Farrow & Ball, bekend van het Pinterest-waardige behang en de mooie verf, bestaat 70 jaar. En dat viert het Engelse merk het liefst met de traditionele Victoria Sponge Cake. Nu is deze feestelijke taart heerlijk, maar ook een flinke caloriebom. Daarom doken wij de keuken in om een gezonde versie van de Victoria Sponge Cake te maken, die zéker niet minder lekker is. En wanneer jij ook jouw interpretatie deelt van de beroemde cake, maak je kans op 3 rollen behang naar keuze t.w.v. 400 euro om je huis een winterse restyling te geven.
Britse Victoria Sponge Cake
De bekende Victoria Sponge Cake komt niet voor niets aan haar naam, de Britse cake was destijds speciaal gemaakt voor koningin Victoria. Elke middag tijdens haar high tea snoepte ze maar al te graag van de luchtige cake. We geven haar geen ongelijk want de taart is heerlijk, maar ook een dikmaker. Daarom zijn wij de uitdaging aangegaan om een gezondere versie van de Victoria Sponge Cake te maken. En na wat geëxperimenteer is het meer dan gelukt. Hij is niet alleen een stuk gezonder, ook qua smaak is hij wat ons betreft net zo lekker. Aanrader dus!
Om de foto nog wat feestelijker te maken hebben we het behang uit de nieuwe collectie van Farrow & Ball als achtergrond gebruikt. Onze favoriet is het ‘Enigma’ behang in een hele mooie lichtblauwe-turquoise kleur, die speciaal voor het 70-jarige bestaan is uitgebracht. Het behang heeft een geometrisch design, is met authentieke verf bedrukt en bestaat uit allemaal aaneengesloten vierkanten. Je kunt er hierdoor naar blijven kijken. Totdat je zin krijgt in een tweede stuk taart.
Winactie: maak jouw Farrow & Ball verjaardagstaart
En nu dagen we jou uit om je beste bakkunsten uit de kast te halen. Want wanneer jij de mooiste, lekkerste of meest creatieve Victoria Sponge verjaardagstaart bakt, mag je drie rollen behang uit de nieuwe collectie van Farrow & Ball (t.w.v. 138 euro per stuk) kiezen. Want het is toch heerlijk om de winter van start te gaan met een nieuw, fris printje op de muur?
Wat moet je hiervoor doen?
1. Duik de keuken in en maak jouw eigen versie van de Victoria Sponge verjaardagstaart
2. Deel een foto van de cake op Instagram of Facebook (openbaar profiel) met de hashtags #TasteInColor, #farrowandball en #cottonandcream
3. Wacht tot eind november wanneer de winnaar (met een reactie onder de betreffende foto) bekend wordt gemaakt. Fingers crossed!
Recept gezonde Victoria Sponge Cake
Dan nu het recept voor de ‘gezondere’ Victoria Sponge Cake. Hiervoor hebben we speltbloem en amandelmeel gebruikt in plaats van tarwebloem en de boter hebben we vervangen voor kokosolie. Tenslotte is honing gebruikt om de cake te zoeten. Met als resultaat een zachte, lekkere cake. En voor de vulling hoef je echt geen slagroom of roomkaas in te slaan, wat dacht je van romige kokosyoghurt of magere kwark als vulling? Helemaal in combinatie met de natuurlijke jam super smaakvol. Het is dus niet alleen een gezonder, maar vooral een lekker feestje. Succes!
Ingrediënten:
Voor de cake
- 6 middelgrote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 6 gram bakpoeder (c.a. 2 theelepels)
- 70 ml honing
- 85 ml kokosolie
- 75 gram speltbloem (speltmeel kan ook en is een nog gezondere keuze, maar hierdoor wordt de cake wel compacter en minder luchtig)
- 75 gram amandelmeel
- Een snufje zout
Voor de vulling & garnering
- 150-200 gram vruchtenjam (zonder toegevoegde suikers, in bio/natuurwinkels in veel soorten verkrijgbaar)
- 300 gram magere kwark of kokosslagroom (blik kokosmelk minimaal 1 dag in de koelkast laten staan en het dikke deel opkloppen)
- Kokosrasp en/of vers rood fruit voor de garnering
Overige benodigdheden:
- Mixer
- Taartvorm van 18-20 cm diameter (liefst 2 vormen)
Let op m.b.t. de voorbereiding:
Heb je twee taartvormen met dezelfde maat in huis, dan kun je het beslag verdelen over de twee vormen en tegelijkertijd in de oven zetten. Heb je maar 1 vorm in deze maat, dan moet je het beslag twee keer maken (met uiteraard de helft van de ingrediënten) en achter elkaar bakken. De cake in één keer bakken is risicovol en ziet er minder mooi uit. Dan moet je de cake langer in de oven laten staan en bovendien héél recht snijden.
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 hete lucht) en vet de taartvorm in. Smelt daarna de kokosolie in een apart pannetje en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Mix de honing, kokosolie en een snufje zout in een mixkom en klop dit vervolgens een paar minuten met een handmixer luchtig.
3. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Voeg het ene ei pas toe wanneer het andere ei helemaal door de kokosolie is opgenomen. Voeg ook het vanille extract toe en klop het beslag zo lang mogelijk, c.a. 5-10 minuten, luchtig.
4. Daarna doe je de meel en bakpoeder voorzichtig bij het beslag en klop dit tot een geheel.
5. Doe de helft van het beslag in de vorm en zet voor c.a. 30 minuten in de oven, totdat de cake lichtbruin is en stevig maar luchtig wanneer je er zachtjes op drukt. Wanneer hij nog ietwat nat voelt, laat je ‘m 5 minuten langer in de oven staan.
6. Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal ‘m daarna voorzichtig uit de vorm. Leg de cake even apart, eventueel gewikkeld in aluminiumfolie. Bak daarna de andere plak cake op dezelfde manier en herhaal stappen 1 t/m 6, mocht je werken met één taartvorm.
7. Besmeer de onderste plak cake met een laag suikervrije jam en verdeel daaroverheen een laag kokosyoghurt of kwark. Leg de andere plak cake voorzichtig bovenop en garneer met kokosrasp of vers fruit.
Zin in meer gezonde bakrecepten, zie dan deze link.
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Farrow & Ball.