Dank voor je leuke berichtje, hopelijk tot snel weer! Lfs, Marlieke
Coockie Ik 26 juni 2016
Ik
Hoi,
Bedankt voor dit heerlijke recept!!
Hij wordt bij mij alleen niet zo mooi hoog als op de foto’s hierboven . Enig idee wat hier de oorzaak van kan zijn?
Heb overigens ipv 150gr amandelmeel gewoon bloem gebruikt (net iets meer dan 100gr)..
Cotton & Cream Ik 27 juni 2016
Ik
Hi Cookie, leuk om te horen dat je het recept lekker vindt! Bloem ipv meel werkt inderdaad prima. Verder denk ik dat ik een wat kleiner bakblik heb gebruikt (je kunt ‘m ook opvullen met aluminiumfolie) zodat de cake wat hoger is. Fijn dagje!
Natascha Ik 29 juni 2016
Ik
Bananen zijn absoluut niet mijn ding, wat kan ik ipv bananen gebruiken? Op de bananen na lijkt het me wel heel lekker.
Bedankt!
Cotton & Cream Ik 4 juli 2016
Ik
Ha Natascha, ik zat voor een vakantie in Portugal, vandaar een ietwat vertraagde reactie. Voor wat betreft een vervanging voor bananen, zou je de hoeveelheid speltmeel wat kunnen vergroten. Zelf maak ik deze cake altijd met banaan, maar je zou bijvoorbeeld 3 eieren, 250 gr speltmeel, 2 eetlepels kokosolie en een scheut (c.a. 150 ml) amandelmelk kunnen nemen als vervanger, en wat extra dadels/honing voor het zoetje! Succes, ben benieuwd naar het resultaat!
Sita Ik 3 juli 2016
Ik
Kan ik dit bewaren in de vriezer. En elke dag een plakje eruit te halen
Cotton & Cream Ik 4 juli 2016
Ik
Ha Sita, je kunt dit chocolade bananenbrood heel goed invriezen! Succes, en eet smakelijk :)
Tinne Ik 22 september 2016
Ik
TOP receptje! Love it!
Cotton & Cream Ik 24 september 2016
Ik
Leuk om te horen Tinne, thanks! Tot snel weer!
Pingback:TOP 10 MEEST POPULAIRE RECEPTEN - Cotton & Cream Ik 30 november 2016
Ik
martha Ik 24 december 2016
Ik
kan het ook zonder dadels
Cotton & Cream Ik 24 december 2016
Ik
Ha Martha, dat kan zeker! De dadels maken het alleen iets zoeter, maar je kunt eventueel iets meer honing toevoegen. Of stukjes chocolade ;) succes!
martha Ik 25 december 2016
Ik
dank je wel voor je reaktie
Fredriek Ik 30 december 2016
Ik
Net gemaakt met pistachenootjes en cranberries heerlijk
Cotton & Cream Ik 30 december 2016
Ik
Wat leuk om te horen Fredriek, dank voor je berichtje. Hopelijk tot gauw weer een hele fijne Oud & Nieuw!
Dorien Ik 15 januari 2017
Ik
Lijkt me heerlijk… IK GA HET NU UITPROBEREN. .
Cotton & Cream Ik 15 januari 2017
Ik
Wat leuk om te horen Dorien, ik vind ‘m zelf heeeerlijk! Enjoy!
janny Ik 23 februari 2017
Ik
hallo wat is de calorieën van deze cake. gr janny
Cotton & Cream Ik 28 februari 2017
Ik
Ha Janny, zelf tel ik geen calorieën want probeer zelf een balans te vinden tussen lekker & gezond/licht eten, dus ik durf niet te zeggen hoeveel calorieën deze cake heeft. Hij is in ieder geval erg lekker, dus het proberen waard ;)
Kim Ik 3 juli 2017
Ik
Hoi, superlekker!
Ik heb met het deeg 10 muffins gemaakt. En om terug te komen op een vraag van hierboven: Ik heb uitgeteld dat ze ongeveer 190 kcal per stuk zijn.
Groetjes!
Marlieke Ik Auteur Ik 6 juli 2017
Ik
Wat goed om te horen kim, echt een perfect idee om er muffins van te maken, dat ga ik binnenkort doen. Thanks voor de tip! En knap dat je de calorieën hebt berekend :) doe ik je niet na! Liefs en hopelijk tot gauw weer!
Hennie Ik 25 augustus 2017
Ik
Hoi Marlieke,
Net vandaag je recept gemaakt. Ietsje anders met kokos- en boekweitmeel en citroensap/rasp. (zonder dadels) De smaak is heerlijk. Wel ietsje droog, maar ik denk dat ik iets te veel bakpoeder heb gebruikt.
Bedankt voor je recept!
Marlieke Ik Auteur Ik 22 september 2017
Ik
Ha Hennie, fijn om te horen dat de smaak lekker is! Bij mij is hij altijd heel smeuïg juist en verre van droog, maar misschien ligt het dan inderdaad aan het bakpoeder. En lekkere rijpe bananen werken ook goed! :) Goed weekend en dank voor je bericht!
Colet Ik 28 september 2017
Ik
Echt een heerlijke cake. Goed alternatief. Heb hem al een paar keer gemaakt. En nu een keer met kersen geprobeerd.
Marlieke Ik Auteur Ik 17 oktober 2017
Ik
Ha Colet, wat te gek om te horen, dank! Met kersen is een goed idee, ga ik ook eens proberen. THX! :)
Eveline Ik 6 oktober 2017
Ik
Ben hem nu aan het bakken! Danwel met kokosmeel en zonder noten ben benieuwd!
Marlieke Ik Auteur Ik 17 oktober 2017
Ik
Oooh klinkt heel erg goed, benieuwd hoe je ‘m vond! :-) dank voor je leuke bericht!
Malika Ik 9 juli 2019
Ik
Kan het ook met havermeel?
Lisa Ik 3 januari 2022
Ik
Mag ik vragen wat voor cacao poeder je gebruikt?