Brownies van zoete aardappel met chocolade-zeezout topping

Toen ik laatst weer brownies van zoete aardappel had geproefd, leek het me tijd om hier eens mee aan de slag te gaan. Geïnspireerd op het recept van Rens Kroes (heb je haar party edition boek al in huis? Dikke duim omhoog voor al deze lekkere party-proof borrelhapjes) ging ik aan de slag en maakte mijn eigen versie van brownies van zoete aardappel. En ze zijn – al zeg ik het zelf – zelfs nog lekkerder (want iets luchtiger) en ook nog eens makkelijker klaargemaakt. En weet je wat: je proeft écht niet dat dit “gezonde” brownies zijn waar zoete aardappel in is verwerkt, ze smaken gewoon naar normale brownies. Snel op je lijstje om te maken dus!

Benodigdheden:

Voor c.a. 16 brownies

Zoete aardappel brownies:

  • 2 grote zoete aardappelen (c.a. 400 gram)
  • 50 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 1 handje walnoten (of andere soort noten)
  • 5 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 120 gram ontpitte dadels
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 1 theelepel kokosolie
  • Kleine ovenschaal (c.a. 10-20 cm)

Chocolade-zeezout topping (extra, geen must):

  • 1 handje walnoten (of andere soort noten)
  • 60 gram pure chocolade
  • Zeezout

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden hete lucht). Schil de zoete aardappels en snijd de aardappelen in plakken of stukken. Leg ze in een ovenschaal. Smelt daarna 1 theelepel kokosolie (in en pannetje of lekker makkelijk in de magnetron) en bestrijk de zoete aardappel met de olie. Zet dit voor 20-30 minuten in de oven (check na 20 minuten even met een vork, laat eventueel 5-10 minuten langer staan) totdat ze zacht en gaar zijn.

2. Laat de oven op 180 graden staan, maar laat de zoete aardappelen afkoelen. In de tussentijd de dadels kort wellen. Pureer de zoete aardappelen en de (gewelde) dadels in een kom met een staafmixer. Doe er daarna de ahornsiroop of honing bij, het speltmeel, het eitje, 5 eetlepels cacao, het bakpoeder en het kaneel-, gember- en vanille-extract. Mix het geheel goed door elkaar. Schep er daarna een handje fijngemaakte/gehalveerde noten doorheen.

4. Bekleed een ovenschaal met bakpapier (tip: is hij te groot, vul dan eerst een deel op met aluminiumfolie) en schep het beslag vervolgens in de vorm. Druk aan en strijk de bovenkant mooi glad en zet de schaal daarna in de oven. Bak voor 30-40 minuten, zodat de brownies gaar zijn (prik met een sateprikker, wanneer hij er “schoon” uitkomt is hij gaar.

5. Aanvullend: maak daarna de chocolade-zeezout topping. Smelt de chocolade au bain marie en voeg als laatste 1 handje fijngemaakte nootjes toe. Smeer dit uit over de brownie, bestrooi met zeezout en laat het geheel afkoelen. Snijd de brownies van zoete aardappel in repen (c.a. 8 stuks) of blokjes/bites (c.a. 16 stuks).

TIP: deze brownies van zoete aardappel zijn verantwoorde tussendoortjes, dus perfect om 1 keer per week te maken zodat je er de hele week van kunt snoepen. Maar wil je dit maken om iemand die jarig is of omdat je zelf iets te vieren hebt, kijk dan eens in de webshop van radbag.nl daar heb ik deze “happy birthday” taarten versierder gevonden (heerlijk hysterisch met lichtjes, love it) en heb je veel leuke, grappige en feestelijke hebben-dingetjes voor in de keuken, maar ook andere spullen die bijvoorbeeld leuk zijn als cadeau idee.

Kijk voor meer trendy recepten en feestelijke en gezonde tussendoortjes uit de keuken van Cotton & Cream hier

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen