De druilerige herfst is het beste excuus om jezelf schaamteloos op de bank te nestelen voor een marathon series kijken. En daar hoort nu eenmaal iets te knabbelen bij. Maar als we elke avond voor paprikachips kiezen dan komen we die bank écht nooit meer af, dus daarom vind je hier het recept voor een healthy bloemkool snack. Met een vrijwel net zo lekkere en gezonde kaasdip.
Gezonde, warme snack voor feestjes
Ook op feestjes doet deze bloemkool snack het trouwens goed. Wanneer je niet oplet zou je namelijk zomaar kunnen denken dat deze snacks uit de frituur komen. Vooral wanneer je ze lekker krokant maakt én als gastvrouw met gezellige prikkertjes presenteert. En wanneer je gasten de vegetarische snack hebben gegeten, vinden ze het zeker weten lekker. Ook weer eens wat anders toch, dan de (koude, ongezellige) worteltjes en komkommers om mee te dippen op feestjes?
Benodigdheden:
Bloemkool snack
- 1 bloemkool
- Cayennepoeder of gemalen chilipeper
- Paprikapoeder
- Scheutje olijfolie of gesmolten kokosolie
- Voor een krokant laagje: 2 eieren en 3 eetlepels panko of paneermeel
Gezonde kaas-dip:
- 1-2 flinke eetlepel cottage cheese
- Verse of gedroogde bieslook
- Peper en zout
- Kerriepoeder
- Scheutje citroensap en water om te verdunnen
- Satéprikkers
TIP: maak de bloemkool snacks krokant door ze door ze eerst door wat losgeklopte eieren te halen en vervolgens in paneermeel of panko te dippen, voordat ze de oven in gaan.
TIP 2: Zin in een extra kaassmaak aan de saus? Voeg een klein beetje blauwe kaas toe!
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd de bloemkool eerst in roosjes, was de groenten en laat vervolgens uitlekken. Snijd de bloemkool daarna in plakken van c.a. 1 cm dik of maak de roosjes wat kleiner.
2. Kruid de bloemkool met cayennepoeder of gemalen chilipeper, paprikapoeder en een snufje zout. Wanneer je voor krokante bloemkool snacks wilt gaan, zet dan twee schaaltjes (1 met losgeklopte eieren en 1 met de panko of paneermeel) klaar. Haal de bloemkool eerst door de eieren en daarna door de panko of paneermeel. Verdeel de snacks vervolgens op een bakplaat en zet dit voor c.a. 20 minuten in de oven. Draai de snacks halverwege om en kijk tussentijds of ze mooi (en niet te) bruin worden.
3. Maak in de tussentijd de gezonde kaasdip door de cottage cheese in een foodprocessor (of staafmixer) fijn te maken. Voeg een scheutje water toe om de dip te verdunnen en mix totdat je een gladde saus krijgt. Voeg naar smaak een paar druppeltjes citroensap toe en breng de kaasdip verder op smaak met een snufje kerriepoeder, bieslook, verse peper en zout.
4. Haal de gezonde bloemkool snacks uit de oven en laat even afkoelen, eventueel op wat keukenpapier om het olie uit te laten lekken. Serveer de bloemkool snacks vervolgens met de gezonde kaasdip apart in een bakje en satéprikkers.
Rowan Ik 23 oktober 2016
Ik
Wat een lekkere snack zeg! Goed idee!
Cotton & Cream Ik 31 oktober 2016
Ik
Thanks Rowan, zeker een keertje maken hoor! Liefs, Marlieke
shannen Ik 27 januari 2020
Ik
zocht naar een gezonde snack! momenteel 7 weken zwanger en wil alleen maar eten. Laten we het eens proberen wat gezonder! ben benieuwd!