GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET TONIJN EN GUACAMOLE

Wanneer je me vraagt naar mijn favoriete recepten op Cotton & Cream, noem ik er ongetwijfeld een paar met zoete aardappel in de hoofdrol. Bijvoorbeeld de tortilla van zoete aardappel met prei en zalm of de gepofte zoete aardappel met kip en geitenkaas. Daarom leek het me hoog tijd voor een nieuw recept en deze keer wordt de oranje topper gevuld met o.a. tonijn, bonen en kaas. En afgemaakt met een flinke dot guacamole, lekker!

Wanneer je zoete aardappel nog nooit hebt gemaakt, beloof me dan dat je ‘m op je to-cook lijstje zet. Los van het feit dat zoete aardappel onwijs lekker is, kun je er álle kanten mee op. Je kunt ‘m bijvoorbeeld ook perfect vullen met geitenkaas of cottage cheese, spinazie, zongedroogde tomaat of spekjes. Zoute smaken doen het in combinatie met zoete aardappel altijd goed. In dit recept geef ik de gepofte aardappel met tonijn een Mexicaans tintje, door te combineren met bonen en guacamole. Lekker!

Benodigdheden:

(voor 2 personen)

Gevulde zoete aardappel:

  • Zoete aardappels – 2 grote of 4 kleintjes
  • Kidneybonen – voorgekookt en uitgelekt à 120 gram
  • Tonijn – op water à 160 gram
  • 1 bosuitje
  • 1-2 theelepels crème fraîche
  • Geraspte oude kaas
  • Rucola sla

Guacamole:

  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 chilipeper
  • 1 tomaat
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 citroen
  • Verse koriander – paar stengeltjes

TIP: geef dit recept een extra zoetig tintje en voeg een klein blikje mais of een halve gele paprika toe aan het tonijn-bonenmengsel. Niet alleen lekker, ook leuk voor het oog!

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de zoete aardappels aan de buitenkant schoon en besmeer ze vervolgens met olijfolie. Wrijf de olijfolie goed uit, zodat over de gehele aardappel olie is verdeeld. Maak daarna op een aantal plekken gaatjes in de zoete aardappels (met een vork) en wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie.

2. Leg de zoete aardappelen voor c.a. 50 minuten in de oven (bij grote aardappelen waarschijnlijk 10 minuten langer, bij kleine aardappelen 10 minuten korter. Check of de aardappelen zacht zijn door zachtjes in de aardappel te knijpen of er een vork in te prikken.

3. Laat in de tussentijd de tonijn uitlekken, spoel de kidneybonen af (wanneer ze uit blik komen) en snijd het bosuitje in ringetjes. Meng dit vervolgens in een kom, samen met wat crème fraîche. Niet te veel (c.a. 1 theelepel), enkel om het mengsel wat romiger te maken. Breng het mengsel daarna op smaak met peper en zout.

4. Maak vervolgens de guacamole. Maak de avocado fijn in een foodprocessor of met een vork, en voeg hier c.a. 1 eetlepel citroensap aan toe. Snijd de rode ui, het rode pepertje, de blaadjes koriander en de tomaat klein (verwijder het ‘natte deel’) en doe dit bij de fijngemaakte avocado. Meng goed door elkaar en breng de guacamole op smaak met peper en zout.

5. Haal de zoete aardappelen uit de oven wanneer ze gaar zijn. Vouw het aluminiumfolie open. Maak daarna aan de bovenkant een inkeping en maak de aardappelen open. Vul de aardappelen vervolgens royaal met het tonijn-bonen mengsel en strooi hier wat geraspte oude kaas overheen. Zet de aardappelen daarna opnieuw voor 5-8 minuten in de oven (aluminiumfolie hoeft niet meer helemaal dichtgevouwen te worden) totdat de bonen warm zijn en de kaas gesmolten is.

6. Wanneer de gepofte zoete aardappel met tonijn klaar is, leg je ‘m op de borden. Verdeel hier wat rucola bovenop,  gevolgd met een flinke schep guacamole. Maak eventueel af met wat extra koriander als garnering. Eet smakelijk!

Vond je dit recept voor gepofte zoete aardappel met tonijn lekker? Of heb je tips voor een variatie? Laat het me gerust weten! En klik dan hier voor nog meer recepten!

gepofte-zoete-aardappel-met-tonijn1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Lekker idee om de zoete aardappel een keer te vullen met tonijn! Dat ga ik snel zelf ook eens proberen ;-)

    Liefs, Merel
    http://www.healthywanderlust.nl

    • Moet je zeker doen, hele bijzondere maar lekkere combi! Ben benieuwd wat je ervan vindt. Liefs!

  • Lijkt me heerlijk! Ik heb in Gent een gerecht met zoete aardappel gehad, eerst nooit echt gegeten. Ga proberen het eens te maken! :)

    • Oh wauw, dan heb je nog heeeeel veel lekkere gerechten om uit te proberen! :) Ik vind zoete aardappel fantastisch! Probeer eens een stamppotje, ook enorm yummy. Lfs!

Reactie plaatsen