Misschien niet mijn meest fotogenieke gerechten, maar wel een van de lekkerste. Ook klinkt gehaktbrood als een ouderwets gerecht, maar wanneer je ‘m op een verrassende manier bereid zoals ik in dit recept heb gedaan, geef je het gerecht direct een fashionable upgrade. Daarom heb ik een moderne twist aan gehaktbrood gegeven door paprika en prei toe te voegen en op smaak te brengen met wat pittige, Aziatische kruiden. Samen met een frisse salade is dit een overheerlijke, koolhydraatarm gerecht. En ik beloof je dat de smaak het uiterlijk compenseert!
Benodigdheden (voor 4-5 personen):
- 2 paprika’s (bij voorkeur een gele en rode)
- 1 prei
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 800 gram rundergehakt
- 50 gram paneermeel
- 2 eieren
- 1 blikje tomatenpuree (140 gram) of een scheut ketjup
- 1 volle theelepel sambal manis
- 3 eetlepels ketchap manis
- Chilipeper en paprikapoeder
- Peper en zout
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika’s in stukjes en de prei in ringetjes en was de groenten. Zet dit even apart.
2. Snijd ook de ui in stukjes en bak dit samen met een fijngeknepen teentje knoflook en wat olie kort in de pan. Voeg vervolgens de paprika en prei toe en roerbak dit een paar minuten mee. Laat de groenten vervolgens een paar minuten afkoelen en uitlekken.
3. Doe in de tussentijd het rundergehakt in een grote mengkom en mix hier de roergebakken groenten, het paneermeel en de eieren met je handen doorheen. Breng het gehakt daarna op smaak met tomatenpuree, sambal (1 volle theelepel, wanneer je van pittig houdt meer), ketchap (wees hier niet zuinig mee), gemalen chilipeper, paprikapoeder, peper en zout. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
4. Bekleed een cakevorm of ovenschaal met bakpapier. Verdeel daarna het gehaktmengsel over de vorm en druk het geheel goed en stevig aan. Zet het gehaktbrood in de oven voor c.a. 45 minuten op 200 graden.
5. Laat het gehaktbrood 5-10 minuten buiten de oven afkoelen, haal het uit de vorm (hier kan wat vocht van de groenten los komen) en snijd het gehaktbrood in plakken.
TIP: Eet dit gerecht met een frisse salade en een zoete balsamico-gembersiroop dressing. Het pittige en zoute gehaktbrood gaan perfect samen.