Column: koken is maar tijdverspilling

Opvallende kop voor een foodblogger hè? Toch kan ik me goed voorstellen dat jij een hekel hebt aan koken. Het kost nu eenmaal rammend veel tijd. Tijd die je ook kunt investeren in de relatie met je bank, kat of vriend. Je energielevel hangt na een lange werkdag ook op je enkels, dus je moet nu eenmaal prioriteiten stellen. Die bende in huis opruimen, naar de sportschool, je moeder bellen en om de sfeer thuis een beetje gezellig te houden, ook nog wat aandacht aan je huisgenoot besteden. En dat uurtje per dag een serie kijken is gewoon heilig. Wanneer je dan eindelijk de tijd en energie hebt gevonden om in de keuken te staan, is er altijd minimaal één essentieel ingrediënt wat je toch niet in huis hebt. Bij het horen van de combinatie van woorden ‘sorry, gisteren opgemaakt’ van je vriend, wil je alle boodschappen het liefst uit het raam donderen.

Dat een ingrediënt al een tijd over de datum blijkt te zijn, komt ook regelmatig voor, maar dat zien we nog wel eens door de vingers. En heb je dan eindelijk dat prakje voor je neus staan, is de keuken veranderd in een slagveld. Wanneer je dan nadenkt over de totale tijd die je kwijt bent voor de doen van de boodschappen, het maken van het gerecht en het opruimen van die ontplofte keuken, versus de 5 minuten waarin je het eten naar binnen hebt gewerkt, is het niet gek dat je daar verdrietig van kan worden. En dan durft je tafelgenoot óók nog eens te vergeten om jou een compliment te geven.

Niet echt motiverend. Helemaal niet, wanneer je ook met één druk op de knop iets via een thuisbezorger kunt bestellen. Meestal koud en teleurstellend, maar het is naar binnen te schuiven. Maar goed, ondanks dat bovenstaande irritaties, ben ik het met de stelling ‘koken is maar tijdverspilling’ zeker niet eens. Het klinkt misschien truttig, maar voor mij is het snijden van groenten en het roeren in de pan púre ontspanning. Hetzelfde als dat ik weiger een schoonmaker aan te nemen, aangezien ik ook van gedachteloos opruimen mijn hoofd leeg kan maken. Bovendien is zelf koken altijd lekkerder en gezonder, en geeft het voldoening. En wanneer een gerecht gelukt is, krijg ik daar positieve energie van om die avond óók nog te werken aan de andere punten op mijn prioriteitenlijstje.Klik hier voor een overzicht van makkelijke recepten die weinig tijd kosten. En klik hier voor een overzicht van alle columns van Marlieke.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen