Chocolade-pompoen muffins met kaneelslagroom

De pompoen is rond deze tijd van het jaar niet weg te denken. We maken de lekkerste pompoensoep, gevulde pompoen uit de oven en zoete bakrecepten. De pompoen is namelijk één van de zoetste groente en is daardoor heel geschikt om te gebruiken in taarten en cakes. Wij zijn voor pompoen muffins aan de slag gegaan en hebben hier cacao aan toegevoegd. Het resultaat is erg lekker. Deze chocolade-pompoen muffins zijn lekker als ontbijt, tussendoortje of bij de koffie wanneer je vrienden of familie op bezoek krijgt. 

Ingrediënten:

Voor 8 muffins

Chocolade pompoen muffins:

  • 400 gram pompoen
  • 3 eieren
  • 60 gram speltbloem
  • 60 gram amandelmeel
  • Het merg van een vanillestokje
  • Flinke hand grofgehakte walnoten
  • Flinke hand rozijnen
  • 1 flinke eetlepel cacao
  • Snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kokosolie + een beetje om in te vetten
  • 3 eetlepels honing

Kaneel kokos-slagroom:

  • 2 blikjes volvette kokosmelk* (let op: eerst een minimaal 12 uur in de koelkast laten staan)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
  • Eventueel: 1 theelepel vanille extract

* Kokosslagroom maken is iets moeilijker luchtig krijgen dan zuivelslagroom. De ene keer krijg je ‘m luchtiger dan de andere keer, dat ligt aan de room en de stevigheid/dikte ervan. Twijfel je over de kokosroom, kies dan voor ‘gewone’ slagroom: ook heel lekker.

Overig:

  • Staafmixer/blender
  • Handmixer
  • 8 muffin vormpjes (of als alternatief 1 cakevorm)

chocolade-pompoen-muffins

To do’s:

1. Schil de pompoen en snijd het vlees vervolgens in kleine, gelijke stukken. Laat het water koken en voeg de stukken pompoen toe. Laat de pompoen 8-10 minuten koken (totdat het gaar is; even proeven). Giet de pompoen vervolgens af en blus af met koud water.

2. Pureer de pompoen in een blender of met een staafmixer tot een egale, dikke massa zonder stukjes en zet dit even apart.

3. Meng de twee soorten meel, bakpoeder en een snufje zout samen in een kom. Smelt daarna de kokosolie en laat even afkoelen in het pannetje. Klop de eieren minimaal 3 minuten op de hoogste stand van de handmixer luchtig.

4. Voeg de kokosolie, gepureerde pompoen, het merg van het vanillestokje en honing toe aan het droge meel in de mengkom en mix het tot een egaal mengsel. Voeg daarna de gehakte walnoten en rozijnen toe. Spatel als laatste de eieren erdoor.

5. Verdeel het beslag over twee kommen. Voeg aan één van de kommen een flinke eetlepel cacao toe en meng door elkaar.

6. Giet eerst een laagje ‘oranjekleurig beslag’ toe in het vormpje en daarna een laagje ‘cacao beslag’ en ga zo om en om door tot het beslag op is.

7. Plaats de muffins voor 40-45 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden).

8. Prik met een satéprikker in een pompoen muffin. Komt het stokje er ‘schoon’ uit? Dan zijn de muffins klaar.

chocolade-pompoen-muffins2

Kaneelslagroom

9. Klop daarna de (kokos)room luchtig. Laat de blikjes kokosmelk een nacht (minimaal 12 uur) staan op een zo koud mogelijke plek in de koelkast. Maak de blikken open en giet het vocht af. Lepel de dikke laag kokosroom uit het blik in een hoge kom. Voeg de honing of kokosbloesemsuiker toe en eventueel de vanille extract. Mix de kokosroom daarna minimaal 5 minuten tot een luchtige massa, eerst op de lage stand – met ronddraaiende bewegingen – en eventueel later op een hogere stand. 

10. Mix de kaneel door de slagroom. Serveer de kokosslagroom daarna (apart) met de pompoen muffins.

Zin in meer gezonde tussendoortjes? Bekijk dan deze link voor een overzicht!

chocolade-pompoen-muffins1

print
Geschreven door
Laatste reacties
  • Potverdorie dat lijkt me lekker! Ziet er fantastisch uit!

    • Haha, dank voor je leuke reactie Nicole. Ze zijn ook erg lekker! :-) fijne dag!

Reactie plaatsen