GEVULDE COURGETTE MET RATATOUILLE VAN CHAMPIGNONS

Het is altijd fijn wanneer er voor je wordt gekookt. En al helemaal wanneer je daarna je ongezouten mening over het gerecht mag geven. Op TV! Vorige week zat ik in de jury van het TV-programma ‘Over smaak valt te twisten’ en dat was een hele leuke ervaring. En ondanks dat ik best kritisch ben, vielen de voorgerechten goed in de smaak. Het gerecht van de winnende kookclub heb ik dan ook nagemaakt en deel ik in dit artikel met je. Een gevulde courgette met ratatouille van champignons, met parelgerst, broccoli en geitenkaas. Yum!

Kookclub-battle

Tijdens de opnames van ‘Over smaak valt te twisten’ was ik al geïnspireerd geraakt door het gerecht, want de ratatouille werd geserveerd in een ‘kuipje’ van groenten en de smaakcombinatie was lekker. Kijk hier trouwens de uitzending terug. HelloFresh is hoofdsponsor van het TV-programma en neemt de gerechten van de winnende kookclubs wekelijks mee in hun maaltijd box. Omdat het gerecht heel Cotton & Cream-proof is, heb ik het nagemaakt (met een kleine twist) en deel hier het recept met je. Overigens is HelloFresh echt een tip wanneer je weinig tijd hebt om te koken of soms inspiratie mist. De recepten in de maaltijdbox zijn elke week anders, alle ingrediënten worden thuis bezorgd en zijn allemaal precies afgemeten. Je hoeft dus écht niet meer na te denken in de keuken. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan vind je op hellofresh.nl meer informatie.

gevulde-courgette2

Parelgerst

Het is de eerste keer dat ik een recept deel met gerst. Waarom heb ik dat eigenlijk niet eerder gedaan? Gerst is namelijk super lekker en gezond. De graansoort heeft een beetje de structuur van rijst en een neutrale smaak, dus je kunt er alle kanten mee op. Verwar gerst trouwens niet met gort. Gerst is namelijk iets gezonder dan gort, aangezien gort eigenlijk ‘gepelde gerst’ is en daardoor minder vezels bevat. Wanneer er ‘parel’ voor staat, betekent het dat de graan in de vorm van een parel is geslepen. Gerst en gort zijn lekker in salades of soepen, of in combinatie met pompoen of zoete aardappel. Binnenkort deel ik een risotto van gerst, keep you posted!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 170 gram (parel)gerst
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 1 courgette
  • 200 gram broccoli
  • Handje walnoten
  • 200 gram champignons (of andere paddestoelen)
  • 50 gram geraspte, oude geitenkaas
  • Verse tijm (twee takjes)
  • 1 liter groentebouillon

TIP: zin in vlees? Voeg dan wat magere spekreepjes toe aan het mengsel.

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm in een andere pan de groentebouillon en voeg de parelgerst toe. Kook de parelgerst, afgedekt, in 25 minuten gaar. Giet daarna af indien nodig en laat afgedekt uitstomen.

2. Snijd in de tussentijd de courgette in 4 tot 6 gelijke stukken (2 of 3 per persoon). Verwijder daarna de zaadlijsten van de courgette met een lepel zodat er een kuipje ontstaat.

3. Snipper de ui en snijd de zaadlijsten klein. Fruit de ui met wat olijfolie in een pan, samen met een fijngeknepen teentje knoflook. Voeg daarna de zaadlijsten en champignons toe en bak 5-6 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

4. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de courgette-kuipjes en de broccoli toe. Laat dit c.a. 5 minuten op laag vuur koken. Giet daarna af, leg de courgette-kuipjes apart en laat de broccoli in de pan uitstomen.

5. Plaats de courgette-kuipjes op een bakplaat met bakpapier en vul met het champignonmengsel. Bestrooi met de helft van de (gehalveerde) walnoten en de helft van de geraspte geitenkaas. Bak daarna 10 minuten in de oven.

6. Maak de broccoli eventueel iets kleiner en voeg dit aan de pan toe met het overgebleven champignonmengsel. Voeg hier ook de parelgerst, de helft van de tijmblaadjes en de overgebleven geitenkaas aan toe. Breng op smaak met peper en zout.

7. Leg de courgette-kuipjes op de borden en verdeel hier het parelgerst-mengsel omheen. Garneer met de overgebleven walnoten en tijmblaadjes.

Ik ben benieuwd wat je van dit vegetarische recept vindt. Zin in meer inspiratie? Check dan deze link voor meer lekkere en gezonde recepten!

gevulde-courgette  

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met HelloFresh.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Hmm, ik ben nooit zo van de (parel)gerst, maar dit ziet er wel heel lekker uit!

    • Ik heb het ook nog niet eerder gemaakt, maar in dit gerecht is het verrassend lekker! En heel makkelijk om klaar te maken (alleen even koken). Misschien moet je (parel)gerst toch nog een keer een kans geven ;)

  • Hallo! De link werkt niet, klopt dat?

    • Hi Nadia, ik heb het gecheckt en als het goed is zouden alle links het (nu) moeten doen :-) lfs, Marlieke

  • ziet er heerlijk uit :)

    • Dankjewel! Zeker een keertje maken hoor! Lfs, Marlieke

  • Dat ziet er echt heerlijk uit! Hellofresh heeft echt lekkere maaltijden. Elke keer word je weer verrast met een feestje op tafel. Zelf nu 3x de box gekocht. Jammie!

    • Leuk om te horen Tamara! Yes, fijn om niet na te hoeven denken maar wel steeds iets anders lekkers op tafel te hebben staan he? Fijn dagje!

Reactie plaatsen