Weekendje Parijs? Zet déze coole fashion & art hotspots op je lijstje

Wanneer ik aan Parijs denk, zie ik een Chanel boetiek, knapperige croissants, verlichte Eiffeltoren, rode wijn en knusse bistro’s voor me. Maar Parijs heeft veel meer te bieden, ook op het gebied van kunst, blijkt uit mijn laatste bezoekje aan de Franse hoofdstad. Ik was uitgenodigd om stijlvol Parijs te ontdekken vanuit een ander, cultureel perspectief en dit is mij heel goed bevallen. Natuurlijk hebben we een vorkje geprikt in een aantal nieuwe, hippe hotspots, maar de focus lag tijdens deze trip op mode, kunst en cultuur. Hieronder vind je alle tips en hotspots in Parijs met een fashionable en artistiek tintje, die je zeker niet mag missen. 

1. Must-do voor alle fashionista’s: Yves Saint Laurent museum

Natuurlijk plaats ik deze tip bovenaan, want als fashion lover moet je hier verplicht een bezoek aan brengen. Het museum is gloednieuw, in oktober geopend, dus ik was een van de eersten die een kijkje mocht nemen. Ik vond het een eer, want wát een prachtige creaties heeft Yves in de loop der jaren gemaakt. Met recht zijn hier de mooiste creaties tentoongesteld en krijg je een goed beeld van de ontwikkeling die de wereldberoemde designer heeft doorgemaakt. Van hele mannelijke vrouwenkleding tijdens de start van zijn carrière – wat in die tijd best controversieel was – tot aan creaties waar de glamour en verleiding vanaf spat. Ook krijg je een exclusief kijkje in zijn atelier, met de schetsen, stoffen en dingen die de modeontwerper inspireerde. Want ja, op déze plek heeft Yves jarenlang aan de weg getimmerd met wereldwijd succes. Mooi om hier de pure, YSL-sfeer op te snuiven, geïnspireerd te raken en als afsluiter ook nog een mooi koffietafelboek te scoren. Reserveer vooraf een ticket voor 7 euro en selecteer een tijdstip, zodat je verzekerd bent van een mooie tour door het museum.

Adres: 5 avenue Marceau Paris 16th
Meer info: museeyslparis.com

2. Stijlvol kunst festival: FIAC in het Grand Palais

Wanneer je nog geen kunstliefhebber bent, dan word je dat hier wel. Wát is FIAC een inspirerend kunst event. Door de hele stad is er van alles te zien en beleven, maar vooral de expositie in het Grand Palais is heel indrukwekkend, je kijkt je ogen uit. Het gebouw is waanzinnig mooi, onvoorstelbaar hoog met prachtige glazen plafonds, en hier wordt de meest prachtige kunst verzameld. Een tikkeltje high end, dus iets mee naar huis nemen zal lastig zijn, maar het is gegarandeerd een mooie plek om je te laten inspireren. Toen ik er in de avond was, zag iedereen er ook prachtig uit. Chique, feestelijk en mega stijlvol, zoals de Parisiennes zich als geen ander kunnen kleden. En kunst bekijken doe je hier natuurlijk met een glaasje bubbels in de hand, want overal vind je gezellige borrelhoekjes en stijlvolle champagne-barren. Overigens vindt FIAC helaas maar één keer per jaar plaats, de eerstvolgende keer van 8-21 oktober 2018, maar het hele jaar door worden expo’s, voorstellingen en concerten in het Grand Palais georganiseerd. Misschien is dit wel een van de mooiste gebouwen van Parijs, dus zeker een bezoekje waard.

Adres: Grand Palais Paris 8th
Meer info: fiac.com

3. Geen uitleg nodig: de Coco Chanel tour

Wil je weten waar Coco Chanel woonde, waar ze haar warme chocolademelk het liefst dronk, wat haar favoriete café was en welke plekken in Parijs nog meer belangrijk waren in haar leven en waarom? Dan is de Coco Chanel tour zeker iets voor jou. Tijdens deze tour word je rondgeleid langs alle plekken waar Coco Chanel haar inspiratie vond en stap je létterlijk in het leven van de wereldberoemde ontwerpster. Alvast leuk om te verklappen dat het vierkante plein genaamd Place Vendôme (sowieso een bezoek waard, die héle buurt is prachtig) Coco Chanel geïnspireerd heeft voor het vierkante design van de Chanel parfumfles.

Meer info: setinparis.com

4. Handgemaakte hoeden: La Fabrique générale

Ben jij gek op hoeden én concept stores, dan moet je deze tip op je lijstje zetten. Bij La Fabrique générale maken ze alle hoeden zelf – je kunt ook zien hoe ze worden gemaakt – en de creaties zijn verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren. Ook zijn er verschillende barets te koop, op dit moment helemaal on trend dus dan kun je maar beter een origineel exemplaar uit Parijs op je hoofd zetten. Het is een mooie zaak om rond te koekeloeren, ze verkopen nog wat andere high quality hebbedingetjes, serveren heerlijke taartjes en de passionele oprichters zijn enorm vriendelijk. Het is een mix tussen een boutique en atelier, iets wat je alleen in Parijs vindt en waar je gegarandeerd blij van wordt.

Adres: 2bis rue Léon Cosnard Paris 17th
Meer info: lafabriquegenerale.com

5. Stukje New York in Parijs: MoMa in Fondation Louis Vuitton

MoMa is een van de belangrijkste expo’s in Parijs van dit seizoen en de verzameling van meesterwerken wordt tot en met 5 maart 2018 getoond in Fondation Louis Vuitton. Dit museum heeft de bekende modeontwerper ooit opgezet vanuit zijn eigen liefde voor kunst en hier vinden steeds wisselende expositie’s plaats. MoMa (Museum of Modern Art) is niet alleen een begrip in New York waar het ontstaan is, het is inmiddels een van de meest toonaangevende musea op het gebied van moderne kunst ter wereld. Parijs is dus heel trots om de enorme verzameling van wereldberoemde meesterwerken tijdens de expositie “Being modern: MoMa in Paris” tentoon te mogen stellen.

Adres: 8 avenue du Mahatma Ganghi Paris 16th
Meer info: fondationlouisvuitton.fr 

6. Artistieke uitdaging: Jeu de Paume

Wil je op artistiek gebied uitgedaagd worden, dan is Jeu de Paume misschien iets voor jou. Hier vind je steeds wisselende exposities die jou dan zeker prikkelen. Toen ik een bezoek bracht aan dit museum, werd werk getoond van een fotograaf die in zijn tijd als een van de eersten speelde met de structuur, het contrast en de vorm van objecten uit de natuur en het straatbeeld. Heel minimalistisch en puur. Inspirerend wanneer je jezelf de tijd gunt hier rustig naar te kijken. Ook vond er een expositie plaats met wat meer lef. Hierin werd met video geëxperimenteerd en in deze vorm van kunst werden hele bizarre, tikkeltje vreemde en soms zelfs shockerende beelden getoond. Next level kunst dus.

Adres: Place de la Concorde Paris 8th
Meer info: jeudepaume.org

Meer info over Parijs en alles wat er te doen is vind je hier: nl.parisinfo.com

 

Trek gekregen? In deze 3 hotspots in Parijs kun je in stijl opladen

Hieronder vind je drie tips voor nieuwe, populaire en culinaire hotspots waar ik tijdens deze culturele trip door Parijs heb gegeten en gedronken. Perfect om een middagje cultuursnuiven fashionable af te sluiten.

1. Les Grands Verres 

Dit gloednieuwe restaurant is zeker een bezoek waard. Mooi, modern en sfeervol interieur, relaxte vibe en heerlijk eten. Wat wil je nog meer? Het is een grote zaak, dus je kunt ook zonder reservering vast wel terecht. In ieder geval voor een drankje aan de knappe bar.

Adres: 13 avenue du Président Wilson Paris 16th
Meer info: www.angelina-paris.fr

2. Angelina

Angelina is een begrip in Parijs, vanwege het prachtige interieur met ornamenten en de lekkerste gebakjes en chocolademelk. Leuke plek voor een goede lunch of koffie met wat lekkers.

Adres: 226 rue de Rivoli Paris
Meer info: www.angelina-paris.fr

3. La Montée 

Een piepklein restaurant waar je een knusse, Franse, culinaire avond kunt beleven. De kok is Aziatisch maar kookt graag de traditionele Franse keuken. Dat belooft wat. Vooraf reserveren, want ze hebben maar een paar tafeltjes beschikbaar.

Adres: 9 rue Léopold Robert
Meer info: restaurant-montee.fr

Restaurant La Montée

 

Momo in Parijs

 

Handgemaakte hoeden in Parijs

 

Lunch @ Angelina in Parijs

 

Yves Saint Laurent museum

 

De werkkamer van Yves Saint Laurent

 

Restaurant Les Grands Verres

 

Yves Saint Laurent museum

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen