Wat is wel en niet gezond? Voedingsexpert Jonathan geeft duidelijkheid!

Er gaat van alles rond op het gebied van eten, over wat wel en niet goed voor je zou zijn. Lastig wat je nu moet geloven, want we zien inmiddels door de bomen het bos niet meer. En omdat gezonde voeding én kunnen genieten van eten zo ontzettend belangrijk is, willen we nu voor eens en altijd weten welke mythes ontkracht moeten worden. En aan de andere kant, is kokosolie, speltbrood, honing, biologisch eten en dat ene glaasje rode wijn wel allemaal zo ‘extra gezond’ als dat we denken? We hebben een aantal stellingen voorgelegd aan voedingsexpert, schrijver en diëtist Jonathan Klaassen. En in dit artikel legt hij haarfijn uit waarom die wel of niet waar zijn. Eindelijk duidelijk, daar houden we van. 

Jonathan Klaassen is voedingsdeskundige, online diëtist en schrijver. Momenteel schrijft hij zijn eerste boek en zijn missie is om jou te leren hoe het nou écht zit met voeding. Hij pluist altijd tot op de bodem uit wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van eten. Onder andere wat we wel en niet moeten geloven. Fijn, want die duidelijkheid is precies wat we nodig hebben. Op zijn website en Instagram deelt hij zijn wetenschappelijke bevindingen en recepten. Hij wil wel benadrukken dat hij je niet wil vertellen wat je moet doen, want dat moet je vooral zelf weten, maar dat hij je wél heel goed advies kan geven.

1. Van “natuurlijke suikers” word je minder dik

“Niet waar. Prachtig al die honing, palmsuiker, kokosbloemsuiker of ahornsiroop en tevens hartstikke lekker, alleen je wordt er niet minder dik van. Integendeel, elk suiker wordt op dezelfde manier afgebroken en allemaal zijn ze net zo gezond of net zo ongezond. Wil je minder dik worden dan zul je toch vooral minder moeten eten. Lees hier meer over suiker.”

2. Suiker maakt hyperactief

“Niet waar. Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat suiker zorgt voor hyperactief gedrag. Teveel suiker kan echter wel leiden tot vermoeidheid, maar dit heeft dan vooral te maken met een tekort aan vitamines, mineralen en bijvoorbeeld vezels. Oftewel een eenzijdig voedingspatroon.”

3. Kokosolie is gezonder dan gewone boter

“Niet waar. Er worden rondom kokosolie veelbelovende claims gedaan. Kokosvet zou stabiel zijn bij verhitting, bevat middellange ketens vetzuren, werkt ontstekingsremmend en wordt sneller opgenomen en werkt daardoor goed bij afvallen. Helaas is dit allemaal niet waar. Kokosolie is geen zaligmakend product, het bestaat uit verzadigd vet (net als boter) en de wetenschap is daar heel duidelijk over: verzadigd vet vormt een risico op hart- en vaatziekten, daar is niks ‘gezonds’ aan. De overige claims zijn onjuist en bevatten geen wetenschappelijk fundament. En wat betreft afvallen, het helpt niet. Prima om kokosolie overigens af en toe te nemen hoor, maar verwacht geen wonderen. Lees hier meer over kokosolie.”

4. Speltbrood is gezonder dan ander brood

“Niet waar. Spelt bevat namelijk niet per se meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld tarwe. Spelt en tarwe lijken erg op elkaar en er is nagenoeg geen verschil. Doordat spelt minder verbouwd wordt is het een stuk duurder, maar je krijgt wel brood met een andere smaak die hartstikke lekker is! Mijn advies is vooral om voor volkoren te gaan. Bij volkoren wordt namelijk de hele graankorrel gebruikt en de hele graankorrel geeft jou de meeste voedingsstoffen! Lees hier meer over speltbrood.”

5. Een glaasje rode wijn per dag is gezond

“Niet waar. Er zijn weliswaar wat onderzoeken waarbij een matige consumptie van alcohol en dan met name (rode) wijn het risico op hart- en vaatziekten zou verkleinen. Echter zitten er flinke haken en ogen aan deze conclusies en daarnaast zijn ongunstige effecten van alcohol zelf vele malen groter. Bijvoorbeeld de kans op longkanker, darmkanker, levercirculose maar ook psychosociale problemen of een verslaving bijvoorbeeld. Een glaasje rode wijn gezond? Helaas niet. Lees hier meer over rode wijn.”

6. Je krijgt puistjes van chocola en varkensvlees

“Eet chocolade niet omdat je denkt dat er gezonde stoffen in zitten. Chocolade bevat vooral veel suiker en verzadigd vet en dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Echter is het niet zo (althans nooit wetenschappelijk aangetoond) dat je van chocolade puistjes krijgt. Ook is er niks vanuit de wetenschap bekend dat je puistjes krijgt van varkensvlees.”

7. Koffie is slecht voor je

“Niet waar. Je kan prima een kopje koffie nemen. Koffie is een drank dat van nature geen calorieën bevat. Mits je daarbij natuurlijk geen melk of suiker schenkt. Cafeïne vormt in koffie het belangrijkste bestanddeel. Een stof die een stimulerende werking heeft op het zenuwstelsel. Het geeft een tijdelijke verbetering van lichamelijk en mentaal prestatievermogen. Men wordt alerter en moeheid wordt tijdelijk verdreven. In hoge doseringen kan cafeïne nadelig werken zoals rusteloosheid, slecht slapen etc. Maar in normale dosering (max 2 á 3 kopjes per dag) kan het geen kwaad.”

 

8. Van pittig eten val je af

“Niet waar. Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen. En het klopt dat ze de verbranding iets verhogen. Alleen is dit zo’n kleine bijdrage dat je eigenlijk van geen effect kan spreken. Afvallen ga je dus niet door deze producten te nemen. Nee, je gaat wel afvallen door, even simpel gezegd, minder te eten. Lees hier meer over dit onderwerp.”

9. E-nummers zijn ongezond

“Niet waar. E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen die de voedingsindustrie gebruikt voor uiteenlopende redenen. Om producten smaak te geven, om een bepaalde geur te krijgen of om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen zijn uitgebreid onderzocht binnen Europees verband en zijn binnen normaal gebruik veilig.  Er hangt een zweem van mysterie rondom deze stoffen, maar er angstig voor zijn is niet nodig. Lees er hier meer over.

10. Als je na 19.00 uur eet word je eerder dik

“Niet waar. Eten na 19.00 of 20.00 uur maakt je niet dik. Je komt aan doordat je aan het einde van de dag meer calorieën hebt binnengekregen dan je eigenlijk nodig had. De timing van inname is niet relevant. Het is dus niet zo dat je na 20.00 opeens meer vetopslag krijgt. Niet waar dus!”

11. (thee)kruiden hebben een geneeskrachtige werking

“Niet waar. Thee kan lekker zijn en je rustig maken, maar om nou te spreken van een geneeskrachtige werking, dat is erg overdreven. Een gezond voedingspatroon in het algemeen kan wél helpen.”

12. Biologische producten zijn gezonder

“Niet waar. Biologische voeding hoeft niet per se gezonde voeding te zijn. Dat is echt een misvatting. Biologisch betekent dat er rekening is gehouden met milieu, dier en mens. Biologische voeding kan net zo ongezond zijn als niet-biologische voeding. Lees hier meer over biologische voeding.”

13. Van wortels ga je beter zien

“Waar. Althans, wortels zijn ontzettend goed voor je ogen. Dat komt door de stof bètacaroteen, een stof die de wortels de oranje kleur geeft. Het lichaam zet deze stof om in vitamine A en dat is de vitamine die het netvlies nodig heeft om goed te kunnen kijken. Regelmatig wortels eten is dan ook een goede zaak, maar ga dit niet overdrijven. Meer is niet beter!”

14. Van zoethout thee val je af

“Niet waar. Als je wilt afvallen moet je toch echt minder eten. Een thee gaat je niet helpen helaas.”

Meer weten over deze onderwerpen? Check de website van Jonathan Klaassen of volg ‘m via Instagram en Facebook

Shutterstock/Toast met zalm door Peredniankina/

Bron hoofdfoto: Shutterstock/verschillende soorten suiker door Alexander Prokopenko

Bronnen foto’s: Shutterstock/verse kokosolie op houten achtergrond door Africa Studio/vrouw houdt een kop koffie vast door kikovic /     Oolong thee in een glas door vanillaechoes

print
Geschreven door
Laatste reacties

Reactie plaatsen