Tropische fruitspiesjes van de grill met kokosslagroom

Wanneer ik aan een BBQ denk, dan denk ik aan spiesjes. En aan gebakken banaan, want dat vind ik naast ijs misschien wel het lekkerste, tropische toetje in de zomer. Daarom kwam ik op het idee om deze fruitspiesjes van de grill te maken, afgemaakt met gembersiroop en kokosslagroom. Een lekkere, exotische combinatie van smaken. Deze spiesjes kun je op de BBQ maar ook gewoon in een (grill)pan op het vuur bakken. Binnen no-time heb jij een gezond, zomers toetje op tafel.  Of tussendoortje, dat kan natuurlijk ook. 

BBQ recepten

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet echt een BBQ type ben. Ik vind het vaak maar een gedoe, heb nooit de juiste spullen in huis en laat het daarom liever aan iemand anders over. Want aanschuiven bij een BBQ, daar zeg ik natuurlijk geen “nee” tegen. Ik heb wel een aantal gezonde BBQ recepten (en vooral BBQ salades en bijgerechten) die heerlijk zijn om erbij te serveren. Bijvoorbeeld de gepofte zoete aardappel met kip en geitenkaas (dit is een variant met tonijn en guacamole), in plaats van dat je de zoete aardappel in de oven doet, leg je ‘m in aluminiumfolie op de BBQ. Hetzelfde geldt voor deze Mexicaanse quesadilla’s met mango-avocadosalade, deze zijn ook perfect voor op de grill. Of wat dacht je van een salade van rode biet, sinaasappel en kikkererwten? En als toetje natuurlijk deze tropische fruitspiesjes, hieronder het recept!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 3 stevige bananen – voor op de BBQ zijn bakbananen handig
  • Verse ananas (c.a. 300 gram)
  • Pistachenootjes
  • Kokosrasp
  • Kokosslagroom (blik volvette kokosmelk 1 dag in de koelkast laten staan, afgieten en alleen het dikke deel opkloppen) – alternatief: kokosyoghurt of gewone slagroom
  • Eventueel: gembersiroop
  • 4 satéprikkers

To do’s:

1. Snijd de bananen in dikke plakken en snijd de ananas in stukken die ongeveer even groot zijn. Rijg het fruit daarna ‘om en om’ aan de satéprikkers. Begin daarbij met een stuk banaan en eindig met een stuk banaan, zodat je aan elke spies c.a. 5 stukjes banaan en 3 stukjes ananas hebt.

2. Leg de banaan-ananas spiesjes op een barbecueschaal op de BBQ of bak ze in een (grill) pan totaal c.a. 5-10 minuten, totdat het fruit mooi lichtbruin kleurt maar niet verbrandt. Gebruik eventueel wat (kokos)olie in de pan.

3. Klop in de tussentijd de (kokos)slagroom luchtig en maak de pistachenootjes fijn in een vijzel of halveer ze met een mes.

4. Leg de fruitspiesjes op de borden. Het fruit is van zichzelf natuurlijk al zoet, maar wanneer je wilt kun je het fruit besprenkelen met wat gembersiroop, dit is erg lekker. Verdeel daarna wat slagroom- of yoghurt op de borden en strooi er pistachenootjes en kokosrasp overheen. Smakelijk!

Zin in meer gezonde, lekkere en creatieve recepten? Klik hier voor een overzicht van alle recepten van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen