DE TOP-5 SUPERFOODS VAN 2014

Iedereen heeft wel een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar, waarbij ‘fit en slank’ vaak bovenaan staat. Gezond en bewust leven, veel energie en lekker in je vel. Wie wil dat nu niet? Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om gezond te leven. Goede voeding zorgt er al snel voor dat je meer energie hebt en lekker(der) in je vel zit. Natuurlijk altijd met de juiste balans, want genieten (in de vorm van gezellige etentjes en ‘guilty pleasures’) staat voorop!

De top-5 met ‘must eat’ producten voor 2014 heb ik in dit artikel voor je opgesomd. Deze ingrediënten kun je in 2014 zo veel eten als je wilt, want ze houden je slank, fit en gezond. Op Cotton & Cream vind je regelmatig recepten waar deze ingrediënten in voorkomen, dus houd onze website in de gaten!

1. Kokosolie (niet verwarren met kokosmelk of kokoswater)

De populariteit van kokosolie is het laatste jaar weer in opkomst nadat het jarenlang werd gemeden vanwege de hoeveelheid verzadigd vet. Dit komt niet alleen door de heerlijke smaak en de verschillende manieren waarmee je kokosolie kunt bereiden, maar vooral omdat het “virgin” kokosolie rijk is aan verzadigde vetzuren met een middellange keten. En wat houdt dat precies in? Het bevordert juist de stofwisseling! Kokosolie is een perfect alternatief voor olijfolie of boter in de pan, of het op smaak brengen van groenten.

Kokosolie

2. Hennepzaad

Hennepzaad is een tweede ‘must-eat’ product dat je op voorraad moet hebben in de keuken. Hennepzaden bevatten verschillende belangrijke aminozuren, proteïnes en essentiële vetzuren waardoor het heel gezond is. Je kun hennepzaden rauw eten of door een smoothie of maaltijd mixen. Voeg hennepzaden bijvoorbeeld toe aan salades in plaats van croutons of zonnebloempitten, of gebruik ze als topping in yoghurt. Jammie!

Hennep zaad

3. Chiazaad

Chiazaad zit vol met gezonde omega vetten, eiwitten, antioxidanten en voedingsvezels. Strooi chiazaad over yoghurt en salades voor een nootachtige crunch. Wanneer je chiazaad mengt met een vloeistof zet het uit, waardoor het ook perfect is voor het verdikken van smoothies. Vanwege dit uitzetten, wordt chiazaad ook een afslankmiddel genoemd. Het zorgt voor een langzame vertering (het zet uit in de maag) en daardoor heb je sneller en langer een voldaan gevoel!

Chiazaad

4. Kaneel

Onderzoek heeft aangetoond dat kaneel helpt bij het voorkomen en behandelen van onder andere verkoudheid en infecties. Daarnaast kan kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. Wanneer je 6 gram kaneel per dag binnenkrijgt, heb je een lagere bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam minder insuline aan. Insuline is een hormoon dat onder andere zorgt voor vetopslag in je lichaam. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt – door bijvoorbeeld het eten van suiker of koolhydraten (brood of pasta) –  slaat je lichaam sneller vet op. 6 gram kaneelpoeder per dag is vrij veel, maar probeer dit te verwerken in yoghurt, havermout, een smoothie of strooi het over een in stukjes gesneden appeltje!

kaneel

5. Lijnzaad

Deze kleine juweeltjes zijn een andere grote bron van gezonde vetten, antioxidanten en vezels. Onderzoek heeft  aangetoond dat lijnzaad kan helpen bij het verlagen van het risico op diabetes, kanker en hart-en vaatziekten. Lijnzaad bevat onder andere alfa-linoleenzuur; dit helpt de gezondheid van het hart te versterken en draagt bij aan een gezonde huid, haar en nagels. Om het meest te profiteren van de gezonde werking moet je gebroken lijnzaad kopen. Net als bij chiazaad en hennepzaad, kun je lijnzaad over yoghurt en salades strooien en verwerken in smoothies of gebakken producten.

lijnzaad

Maar waar koop je deze producten? Gebroken lijnzaad en kaneel vind je gewoon in de supermarkt. Voor hennepzaad, kokosolie en chiazaad kun je het beste een natuurwinkel binnen lopen, zoals EkoPlaza of de Tuinen.

Houd Cotton & Cream de komende tijd goed in de gaten voor handige recepten met ingrediënten uit deze superfood top-5!

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen