Filodeeg mini pizza met kokos-tonijnsalade en avocadocrème

Eigenlijk hoort filodeeg standaard in je vriezer thuis. Het maakt niet uit wat er nog in huis ligt, je kunt er altijd wel iets lekkers mee maken. Bij zoete trek worden je smaakpapillen blij van deze loempia’s gevulde met peer, heb je zin in een bijzonder ontbijtje dan zijn deze filodeeg taartjes met ei en zalm lekker en bij stevige trek kun je een plaattaart maken. Maar wat dacht je van deze mini pizza’s? De kokos is een geweldig geheim ingrediënt in de tonijnsalade en de zoete mango en spicy avocadocrème maken deze smaakcombi helemaal af. 

Benodigdheden:

Voor 2 personen – 4 mini pizza’s 

  • 200 gram tonijn uit blik (uitlekgewicht)
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel light mayonaise
  • 1 eetlepel creme fraiche of yoghurt
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 1 avocado
  • Scheutje melk
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel (uit potje)
  • 4-5 vellen filodeeg
  • 1 mango

Variatie tip: beleg deze filodeeg mini pizza’s ook eens met gerookte zalm, een laagje creme fraiche en garneer met de spicy avocadocrème en rode ui. Helemaal leuk: serveer een combinatie van 2 soorten belegde mini pizza’s op een bord als voor- of hoofdgerecht.

To do’s:

1. Laat het filodeeg ontdooien (c.a. 1-2 uur) en doe dat in de verpakking of een theedoek om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Verwarm de oven voor op 180 graden – hete lucht oven op 160 graden.

2. Bestrijk een vel filodeeg met olijfolie, hier kun je een kwast of je vingers bij gebruiken. Leg hier een vel filodeeg bovenop en besmeer die ook met olijfolie. Doe dit één voor één bij alle filodeeg vellen, inclusief de bovenste laag. Steek daarna 4 rondjes uit het deeg met een grote koksring voor een mini pizza (10-12 cm). Of leg een klein (gebaks)bordje op het deeg en snijd met een mes de ronde vorm, voor een iets grotere pizza. Natuurlijk kun je ook voor de makkelijke weg gaan en vierkantjes snijden, maar ronde pizza’s staan leuker op tafel.

3. Leg de pizza’s op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de pizza’s 8-10 miniuten in de oven. Vergeet niet om de pizza’s halverwege te te checken, elke oven is anders en het kan zijn al eerder goudbruin en knapperig zijn.

4.  Maak in de tussentijd de tonijnsalade door de tonijn in een kom te mengen met het sap & rasp van 1/2 limoen, 1/2 fijngesneden rode ui, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel creme fraiche of yoghurt en 2 eetlepels kokosrasp. Breng de salade op smaak met peper en zout.

5. Maak de avocadocrème door de avocado in een foodprocessor of met een staafmixer fijn te pureren. Voeg een scheutje melk toe om het geheel smeuïger en iets vloeibaarder te maken. Voeg c.a. 1 theelepel geraspte mierikswortel toe en breng de avocadocrème op smaak met wat zout en peper.  Snijd de mango in dunne plakjes.

6. Beleg de pizza’s met een paar plakjes mango, gevolgd door een flinke schep tonijnsalade (maak hier een mooi bolletje van met een lepel of je handen). Breng hier bovenop een ‘toef’ avocadocrème aan en maak af met wat extra kokosrasp. Leg de pizza’s op een mooi bordje et voilà, dit is smullen. En heb je wat tonijnsalade over? Hij smaakt ook heerlijk op een broodje!

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Elevate your dining experience beyond the everyday routine. Venture into the world of gastronomy, where each dish is a masterpiece crafted to tantalize your taste buds. Dining out isn’t just about the food; it’s about indulging in the art of culinary expression that transforms a meal into an unforgettable experience. https://sveta-nyc.com/menu/

Reactie plaatsen