DE SMAAK VAN…RON BLAAUW

Topkok Ron Blaauw sloot vorig jaar de deuren van zijn restaurant Blaauw en leverde daarmee twee Michelinsterren in. De nuchtere Ron was even helemaal klaar met alle “poeha” en sterrenrestaurants die allemaal hetzelfde aanbieden. Hij opende vervolgens Ron’s Bistrobar in Amsterdam: een simpel, stoer en betaalbaar concept waarmee Ron terug gaat naar de basis en kleine gerechtjes van 15 euro per stuk op de kaart heeft gezet. Ron is een horeca zakenman in hart en nieren. Vandaag opent hij een nieuwe zaak in de Pijp in Amsterdam: The Fat Dog. Hier kun je terecht voor ambachtelijk bereide hotdogs in combinatie met een lekker glaasje bubbels. Klinkt heerlijk toch? Nu is het tijd om de persoonlijke kant van Ron eens te belichten en hem aan de tand te voelen over zijn eetgewoontes, guilty pleasures, mening over foodbloggers en favoriete hotspots. Deze keer dus geen vrouwelijke, maar een bekende mannelijke foodie in ‘De smaak van…’! 

1. Hoe belangrijk is gezond & bewust eten voor jou?
Gezond eten is voor mij heel belangrijk. Naast een gezonde levensstijl voor mezelf, wil ik ook dat mijn kinderen goed en niet te vet eten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Als ontbijt neem ik een fruit-yoghurtsmoothie met zemelen en daarnaast krijg ik al een paar jaar elke dag mijn portie tarwegras binnen. Af en toe neem ik een sapkuur om te detoxen. Verder eet ik het liefst biologisch, je wilt tenslotte weten wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. De laatste paar jaar eet ik minder vlees en meer vis en groenten. Als ik vlees eet, dan haal ik een écht goed stukje vlees en nooit uit de supermarkt. Ik ben bereid veel meer te betalen voor goede en biologische producten.

2. Wat eet je het liefst thuis, op een vrije doordeweekse dag?
Ik kook thuis altijd zelf, bijvoorbeeld pasta of stamppot met een speklapje. Ik ben gek op de Hollandse pot. Spruitjes vind ik trouwens ook heel erg lekker!

3. Hoe vaak ga je uit eten?
Gemiddeld ga ik drie keer per week uit eten, voornamelijk in het weekend.

4. Wat zijn je favoriete restaurants?
Loetje, The Red Sun, Café Amsterdam en Dauphine. Ik houd van plekken waar ik rustig en ongedwongen kan zitten en niet herkend word. Zaken waarbij het personeel hun ding doet en niet opkijkt wanneer ik binnen loop. Café Amsterdam vind ik bijvoorbeeld een goed en betaalbaar restaurant, met een goede sfeer en een grote ruimte waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast houd ik van brasseries waarbij het eten onderdeel is van het ‘bij elkaar zijn’. Eten is tenslotte verbinden. Een bord is voor mij een verbindingsmiddel.

5. Wat vind jij belangrijk in een restaurant?
De sfeer vind ik het allerbelangrijkste, uiteindelijk is dit veel belangrijker dan het eten. Ik eet liever in een volle zaak met een goede sfeer dan in sfeerloze zaak met heel lekker eten.

6. Uit welke landen haal jij inspiratie vandaan?
Spanje en Italië. Barcelona vind ik geweldig! Een Italiaanse “mama” die met een schort op het platteland verse brushetta’s en pizza’s staat klaar te maken, dat is toch fantastisch? Daarnaast houd ik van de Spaanse en Italiaanse eetcultuur: laat eten en lang tafelen. Niet om stipt 17.00 uur aan tafel zoals in Nederland het geval is. Hierin zit echt een cultuurverschil. Daarnaast vind ik New York geweldig, daar gebeurt van alles! Amsterdam is een dorp ten opzichte van New York, dus niet alles wat in New York een succes is, kan ook in Amsterdam aanslaan. Ik haal vooral inspiratie uit de kleine, creatieve dingen in New York. Denk aan een zakje waar een broodje in wordt geserveerd of een bijzondere beker of houder waarin eten wordt opgediend.

7. Wat is jouw guilty pleasure?
Bitterballen! Daarnaast maak ik thuis af en toe een tosti met kaas, sambal en pindasaus.

8. Je werkt hard en bent veel bezig met het proeven van eten. Hoe blijf jij fit en in balans?
Het is heel moeilijk om altijd fit en gezond te leven. Ik houd ontzettend veel van sport alleen heb ik hier niet altijd de tijd voor, dit kan soms frustrerend zijn. Ik werk veel want vind het belangrijk om vanaf half 10 in de ochtend mijn gezicht in de zaak te laten zien. Daarnaast ben ik een echte Bourgondiër en drink ik thuis regelmatig een gin-tonic of lekker wijntje. Ik houd van het goede leven, maar het is een gevecht om hierin balans te vinden. Het leven van een kok is rock and roll: enerzijds hard werken en anderzijds de ontlading – uitgaan, eten en drinken. En de volgende ochtend moet je altijd weer fris in de keuken paraat staan.

9. Er zijn steeds meer foodbloggers die hun eigen recepten maken en delen. Wat vind jij daarvan?
Dit vind ik een goede ontwikkeling. Het is positief dat mensen steeds meer met eten bezig zijn, daar over schrijven en hun passies delen op online media. Of de recepten daadwerkelijk “kloppen” is een andere vraag, haha. De reviews van restaurants is natuurlijk goed voor de horecawereld. Wat mensen lezen, willen ze ervaren. In Frankrijk was er laatst een discussie waarbij Franse chef-koks wilden dat er niet meer gefotografeerd zou worden in restaurants. Dat vind ik complete onzin. Ik juich het juist toe dat mensen foto’s maken in restaurants en deze online delen. Dit is alleen maar goed ter promotie van goede restaurants. Mensen zien de foto’s en denken: wauw, wat ziet dit er goed uit, daar wil ik ook naartoe!

10. Wat zijn je ambities op persoonlijk- en werkgerelateerd vlak?
Ik wil de Mount Everest beklimmen en de Weissensee schaatsen. Op zakelijk gebied heb ik op dit moment geen plannen. Ik leef met de dag en vind het belangrijk om te genieten van het leven. Ik wil minimaal tien weken per jaar op vakantie en financieel voldoende ruimte hebben om leuke dingen te doen.

11. Wat is de sleutel tot jouw succes?
Genieten en relativeren. Het is belangrijk om nuchter te zijn. Kijken, luisteren en om kunnen gaan met kritiek. Verder genieten van het leven, dat is het allerbelangrijkste.

c79d434a04e20870127ac9e3c2a2db8b

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wauwww Ron Blaauw die naar restaurants gaat waar hij niet herkent wordt. Ron jongen je hebt een leuk bedrijf maar laten we het niet

  • * overdrijven alsjeblieft

Reactie plaatsen