CHOCOLADE BANANENBROOD MET DADELS EN NOTEN

Mijn nieuwste verslaving is chocolade bananenbrood. En de ingrediënten voor dit baksel heb je vrijwel altijd in huis: meel, bananen, eieren, cacao en dadels. Ondanks dat de chocolade smaak een tikkeltje verslavend is, kun je zonder schuldgevoel van dit verantwoorde tussendoortje snoepen. In dit artikel deel ik het recept voor chocolade bananenbrood met je!

Soms heb ik er discussie over met mijn vriend, wanneer dingen in de koelkast of voorraadkast over de datum zijn en onaangetast in de prullenbak belanden. Dat is inderdaad zonde, maar toch vind ik het héérlijk om veel lekkers in huis te hebben. Voor onverwacht bezoek of wanneer ik spontaan zin krijg om iets in elkaar te draaien zónder dat ik hiervoor de deur uit hoef. Zoals dit weekend, toen ik geen boodschappen hoefde te doen om dit lekkere bananenbrood te bakken. En dat met slecht weer, daar kan ik echt van genieten!  Deze keer heb ik het bananenbrood een chocolade tintje gegeven, door zowel cacaopoeder als kleine stukjes chocolade toe te voegen. Extreem lekker!

Chocolade bananenbrood2

Benodigdheden (voor 1 bananenbrood):

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 gram speltmeel (of amandelmeel)
  • 6 dadels (afhankelijk van de grootte van de dadels meer of minder)
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 40 gram pure chocolade
  • 1.5 eetlepel cacaopoeder
  • Een handje walnoten
  • Scheut honing
  • Snufje zout

TIP: Wil je liever geen chocolade reep gebruiken, of heb je dit niet in huis? Voeg dan 2 eetlepels (ip 1.5 eetlepel) cacaopoeder toe en iets meer dadels en/of honing toe aan het beslag. Chocolate heaven!

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden hete lucht). Prak de bananen, doe ze in een kom samen met de eieren, de meel en het cacaopoeder en mix dit – eventueel met een staafmixer – tot een glad beslag. Voeg hier het bakpoeder, een scheut honing en een snufje zout aan toe.

2. Snijd de dadels en pure chocolade in kleine stukjes en meng dit door het (stevige) beslag. Schep hier ook wat gehalveerde walnoten doorheen.

3. Bekleed de cakevorm met wat bakpapier en giet het beslag in de vorm. Zet dit voor 50-60 minuten in de oven. Het chocolade bananenbrood is klaar wanneer een satéprikker er schoon uit komt komt. Is dat niet het geval, laat het baksel dan nog wat langer in de oven staan. Houd er wel rekening mee dat het brood gesmolten chocolade bevat, dus de satéprikker kan er bedrogen uit komen.

Yum, wedden dat je dit lekker vindt? Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!

Chocolade bananenbrood

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Heerlijk!!! Heb een vergelijkbaar recept voor muffins die ik ook vaak maak :)

  • Ik vraag mij af of banaan er nou lekker in is. Maar misschien is dat gewoon juist de reden om het een keer te maken!

    • Ha Tamara, banaan en chocolade is gewéldig! Dit recept moet je maken, ik weet zeker dat je overtuigd bent :-) Proeven is geloven!

  • Add Your Comment

    • Ha Ninke, wat is je vraag precies? :-) lfs, Marlieke

  • Zojuist 2 stuks gemaakt voor op school voor de kinderen. Viering palmpasen!
    Heerlijk recept!

    • Wat leuk om te horen! Ook mooi dat het kids-proof is, het is tenslotte een verantwoord tussendoortje. Dank voor je leuke berichtje, Anne-Marie!

    • wat leuk Annemarie! zie je reactie nu toevallig, wil het recept ook gaan maken!

  • Mag ik wat vragen…..
    Heb deze ook vandaag gemaakt volgens dit recept. Nu was hij niet zo hoog als deze en ziet er uit alsof hij niet helemaal gaar is maar de prikker kwam er wel droog uit….Waar kan dit aan liggen? Groetjes Carla

    • Ha Carla, dan is hij wellicht nog wat smeuig, kan geen kwaad. Maar het belangrijkste is natuurlijk de smaak: heb je ‘m geproefd? :-) ben benieuwd!

      • De smaak vind ik wel lekker! Oké Dank je voor je antwoord. Groetjes Carla

        • Goed om te horen Carla. De volgende keer zou je ‘m iets langer in de oven kunnen zetten. Goed weekend!

  • Lijkt me een erg lekker recept! Ga ik binnenkort een keer maken!
    Hoe kan ik dit eigenlijk het beste bewaren en hoe lang is het ongeveer houdbaar?

    • Ha Lotte, je vraag was er tussendoor geschoten, excuus voor de vertraagde reactie. Leuk om te horen dat je dit recept voor chocolade bananenbrood wilt maken. Je kunt ‘m luchtdicht verpakt, in een broodtrommel of wat aluminiumfolie, op een droge plek bewaren. Dan blijft hij 2-3 dagen lekker. Succes, en ben benieuwd wat je ervan vindt. Geniet van het weekend!

