Bosbessen cashewnoten taart (no-bake)

Kookboeken: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Juist in deze snelle digitale wereld, vinden we het super ontspannend om op de bank in een dik kookboek te duiken. Onze nieuwste aanwinsten worden in deze nieuwe categorie met jou gedeeld. Vandaag zetten we het kookboek ‘Nordic Light’ in de schijnwerpers. En het recept voor een no-bake bosbessen cashewnoten taart. Maar wat maakt het kookboek Nordic Light zo bijzonder?

Bij de Scandinavische keuken denken we al snel aan visgerechten zoals gerookte zalm of haring, en natuurlijk de Zweedse gehaktballetjes en knäckebröd. Maar de Scandinavische keuken heeft véél meer te bieden. Hier koken ze (bijna) alleen maar met producten uit de natuur en vinden ze dat de gezondheid van onze aarde op nummer één staat. Er wordt zoveel mogelijk plantaardig gegeten en er wordt bovenal gekookt met streekproducten van wat het seizoen te bieden heeft. En dat is precies wat je in het boek Nordic Light terugleest. Alles is puur, vers en gezond, precies zoals wij gerechten het liefst zien.

Het boek hebben we overigens gevonden in Boekhandel Scheltema, een boekenwinkel in hartje Amsterdam (ook een webshop) met het grootste aanbod boeken van heel Nederland. Totaal vier verdiepingen en een énorme afdeling kookboeken. Uit het boek Nordic Light hebben we één van de gezonde bakrecepten uitgeprobeerd, zowel qua smaakcombinatie als presentatie een feestje: de bosbessen cashewnoten taart. Met laagjes van noten, dadels en cacao (bodem), kokos-cashewnoten (vulling) en bosbessen (bovenlaag). Hieronder vind je het recept, met een paar mini aanpassingen waardoor hij wat ons betreft nog lekkerder wordt.

Ingrediënten:

Voor 1 taart en 6-8 stukken

Voor de bodem:

  • 100 gram walnoten
  • 12 dadels zonder pit (c.a. 75 gram)
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Voor de romige vulling:

  • 310 gram ongezouten cashewnoten
  • 120 gram kokosrasp
  • 200 gram honing
  • 2 limoenen (rasp en sap)
  • 150 ml gesmolten kokosolie (is ongesmolten c.a. 120 gram)
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de bovenlaag: 

  • 100 gram blauwe bessen (vers of bevroren) + extra voor garnering
  • 1 theelepel verse gember (geraspt)

Verder:

  • Blender of foodprocessor
  • Taartvorm van c.a. 20 cm diameter

How to:

1. Maak de bodem door alle ingrediënten zoals hierboven genoemd in een blender of foodprocessor te mixen. Druk de bodemmix in de taartbodem (eventueel ingevet).

2. Maak de romige vulling door eerst de droge ingrediënten, de cashewnoten en de kokosrasp, in de (schoongemaakte) blender of foodprocessor c.a. 1 minuut fijn te maken. Voeg daarna de gesmolten kokosolie, honing, limoensap- en rasp en vanille extract toe en mix nog een minuut tot een romige, gladde massa.

3. Lepel de helft (of iets meer dan de helft) over de taartbodem en smeer het gelijkmatig uit.

4. Mix de blauwe bessen en verse gember met het overgebleven deel van het cashewnotenmengsel in de blender of foodprocessor. Verdeel dit daarna als laatste over de taart. Garneer met wat extra blauwe bessen bovenop.

5. Zet de taart voor minimaal 2 uur in de koelkast. Haal ‘m daarna uit de vorm en serveer op een bord of taartplateau. De taart is nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.

P.S. Het schattige “royal white” taartplateau en de taartschep zijn van pipstudio

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen