FRITTATA MET ZOETE AARDAPPEL, KIP EN FETAKAAS

Een paar maanden geleden deelde ik het recept voor een frittata, het chique woord voor omelet, gevuld met zalm en prei. Oh my, wat was dit een lekker gerecht! Ik kreeg dan ook veel positieve reacties van mensen die daarna met het recept in de keuken doken. Omdat dit eenpansgerecht ook nog eens hartstikke makkelijk is klaargemaakt, heb ik een nieuwe variant ontwikkeld: een frittata met zoete aardappel, kip, fetakaas en bosui. Het énige nadeel van dit eenpansgerecht is het feit dat (wanneer je niet oplet) de onderkant van de frittata redelijk snel aanbrandt. En aangezien ik altijd 10 dingen tegelijk doe – tijdens het koken mijn digitale tijdlijn check, mijn moeder bel of de keuken opruim –  is een bakpan met goede anti aanbaklaag geen overbodige luxe. Daarom heb ik voor dit gerecht meteen een nieuwe pan uitgetest die gespecialiseerd is in gerechten “redden” van de donkere ondergang.

De stevige pan van Tefal heeft namelijk een extra sterke anti aanbaklaag, waardoor je eigenlijk ook geen boter of olie meer nodig hebt. De pan heeft bovendien een rode “thermo-spot” waardoor je precies weet wanneer de pan de juiste temperatuur heeft bereikt, zodat de smaak en voedingsstoffen blijven behouden. Fijn, want zo wordt het koken een stuk makkelijk gemaakt. Ook heb ik de keramische pan van Tefal nog in huis, welke ik een volgende keer ga uittesten. Dit keukenhulpje is ideaal voor het bakken van knapperig vlees. Oh, en dit is een beau-ty! Een witte, hele fashionable verantwoorde pan die perfect in mijn keuken past. Iedere pan heeft zo dus z’n eigen voordelen, het is dus aan te raden om een pan te kiezen die past bij het gerecht, voor het beste resultaat.

Frittata met zoete aardappel4

Frittata met zoete aardappel

Lees hieronder snel het recept voor de frittata met zoete aardappel en kip. Een smaakvol gerecht wat je zowel voor lunch als avondeten kunt eten. Serveer ‘m met de frisse tomaten-avocado salsa. Hier vind je het recept voor de frittata met zoete aardappel en zalm. Laat je me weten welke versie jij het lekkerste vindt, met kip of zalm?

Benodigdheden (voor 2-3 personen):

Frittata met zoete aardappel:

  • 2 zoete aardappelen
  • 6 eieren
  • 1 gerookte kipfilet
  • 70 gram fetakaas
  • 2 bosuitjes (alternatief: 1 prei)

Avocado-tomaat salsa:

  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • Verse koriander of bascilicum (een aantal blaadjes)
  • 1/2 limoen
  • Chilipeper (vers of chilivlokken)
  • Peper en zout

To do’s:

1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakken van max 0.5 cm dik. Breng ze op smaak met verse peper en zout.

2. Wacht tot de Thermo-Spot egaal rood kleurt, voeg dan eventueel wat olie toe en bak de zoete aardappelschijfjes daarna c.a. 10 minuten op middelhoog vuur in de pan, totdat ze zacht zijn.

3. Snijd in de tussentijd de bosuitjes in ringetjes, de gerookte kip in kleine blokjes en verkruimel de fetakaas.

4. Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met verse peper en zout. Voeg hier daarna de bosuitjes, kip en fetakaas aan toe en meng door elkaar.

5. Zorg ervoor dat de gebakken aardappelschijfjes gelijkmatig over de pan zijn verdeeld en giet er daarna het eiermengsel overheen. Zorg ook hierbij de eieren en overige ingrediënten mooi en gelijkmatig zijn verdeeld. Druk het eiermengsel aan met een spatel zodat het een stevig geheel is.

6. Bak de frittata daarna in c.a. 15-20 minuten – indien beschikbaar met een deksel op de pan – gaar op middelhoog of laag vuur.

7. Maak in de tussentijd de avocado-tomaat salsa. Snijd de avocado en tomaat klein en meng dit samen met de fijngesneden koriander of basilicum. Breng de salsa op smaak met het sap van de limoen, peper en zout, eventueel een klein scheutje olijfolie en wat fijngesneden chilipeper of chilivlokken wanneer je van pittig houdt.

8. Snijd de frittata in punten en serveer de avocado-tomaat salsa apart. Eet smakelijk!

TIP 1: een frittata is een heel veelzijdig (van oorsprong Italiaans) eiergerecht, want je kunt hierin vrijwel alles toevoegen wat je in huis hebt. Denk ook eens aan champignons, spinazie, geitenkaas of spekjes.

TIP 2: een goede anti aanbakpan is geen overbodige luxe bij het maken van een frittata. Wil je meer weten over de Tefal anti aanbak- en keramische pannen of verkooppunten? Zie dan: www.tefal.nl. Helemaal leuk: vul de enquete in (link hier), laat je e-mailadres achter en maak kans op een van de 10 pannen ((5x keramisch en 5x anti-aanbakpan) die worden weggegeven.

Eet smakelijk! Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!

Frittata met zoete aardappel3
Frittata met zoete aardappel5
Frittata met zoete aardappel2

Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met Tefal.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Ziet er heerlijk uit! Ik eet graag een omelet en nu ga ik dan eens de luxere variant proberen ;) ik zet hem deze week nog op het menu!

  • Ziet er heel lekker uit!

  • Geachte culinaire dames

    Gisteren deze frittata gemaakt en mijn gasten en ikzelf vonden hem heerlijk. Dank jullie wel voor jullie leuke en lekkere recepten.
    Omdat ik erg op de calorieën let had ik de zoete aardappel gaar gestoomd voordat hij in de koekenpan ging. Want als je een rauwe aardappel bakt slurpt hij gulzig vet op.
    Ik heb nog een tip, ik zet een frittata altijd op het laatst drie minuten onder de grill om de bovenkant gaar te krijgen. Anders duurt het zo lang.
    Ik schuif hem dan in de koekenpan in de oven onder de grill. De steel van de pan wel buiten de oven laten…anders verniel je de pan..

    Nogmaals veel dank van jullie fan.

    PS ik ben met buren een maandelijkse eetclub begonnen om nieuwe recepten uit te proberen, anders val je altijd terug op de gouwe ouwe. Kan ik iedereen aanraden. Ik maakte gisteren ook jullie recept van advocadomousse met rivierkreeftjes, beviel ook goed…

    • Ha Anke, veel dank voor je ontzettend leuke bericht. Allereerst heel leuk om te horen dat de frittata en de avocadomousse in de smaak is gevallen. Heb je de fritatta met zalm ook al eens geprobeerd? Dit is mijn persoonlijke favoriet! Ook dank voor de tips om de frittata gaar te krijgen, dit proces kan inderdaad zeker worden versneld! Een eetclub lijkt me erg gezellig, zelf probeer ik regelmatig met vrienden etentjes thuis te plannen om weer te experimenteren met nieuwe recepten. Geniet van je zondag en ik zie je hopelijk snel weer gezellig op Cotton & Cream terug! Lfs, Marlieke

      • Dag Marlieke

        Vanavond de frittata met zalm aan een gast voorgezet en zij vond hem erg lekker en ik ook. Dank, dank voor dit recept
        Maar de frittata met gerookte kip is toch mijn favoriet…nog meer een smaakexplosie, terwijl ik beslist geen carnivoor ben.

        Hart. groet

        Anke
        PS Ik maak veel reclame voor jullie recepten en hoop echt dat jullie een kookboek gaan schrijven

        • Hartstikke mooi om te horen Anke, leuk dat je zo’n fan bent van de recepen. En dat kookboek gaat er hopelijk komen. We houden je op de hoogte!

Reactie plaatsen