Als bourgondiër aan een detox? Lees alles over de ervaring van Bridget!

Toen ik mijn vriend vertelde dat ik een cleanse ging doen voor vijf (!) dagen, stond ‘ie nogal raar te kijken. Wat wij het liefste doen is koffietjes drinken en lekker eten, dus ja, een detox is misschien niet helemaal voor mij weggelegd. “Jij?!” “Ja, ik.” Een week aan een sapkuur is zoals je hoort nogal een uitdaging. Niks geen #healthy #fitgirl, maar gewoon een gezonde Hollandse meid die van lekker eten houdt. Een uitdaging waar menig vrouw zich in kan vinden denk ik zo. Maar goed, we gaan ervoor; een cleanse om mijn lichaam even helemaal te zuiveren van alle suikers en cafeïne die ik op dagelijkse basis tot mij neem én mijzelf uitdagen in mijn discipline. Let’s go, op naar JuiceBrothers!

Preps

Als je zo’n bourgondisch stijltje hebt als ik, en überhaupt, moet je je wel even voorbereiden op een detox. Zo raden ze je aan om in ieder geval tot drie dagen van te voren af te bouwen met cafeïne, alcohol, vlees, suiker en koolhydraten. Als je vooral veel vegan eet, werkt je detox nog beter en zo heb je straks minder last van bijwerkingen als bijvoorbeeld knallende koppijn.

Lets’ go

Bij Juice Brothers kun je ’s ochtends voor meerdere dagen sapjes meenemen. Mocht je kiezen voor een driedaagse cleanse, dan kun je meteen al je sapjes meekrijgen. Maar hoe vaker je de sapjes ’s ochtends komt halen, hoe verser ze zijn natuurlijk.

Juices, juices en nog meer juices

Ik begin de dag met warm water met citroen om mijn metabolisme aan te zetten, vervolgens neem ik het shotje en per anderhalf à twee uur moet ik het volgende sapje nemen.

SHOT – Een shotje met oregano olie, alkaline water, citroen, limoen, rauwe honing, gember, cayenne en vitamine C. Een pittig drankje om de dag mee te beginnen, maar bijzonder goed te doen.

MASTER CLEANSE – Een sapje met alkaline water, ahornsiroop, citroen en cayenne. Niet mijn favorite, maar ach, zo aan het begin van de dag kun je het maar beter alvast gehad hebben. Ik deed overigens wel een halfuur om deze 420 ml weg te werken… Gewoon om je een beeld te geven, hoe lekker ik het vond. (NOT)

EASY GOING – Appel, komkommer, spinazie, selderij, boerenkool en limoen. Een vrij groen sapje waarin de boerenkool en spinazie goed te proeven zijn, maar door de limoen is hij ook erg fris. Ik had eigenlijk verwacht dat ik deze heftiger vond dan dat hij daadwerkelijk was.

DUTCH SPICE – Ananas, sinaasappel, grapefruit, wortel, kurkuma, goij en cayenne. Een pittig sapje, maar heerlijk zoet. Echt iets wat ik nodig had na die groene middagsap.

DRAGON’S BREATH – Peer, appel, wortel, grapefruit, biet, citroen en gember. Ik hoorde eerst gruwelverhalen over dit sapje, maar dit was ook echt een van mijn favorietjes.. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan van biet ben.

SWEET GREEN BASIL – Ananas, komkommer, selderij, spinazie, boerenkool en basilicum. Dit sapje dronk ik rond het avondeten. Gek wel, om een sapje te drinken, terwijl vriendlief naast je een fijne warme maaltijd zit te eten.

VANILLA SKY – Een combinatie van amandelmelk, kokos suiker, vanille poeder en himalaya zout. Een treat. Dit sapje is zo lekker, maar echt! Een cadeautje zo aan het eind van de dag, voor lekker op de bank. Afblijven dus!

Door alle sapjes kom je wel goed aan je vitamines en de stoffen die je op een dag nodig hebt en, omdat je per anderhalf a twee uur alweer het volgende sapje moet nemen, heb je niet eens tijd om na te denken over een hongergevoel.

Energie

Ik heb normaal al bijzonder veel energie van mezelf, maar ze zeggen dat je na zo’n cleanse vooral ook veel energie zou krijgen. Ik was benieuwd.

Met dag een had ik nergens last van. Ik had geen honger, ik had genoeg energie en ik vond zelfs de 6 sapjes veel! Normaal eet ik veel en vooral als ik er zin in heb, maar ik houd nooit echt rekening met tijd als ik iets wil eten. Ik eet gewoon als ik trek heb of iets voorbij zie komen. De ene keer zit daar een uurtje tussen, de andere keer drie uur. Eens per anderhalf a twee uur vond ik echt vaak.

Ook dag twee vloog voorbij. Ik had het alleen heel koud – een van de bijwerkingen – en het weer buiten werkte daar ook niet echt aan mee. Maar nog steeds, geen honger en ik ging bijzonder goed op alle sapjes.

Dag drie was anders. Ik had trek in allerlei lekkere dingen en zag iedereen op straat continu aan de koffie of aan het eten. Ook de reclames op TV brachten alleen maar chips en chocola naar voren. Ik kon niet meer. Maar, terwijl m’n vriend een verse gevulde koek van de bakker naar binnen werkte, zat ik braaf aan m’n verse gember thee. En ging ik met een voldaan gevoel slapen.

