Is kurkuma een wondermiddel? Wij testen het uit!

Kurkuma (spreek uit als koer-koe-maa) is een waar wondermiddel, het zou goed zijn voor echt van alles en nogwat. Het vermindert de kans op ziektes zoals kanker en Alzheimer, maar vertraagt ook de veroudering van de hersenen en kan werken als antidepressiva. Nu is het natuurlijk onmogelijk om al deze effecten binnen één week te ervaren, dus daar heb je iets meer geduld voor nodig, maar er zijn bepaalde voordelen voor de gezondheid die wél op korte termijn kunnen werken. Ik nam de proef op de som en ben een week lang iedere dag begonnen met een beetje kurkuma. Hier lees je over mijn ervaringen!

De oorsprong van kurkuma

De kurkuma-wortel komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, waar het vooral gebruikt wordt als smaakmaker en kleurstof. Maar daarnaast staat het al jarenlang bekend om zijn helende werking, zelfs al sinds het oude Azië, duizenden jaren terug. Sindsdien zijn veel gezondheidsvoordelen getest, en velen hiervan schijnen echt waar te zijn volgens onderzoeken. Tijd om het zelf even te testen dus.

Toen ik bij de biologische winkel aankwam, viel het me op dat je het wondergoedje in verschillende vormen verkrijgbaar is. Je kunt de wortel in zijn geheel kopen en daarnaast is hij verkrijgbaar in verschillende poedervormen. Mij werd in de biologische winkel aangeraden om ‘kurkuma melk’ oftewel ‘Golden milk’ te kopen. Van deze poedervorm van kurkuma kun je ongeveer 2 gram mengen met warme plantaardige melk of koemelk. Ik begin dus iedere ochtend met een kopje hiervan in plaats van mijn gewoonlijke kopje koffie. Je kunt kurkuma het beste nemen op een lege maag om iets te merken van de positieve effecten, dus dat heb ik gedaan.

 

Van de volgende voordelen van kurkuma zou ik mogelijk iets kunnen merken binnen een paar dagen:

  • Geheugenverbetering
  • Betere concentratie
  • Betere stemming
  • Hoger libido
  • Goed voor je huid (Last van een onrustige huid? Dan kun je ook het masker met kurkuma in dit artikel uitproberen.)
  • Helpt tegen spierpijn

Ik ben erg benieuwd wat er gebeurt…

Dit is wat kurkuma met mij deed

Ik had kurkuma nog nooit in deze vorm – in een drankje dus –  geproefd , dus dat was nieuw voor me. De smaak is licht bitter, dus als je daar niet zo’n fan van bent kun je bijvoorbeeld honing en kaneel toevoegen om het nog net een tikkeltje lekkerder te maken. Eet je het liever in een andere vorm? Er zijn superveel mogelijkheden. Maak er een lekker theetje van met gember, kaneelpoeder en citroen. of verwerk wat kurkuma in een Indiase curry. Ik heb het voor deze week gehouden op de ‘Golden Milk’ en één keer een thee geprobeerd, mede omdat ik het dus op een lege maag moest innemen om iets te merken.

En daar komt het dan: wat heb ik ervan gemerkt? Ik moet heel eerlijk zijn dat het lastig blijft om echt te testen binnen een week, want wanneer is het de kurkuma en wanneer is het toeval? Maar er zijn in ieder geval twee bevindingen die ik heb gedaan: ik ben pas sinds een tijdje weer begonnen met sporten, en heb dus vaak last van spierpijn de dagen erna. Dit was deze week echt een stuk minder. Daarnaast heb ik het gevoel alerter en geconcentreerder te zijn na mijn dagelijkse ‘kurkuma shot’, maar dat kan ook mijn mindset op dat moment zijn of een placebo-effect, dus is het moeilijk om écht te testen. En ik weet dat iedereen dit stiekem wil weten: hoe zat het nou met het hogere libido? Ik mag niet klagen over mijn seksleven, maar deze week was het íets vaker sexy time dan normaal. Toeval? Who knows… Zo af en toe wat kurkuma innemen kan in ieder geval geen kwaad, want zeker van de effecten die het op lange termijn zou hebben ben ik onder de indruk.

Bronnen foto’s: Shutterstock/Kurkuma melk van Elena Schweitzer

Bronnen informatie: Horecainfo/ahealhtylife/puurfiguur/Jesse van der Velde/MDPI

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen