GADO-GADO SALADE MET PINDADRESSING EN KROKANTE KIP

Soms kan ik énorm verlangen naar Indonesisch eten. Veel groenten, kip en kruidige smaken. Soms droom ik zelfs van zo’n uitgebreide Indonesische rijsttafel – met ontelbaar veel bakjes en gezelligheid voor je neus – om eindeloos van te proeven. Gado Gado is zo’n gerecht wat ik nooit vergeet te bestellen wanneer ik bij ‘de Indo’ ga eten. Een groentegerecht wat met satésaus geserveerd wordt. Omdat de groenten meestal koud of lauwwarm zijn, werd ik laatst geïnspireerd voor deze gado-gado salade. Een salade bestaande uit allemaal gekookte en rauwe groenten en afgemaakt met een pindadressing. Hier komt geen culinaire Indo-familie of geheim recept aan te pas, het is door iedereen (zelfs de koks met twee linkerhanden) gemakkelijk in elkaar te draaien. Daar houden we tenslotte van, toch?

Voor deze salade heb ik gekozen voor komkommer, wortel en boontjes, maar je kunt alle denkbare soorten groenten (denk eens aan kool, radijs of broccoli) gebruiken, wat je maar in huis hebt. Nu moet ik wel bekennen dat de krokante kip – vind ik dan – niet mag ontbreken. Yum!

Benodigdheden (voor 2 personen):

Gado-gado salade:

  • 1 komkommer
  • 2-4 worteltjes
  • Handje boontjes
  • Handje taugé
  • 1-2 bosui
  • Handje cashewnootjes

Krokante kip

  • 2 kipfilets (c.a. 300-350 gram)
  • 100 gram cornflakes of panko
  • 100 gram Griekse yoghurt of 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Ovenschaal

Pindakaas dressing:

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel (sesam)olie
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1/2 rode peper of theelepel sambal
  • Water – om te verdunnen

TIP: voeg een gekookt eitje toe aan de salade.

To do’s:
1.
 Verwarm de oven voor op 220 graden en zet drie bordjes klaar. Op het eerste bordje schep je wat yoghurt of een geklutst eitje, op smaak gebracht met peper en zout. Op het tweede bordje verdeel je de panko of fijngemaakte cornflakes (maak de cornflakes fijn met de hand, het mag geen poeder worden!) of panko. Op het derde bord leg je de kipfilet.

2. Snijd de kipfilet in repen van c.a. 2-3 cm dik. Leg de kip daarna in de yoghurt en zorg ervoor dat de kip overal bedekt is met een laagje yoghurt. Haal de kip daarna voorzichtig door de panko of cornflakes en zorg ervoor dat de kip goed en gelijkmatig gepaneerd is. Leg alle gepaneerde kipstukjes in een met olie ingevette ovenschaal. Wanneer je de kipfilet liever in de pan bakt, kan dat natuurlijk ook.

3. Zet de kip voor 15 minuten in de oven en draai de kipstukjes na 10 minuten om. Controleer tussentijds even of de krokante laag niet te donker wordt (een beetje is geen probleem) en zet de oventemperatuur in dat geval iets lager.

4. Kook in de tussentijd de boontjes gaar en laat ze daarna afkoelen. Gebruik een spirelli om mooie slierten van de komkommer te maken, of gebruik hier een groentenschiller en mes voor. Snijd de wortel in dunne reepjes en het bosuitje in ringetjes. Verdeel de wortel, komkommer, boontjes, tauge en bosui over de borden en strooi hier wat cashewnoten overheen.

5. Maak de dressing door alle ingrediënten zoals hierboven omschreven met elkaar te mengen in een foodprocessor of gewoon met de hand in een mixkom. Snijd in het laatste geval het pepertje heel fijn. Voeg water en olie toe om de dressing te verdunnen. Verdeel de dressing over de salade en leg hier bovenop de stukken kip.

Gado-gado salade met pindadressing2

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wat een ongelooflijk lekker recept weer. Zoals eigenlijk alle recepten van je:-)

  • Lijkt me wel een werkje maar het resultaat is het meer dan waard!

Reactie plaatsen