BEENHAM MET OMA’S CRANBERRYSAUS

Iedereen kent wel de verhalen uit Amerikaanse films waarin ‘oma’s cranberrysaus’ tijdens Thanksgiving de hemel ingeprezen werd. Dit inspireerde mij om vandaag een soortgelijk recept te maken, maar dan wel een tikkeltje gezonder door geen suiker maar honing te gebruiken in de cranberrysaus. Wist je trouwens dat cranberries in de top-10 gezondste vruchten staan? Naast vele vitaminen (A, B en C), mineralen (calcium, ijzer) bevatten cranberries namelijk proanthocyanidinen (= heel goed voor de gezondheid van je blaas). Naast de cranberries heb ik ook appel, rozijnen, walnoten en een beetje kerrie toegevoegd die voor wat extra energie en smaak zorgen. In combinatie met cranberrysaus is beenham echt een verwen-gerecht!

Benodigheden (2-3 personen):

  • 500 gram beenham
  • 300 gram verse cranberries
  • 200 gram honing
  • 1 appel (in stukjes gesneden)
  • Een flink handje rozijnen
  • Een flink handje gepelde walnoten
  • 1 theelepel kerriepoeder

To do’s:

Cranberrysaus:
Breng 1 kopje water met circa 200 gram honing aan kook. Voeg de cranberries toe zodra het water gaat koken. Breng het water opnieuw aan de kook en zet het vervolgens circa 10 minuten op een laag vuur terwijl je ondertussen af en toe door de saus roert. Naar smaak kun je meer honing toevoegen als je de saus nog iets te zuur vindt.

Beenham:
Plaats de beenham in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175 graden. In het algemeen moet je voor 100 gram beenham 10 minuten in de oven aanhouden (in dit geval dus 50 minuten). Voeg circa 20 minuten voor het einde de mix van cranberrysaus, de stukjes appel, rozijnen, kerrie en walnoten toe aan de schaal met beenham. Na 60 minuten heb je een heerlijk, makkelijk en gezond gerecht. Snijd het vlees in plakken, maak het bord op met de cranberry saus en serveer met een frisse salade.

Beenham cranberrysaus

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen