Dit kun je het beste eten voor én na het sporten

Áls je wekelijks sport, dan ben je natuurlijk al hartstikke goed bezig. Maar wist je dat wat je eet voor en na de work-out, veel invloed kan hebben op je prestaties? Veel mensen denken hier niet bij na en dikke kans dat jij ook één van de velen bent die onderweg van werk naar de sportschool een bammetje naar binnen propt. Helemaal oké natuurlijk, maar stiekem ook wel zonde. Het is goed om niet te kort van tevoren te eten, en ook niet te veel, maar wél de belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen die je helpen bij het sporten. Helemaal niks eten voor het sporten, omdat je denkt dan effectiever vet te verbranden, is niet verstandig. Je lichaam gaat dan meer energie verbruiken dan goed voor je is. Meer tips vind je hieronder!

Wat kun je het beste eten vóór het sporten?

Wat je eet voordat je gaat sporten, is het allerbelangrijkst. Nu ligt het er natuurlijk wel aan op welk moment van de dag je gaat sporten. Wanneer je de work-out in de ochtend hebt gepland, wordt het vaak lastig om 2 uur van tevoren te eten. Tot 2 uur voordat je gaat sporten eten, is immers het beste. Je wil namelijk niet te vol zitten, maar wel genoeg energie hebben. Als het echt niet lukt om 2 uur van tevoren te eten, kun je tot 45 minuten van tevoren ook nog wat eten, maar minder dan wel in de hoeveelheid. En wat dan? Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn essentieel voor een goede work-out. Wij geven je wat voorbeelden van wat je zou kunnen eten om deze stoffen binnen te krijgen.

1. Koolhydraten

Door koolhydraten te eten, krijg je ook glucose binnen, wat je spieren voorziet van brandstof. Daardoor is je energie niet zo snel op tijdens het sporten, maar blijft het voor langere tijd stabiel.

Wat kun je eten? Havermout, rijst, quinoa, volkoren brood of volkoren pasta.

2. Eiwitten

Eiwitten helpen met de opbouw van de spieren, dus als je echt voor die killer abs wil gaan, is het belangrijk dat je veel eiwitten binnen krijgt.

Wat kun je eten? Eieren, kipfilet, zalm, garnalen, cashewnoten.

3. Vetten

Huh, waarom zou je vetten eten als je er juist vanaf wil? Het gaat hier natuurlijk wel om de juiste, goede vetten. Deze geven namelijk energie, en helpen je daardoor de ongezonde vetten te verbranden.

Wat kun je eten? Avocado, pijnboompitten, makreel, kokos.

Wat kun je het beste eten ná het sporten?

Natuurlijk is hetgeen wat je na het sporten eet ook niet onbelangrijk, want dit draagt bij aan het herstel van je spieren. We snappen als geen ander dat je na een intense work-out soms ontzettende cravings hebt naar een lekkere snack, maar denk de volgende keer iets langer na voordat je naar een zak chips grijpt. In principe kun je na het sporten dezelfde producten eten die goed zijn om te eten voor het sporten, maar we begrijpen dat je op sommige tijdstippen geen zin hebt om nog een volledige maaltijd naar binnen te werken. Wat kun je dan wel eten om toch nog even je snack momentje te hebben? Een kommetje yoghurt met wat fruit en noten, knäckebröd met wat ei, of een lekkere verse zelfgemaakte smoothie bijvoorbeeld. 

Bronnen informatie: Women’s Health/Fitbeauty/fit.nl

Bronnen hoofdbeeld: Shutterstock/Vrouw eet fruitsalade na workout door Rasulov

Bronnen beelden: Shutterstock/Havermout ontbijt met blauwe bessen door Gaus Alex/Avocado met gebroken kokosnoot door Stasique

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen