Ontbijten doen we vanaf nu met havermout gebak, lieve mensen. Want o-oh wat is dit lekker. Dit gezonde gebakje bestaat uit een krokante havermout-bodem (die smaakt naar koek!) en is afgemaakt met kokosyoghurt en frambozen. Een romig en gezond gebakje, bomvol vezels maar vooral extreem lekker. Geloof me, hier kom jij écht wel eerder je bed voor uit.
Gebak voor ontbijt
Heb jij vroeger ook op zaterdagmiddag met je moeder gebakjes staan maken in de keuken? Met slagroom, kersen en van die mierzoete kant-en-klare bladerdeeg bodempjes? Het recept van vandaag heeft daar iets van weg, maar dan supergezond. De bodem smaakt naar havermoutkoekjes en is heerlijk in combinatie met de romige kokosyoghurt en zoete frambozen. Niet alleen super lekker als ontbijt of tussendoortje, het ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Benodigdheden:
(voor 4 gebakjes)
Havermout bodem:
- 100 gram havervlokken of havermout
- 3 eetlepels honing
- 2-3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Eventueel: paar druppeltjes vanille-extract
Vulling:
- Stevige kokosyoghurt (bijvoorbeeld van Abbot Kinney) of kwark
- Vers (rood) fruit, zoals frambozen of aardbeien
- Kokosrasp
- Stevige muffinvorm- of houder
To do’s:
1. Maak het havermoutdeeg door de ingrediënten zoals hierboven genoemd met elkaar te mengen. Zet het mengsel heel even in de koelkast (15-30 minuten) om af te laten koelen en steviger te maken. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.
2. Vet de muffinvormpjes in met wat olie en druk de havermout stevig aan in de vorm, zodat de onderkant en zijkanten mooi bedekt zijn en er een ‘bakje/kuipje’ ontstaat. Druk nogmaals stevig aan.
3. Zet de havermout gebakjes zo’n 15 minuten in de oven. Laat ze daarna zo’n 5-10 minuten afkoelen (dan worden ze stevig) en haal ze vervolgens voorzichtig uit de vorm. Vul het gezonde gebakje met kokosyoghurt of kwark en vers fruit, en garneer met kokosrasp.
Lindsey Beljaars Ik 11 oktober 2016
Ik
Dit ziet er heerlijk uit!!
Cotton & Cream Ik 12 oktober 2016
Ik
Jaaa dit is lekker, moet je echt een keertje maken. En het ziet er ook nog eens super cute uit :-) Lfs!
Wil Ik 9 juli 2018
Ik
Ze zijn echt heel erg lekker !
Angelique Ik 14 april 2017
Ik
Heb geen havermoutvlokken wel gewone havermout in huis kan dat ook?
Cotton & Cream Ik 14 april 2017
Ik
Ha Angelique, ja hoor, dat kan ook! Hoe grover hoe beter, maar gewone havermout is ook prima! :-) smakelijk alvast!
Deborah Ik 15 april 2017
Ik
Ziet er lekker uit! Kan je dit ook invriezen?
Cotton & Cream Ik 15 april 2017
Ik
Ha Deborah, het is ook erg lekker! Je kunt de bodem vergelijken met havermout koek, dus het is belangrijk dat het lekker knapperig en krokant is, ik ben bang dat wanneer je ‘m uit de vriezer haalt dit een beetje taai wordt. Ik zou het dus gewoon lekker bakken in het weekend als je wat meer tijd hebt en dan gewoon vers eten ;-) succes, fijn weekend!
Cora Ik 26 april 2017
Ik
Kan dit ook in de airfrayer gebakken worden
Marlieke Ik Auteur Ik 26 april 2017
Ik
Ha Cora, zelf heb ik nooit met een Airfrayer gewerkt, maar wanneer je hier normaal gesproken dingen in klaarmaakt die je ook in de oven kunt doen (zoals koekjes, taart of hapjes), lijkt me het prima! Belangrijk dat de bodem lekker krokant wordt! Ben benieuwd of het lukt, laat je het me weten? :)
Masja Ik 27 april 2017
Ik
Ziet er goed uit. Kan dit ook met Griekse yoghurt met wat honing erdoor?
Cotton & Cream Ik 27 april 2017
Ik
Ha Masja, dat kan zeker! Je kunt ‘m vullen met alles wat je lekker vindt: Griekse yoghurt, kwark of slagroom ;) smakelijk!
