Zó smaakt culinair Aruba + interview met Arubaanse topchef

Wij houden van eten, proeven en vooral ontdekken. Om de mooiste, nog geheime plekken te vinden, zowel in eigen land als over de grens. Daarom zijn wij aangeschoven bij Restaurant Senses, in het eigen Amsterdam, om een avondje culinair Aruba te proeven. Ter ere van de Eat Local Restaurantmaand is top chefkok Urvin Croes naar Amsterdam gehaald om een heerlijk 6-gangen diner voor ons te bereiden. Urvin is eigenaar van White, een van de beste restaurants op Aruba en heeft ons een avondje heel even meegenomen in zijn tropische wereld van smaken. Een klein stukje Aruba om te proeven als One Happy Island. 

Innovator in de Caribische keuken

Hij koppelt moderne technieken aan verse, lokale producten en staat bekend als innovator die de Caribische keuken een modern sausje geeft. Urvin Croes: ”Ik probeer de magie van mijn Chinese Oma aan al mijn gasten mee te geven. Zij is mijn grootste inspiratiebron.” Als aperitief kregen we dan ook een gevuld eitje volledig naar zijn oma’s recept. Traditioneel, klassiek en vooral lekker.

De gerechten die daarop volgden waren een mix van moderne en klassieke gerechten. Combinaties als gebakken banaan en nasi, maar dan als mousse geserveerd. Een klassieke taco, maar dan met een vulling van tonijn. En een fris dessert met watermeloen en yoghurt in één. Combinaties die je misschien niet bij elkaar zou verwachten, maar die echt een keer het proberen waard zijn. Het enige wat natuurlijk miste tijdens zo’n heerlijk culinair diner was de geur van het water langs de kust en het geluid van de klotsende golven in de wind. Maar wij zijn klaar voor Aruba!

De keukengeheimen van Urvin Croes

Ook zijn we voor jullie nog de keuken in gedoken op zoek naar topchef Urvin Croes en hebben hem een aantal leuke vragen gesteld.

Wat is het allerlekkerste wat je zelf kunt maken?
“Een stoba. Dat is een Arubaanse stoofpot. Heerlijk om het vlees uren te laten sudderen (tot wel 50 uur!) maar die smaak is het meer dan waard. Dat is ook echt iets wat ik ken van vroeger.”

En als ik iets wil maken wat sneller op tafel staat?
“Johnny Cakes! Dat zijn snacks, kleine gefrituurde broodjes van soda deeg. Je kunt ze helemaal volstoppen met gebakken ei, kaas en vlees. Super lekker en heel makkelijk en snel om te maken. Als je ze echt goed vult, kun je dat prima als snelle maaltijd eten.”

Wat moet ik maken om iemand te imponeren?
“Dan zou ik toch weer zeggen die Stoba.”

En is er een Nederlands gerecht waar je graag een Arubaans tintje aan zou willen geven?
“Erwtensoep! In plaats van rookworst doen we gezouten varkensstaart in de soep. Dat is dan een typische, Arubaanse aanpassing. Maar dat is eigenlijk omdat er geen rookworst op Aruba verkrijgbaar is.”

Welke ingrediënten zijn het belangrijkste in de Arubaanse keuken?
“Zuur en koriander. Eigenlijk spelen die twee ingrediënten altijd de belangrijkste rol, maar je moet wel weten hoe je het moet gebruiken in de gerechten.”

‘One Happy Island’ op Aruba

Gastronomisch toerisme is anno 2017 populairder dan ooit. Het ‘One Happy Island’ Aruba speelt in op deze trend en organiseert daarom voor de tweede keer de jaarlijkse Eat Local Restaurantmaand. Tijdens dit culinaire evenement van 1 tot en met 31 oktober nodigt Aruba zijn gasten uit om het veelzijdige en hoogstaande culinaire landschap te ontdekken. Meer dan 60 deelnemende restaurants showcasen het allerbeste wat het eiland te bieden heeft op gastronomisch gebied in een speciaal menu, tegen hele betaalbare prijzen. Meer info over de deelnemende restaurants op Aruba vind je hier: aruba.com/eatlocal.

print
Geschreven door

Bridget van Alphen gaat voor jou op zoek naar de tofste plekjes, de mooiste musthaves en natuurlijk loads of inspiratie. Ze is altijd op zoek naar avontuur, so bring it on!

Geen reacties

Reactie plaatsen