Op dag vier had ik uitzicht op het einde. Ik had genoeg te doen en de dag vloog voorbij. Ik ben zelfs innovatief geweest met verse thee en heb een heerlijke ontdekking gedaan: kurkuma, verse gember en witte peper is een bijzonder lekkere combinatie als verse thee!

Eerlijk gezegd dacht ik van te voren dat ik op dag vijf helemaal op zou zijn, maar ik stuiterde. Ik had zelfs zoiets van ‘’ik kan er nog wel vijf dagen aan vast plakken.’’ Toch heb ik het ook wel gevierd met mijn laatste sapje. Hij was op. Op!

Kickings?

Ik had mijn voorbereiding heel serieus genomen. Ik drink iedere dag zeker drie of vier bakken koffie en suiker is mijn beste vriend. Ik had in de dagen voor de cleanse dan ook alles eruit gebannen. Ik denk dat dit mijn redding is geweest, want ik heb – behalve dat ik het koud had – geen last gehad van afkickverschijnselen. Niks geen koppijn. Heerlijk, want hier was ik stiekem best een beetje bang voor. Ik voelde me super healthy en vooral ook heel sterk dat ik al die verleidingen kon weerstaan. Dat geeft echt een kick. Daarnaast voelde ik me rustiger en zag ik mijn huid meer stralen.

En toch…

Hoewel ik die vijf dagen met volle moed ben begonnen én heb afgesloten, ik mij hierover dan ook echt heel goed voel (ik was trots op mezelf en nog steeds), houd ik toch ook wel heel veel van eten. Ik ben me in deze weken heel erg bewust geworden van wat voor hoeveelheid suiker ik normaal allemaal naar binnen werk en ik durf ook echt te zeggen dat ik hierin mijn levensstijl nu probeer aan te passen.

Sowieso is de verleiding van suiker iets minder sterk aanwezig en weet ik dat ik niet per se de hele reep chocolade nodig heb, terwijl ik deze voor de cleanse prima naar binnen had gepropt. Om het maar niet te hebben over de zak chips die daar dan nog vaak achteraan kwam.

Maar toch, ik houd van eten en ik word vooral heel gelukkig van ‘’gezellig een drankje drinken’’ of dit nu een fijne bak koffie of een goed glas wijn is, dat maakt niet heel veel uit, maar onder het genot van een drankje met lieve mensen zijn; dat maakt mij gewoon heel gelukkig. Ik houd ervan om nieuwe eettentjes te ontdekken en allerlei gerechten uit te proberen. Daarin werd ik wel een klein beetje moe van de verse muntthee die ik tijdens ‘dates’ met vriendinnetjes heb gedronken en ben ik dus op ontdekkingsreis gegaan wat betreft verse theeën. Het besef van mijn eetpatroon was vooral heel sterk en daardoor heb ik nu toch wel het een en ander veranderd én durf ik te zeggen dat ik echt wel een beetje meer geniet van iedere hap die ik naar binnen stop.

Die eerste hap

Na vijf dagen leven op sapjes, kun je je misschien wel voorstellen dat die eerste hap toch wel een stukje magie was. Ik had gedurende de cleanse mijn zinnen gezet op een verse acaibowl en dan als avondeten een pokebowl. Twee van mijn favorietjes die mensen normaal als heel gezond zien, en gek genoeg had ik in deze twee gezonde bowls uiteindelijk – los van de gevulde koek – het meeste zin. De eerste dag na mijn cleanse haalde ik dus een verse acaibowl met almond butter. Die eerste hap; heerlijk! Ik likte bij ieder hapje nog een beetje almond butter en kauwde heel voorzichtig op de vers gebakken granola. Ik zat wel bijzonder snel vol, maar lekker, och dat was het zeker!

JuiceBrothers

Bij JuiceBrothers waren ze heel lief en zorgzaam tijdens mijn cleanse. Ik ben van te voren op gesprek geweest om mezelf echt goed te kunnen voorbereiden. Iedere ochtend als ik de nieuwe sapjes op kwam halen, stond er weer een vrolijke meid klaar om mijn nieuwe sapjes te overhandigen. Zelfs toen ik zei dat ik die Master Cleanse (het begin sapje) niet te doen vond, kreeg ik een alternatief: de Gold Rush (Alkaline water, kokoswater, citroen, kurkuma, gember en zwarte peper), die vond ik juist wel heel lekker! Win-win dus! Een goed georganiseerde cleanse en omdat ik iedere dag mijn sapjes opnieuw ophaalde, zag ik die meiden iedere ochtend. Even een praatje maken over hoe het gaat en wat ik ervan vond. Daar stond ik dan. Iedere ochtend met energie én vol trots. Ik heb het toch maar even gedaan.

Wil je zelf de cleanse uitproberen? Geef je lichaam een boost en bestel je cleanse meteen op www.juicebrothers.com

Wat is jouw detox ervaring? Wij zijn heel benieuwd, laat zeker een comment achter om je ervaring met detox te delen! 

print
Geschreven door

Bridget van Alphen gaat voor jou op zoek naar de tofste plekjes, de mooiste musthaves en natuurlijk loads of inspiratie. Ze is altijd op zoek naar avontuur, so bring it on!

Laatste reacties
  • Is de stoelgang dan ook helemaal vloeibaar?

    • In de meeste gevallen wel maar het kan voorkomen dat er klontjes ontstaan. Maak je geen zorgen is na een week voorbij ;) <33

      • Bedankt voor je reactie! x0x0

Reactie plaatsen