  • Hoi ik heb een vraagje
    Hoe puur moet de chocolade zijn. En welke chocolade is het best? I.v.m zwaar verminderen van suiker
    Gr Sean

    • Ha Sean, zelf heb ik gewone pure chocolade gebruikt, maar je kunt ook chocolade met meer cacao (70/80%) cacao nemen. Hier zit wat minder suiker in. Een natuurlijk zoetje vind ik persoonlijk wel lekker in dit recept, maar dan kun je ook wat extra dadels of honing toevoegen. Succes! Ben benieuwd of het gelukt is!

  • Hij staat nu in de oven. Ik heb n beetje meel vervangen door havermout en een coulie van frambosen gemaakt om er strakjes bij te serveren. Je hoort nog hoe die gesmaakt heeft.

    • Ben benieuwd Carina, vooral de framboosjes erbij. Leuk bedacht!

  • Ik heb hem iets gezonder gehouden met een mengsel van volkorenmeel, amandelmeel en havermoutmeel. Daarnaast geen chocolade toegevoegd maar het gehouden bij cacao en extra dadels toegevoegd. Hij smaakt heerlijk! Dankjewel voor het idee! :D

    • Hi Laura, wat een goed idee! Klinkt heerlijk en idd hartstikke gezond! Dank voor je leuke berichtje, hopelijk tot snel weer! Lfs, Marlieke

  • Hoi,
    Bedankt voor dit heerlijke recept!!
    Hij wordt bij mij alleen niet zo mooi hoog als op de foto’s hierboven . Enig idee wat hier de oorzaak van kan zijn?

    Heb overigens ipv 150gr amandelmeel gewoon bloem gebruikt (net iets meer dan 100gr)..

    • Hi Cookie, leuk om te horen dat je het recept lekker vindt! Bloem ipv meel werkt inderdaad prima. Verder denk ik dat ik een wat kleiner bakblik heb gebruikt (je kunt ‘m ook opvullen met aluminiumfolie) zodat de cake wat hoger is. Fijn dagje!

  • Bananen zijn absoluut niet mijn ding, wat kan ik ipv bananen gebruiken? Op de bananen na lijkt het me wel heel lekker.

    Bedankt!

    • Ha Natascha, ik zat voor een vakantie in Portugal, vandaar een ietwat vertraagde reactie. Voor wat betreft een vervanging voor bananen, zou je de hoeveelheid speltmeel wat kunnen vergroten. Zelf maak ik deze cake altijd met banaan, maar je zou bijvoorbeeld 3 eieren, 250 gr speltmeel, 2 eetlepels kokosolie en een scheut (c.a. 150 ml) amandelmelk kunnen nemen als vervanger, en wat extra dadels/honing voor het zoetje! Succes, ben benieuwd naar het resultaat!

  • Kan ik dit bewaren in de vriezer. En elke dag een plakje eruit te halen

    • Ha Sita, je kunt dit chocolade bananenbrood heel goed invriezen! Succes, en eet smakelijk :)

  • TOP receptje! Love it!

    • Leuk om te horen Tinne, thanks! Tot snel weer!

  • kan het ook zonder dadels

    • Ha Martha, dat kan zeker! De dadels maken het alleen iets zoeter, maar je kunt eventueel iets meer honing toevoegen. Of stukjes chocolade ;) succes!

  • dank je wel voor je reaktie

  • Net gemaakt met pistachenootjes en cranberries heerlijk

    • Wat leuk om te horen Fredriek, dank voor je berichtje. Hopelijk tot gauw weer een hele fijne Oud & Nieuw!

  • Lijkt me heerlijk… IK GA HET NU UITPROBEREN. .

    • Wat leuk om te horen Dorien, ik vind ‘m zelf heeeerlijk! Enjoy!

  • hallo wat is de calorieën van deze cake. gr janny

    • Ha Janny, zelf tel ik geen calorieën want probeer zelf een balans te vinden tussen lekker & gezond/licht eten, dus ik durf niet te zeggen hoeveel calorieën deze cake heeft. Hij is in ieder geval erg lekker, dus het proberen waard ;)

  • Hoi, superlekker!
    Ik heb met het deeg 10 muffins gemaakt. En om terug te komen op een vraag van hierboven: Ik heb uitgeteld dat ze ongeveer 190 kcal per stuk zijn.
    Groetjes!

  • Hoi Marlieke,

    Net vandaag je recept gemaakt. Ietsje anders met kokos- en boekweitmeel en citroensap/rasp. (zonder dadels) De smaak is heerlijk. Wel ietsje droog, maar ik denk dat ik iets te veel bakpoeder heb gebruikt.
    Bedankt voor je recept!

  • Echt een heerlijke cake. Goed alternatief. Heb hem al een paar keer gemaakt. En nu een keer met kersen geprobeerd.

  • Ben hem nu aan het bakken! Danwel met kokosmeel en zonder noten ben benieuwd!

  • Kan het ook met havermeel?

  • Mag ik vragen wat voor cacao poeder je gebruikt?

Reactie plaatsen