Mieke Ik 29 april 2017
Ik
Mag er ipv honing ook agavesiroop door? Ze hadden in de supermarkt geen onbewerkte honing namelijk.
Cotton & Cream Ik 29 april 2017
Ik
Ha Mieke, ja hoor, dat is een prima zoetmaker! Succes en smakelijk vast :)
Rhossetty Ik 9 mei 2017
Ik
Een heel mooi recept. Ga ik vandaag meteen uitproberen. Weet je toevallig hoeveel KH er in 1 zo’n gebakje zit?
Marlieke Ik Auteur Ik 9 mei 2017
Ik
Ha Rhossetty, leuk om te horen! Ik weet alleen niet hoeveel koolhydraten er precies in zitten. Maar allemaal langzame suikers, dus als ontbijtje is dit een prima keuze. Smakelijk! :)
Moon Ik 5 juni 2017
Ik
Kun je door weglating van de honing op deze manier ook een hartige versie maken waarvan je de vulling meebakt? Zoals een quiche bijvoorbeeld.
Marlieke Ik Auteur Ik 6 juni 2017
Ik
Ha Moon, de bodem is zoet het lekkerste en smaakvol, daarom zou ik hier persoonlijk geen hartige variant van maken, maar je kunt het natuurlijk wel proberen. Dan zou ik er wel wat ei aan toevoegen. Ik heb hier wel een recept voor een gezonde quiche zonder deeg https://cottonandcream.nl/groentenquiche-zonder-deeg/ en hier het recept voor een pizza met havermout bodem https://cottonandcream.nl/pizza-met-gezonde-bodem-havermout-champignons/ (toevallig net nieuw op de site), misschien heb je daar iets aan? Succes!
Denise Ik 23 juli 2017
Ik
Hoe lang blijven ze vers? En hoe lang kan ik ze bewaren?
Marlieke Ik Auteur Ik 26 juli 2017
Ik
Ha Denise, ze blijven een paar dagen vers, alleen wanneer ze net uit de oven komen zijn ze wel het meest krokant! :) Heb je ze al kunnen maken? Ben erg benieuwd wat je ervan vindt!
Jacoline Ik 8 september 2017
Ik
Gisteravond gemaakt en vanmorgen gegeten.. heerlijk! Na 2 taartjes nog wel behoefte aan meer…
Marlieke Ik Auteur Ik 22 september 2017
Ik
Dat klinkt goed, dank voor het delen Jacoline! :)
Erna Ik 25 oktober 2017
Ik
Hoi! Hoeveel gebakjes per persoon in de richtlijn?
Marlieke Ik Auteur Ik 26 oktober 2017
Ik
Ha Erna,
1 gebakje per persoon is voldoende hoor!
Liefs, Marlieke
Suze Ik 18 februari 2018
Ik
Leuk idee. Maar met 2-3 EETlepels honing op 100 g haver, lijkt het me wel érrug zoet (voor een ontbijtje helemaal).. Heb je een alternatief met minder honing /zoetmiddel in de bodem?
Natascha Ik 27 april 2018
Ik
Hoeveel van die gebakjes mag je eten als ontbijt ?
Marlieke Ik Auteur Ik 5 juni 2018
Ik
Ik zou er 1 per keer eten, misschien 2 als het een speciale gelegenheid is ;)
Amber Ik 16 mei 2018
Ik
Zou ik de bodem ook kunnen gebruiken als bodem voor een kwarktaart? Zo ja, moet ik dan dezelfde hoeveelheden aanhouden als die hierboven gegeven staan (4 gebakjes staat gelijk aan 1 grote taart) ?
Marlieke Ik Auteur Ik 5 juni 2018
Ik
Ha Amber, dat kun je zeker proberen. We hebben ook een recept voor gezonde kwarktaart (met gezonde bodem) online staan, misschien haal je daar nog inspiratie vandaan. Ik zou qua hoeveelheid 6 gebakjes aanhouden (1 gebakje per “punt”).
Simone Ik 18 mei 2018
Ik
Ziet er lekker uit. Kan ik de kokosolie ook door iets anders vervangen?
Marlieke Ik Auteur Ik 5 juni 2018
Ik
Ha Simone, kokosolie kun je ook prima vervangen voor gewone boter hoor!
Jolanda Ik 24 april 2020
Ik
Ik kan je vertellen als toetje is die ook hemels
Ik dacht nog 1 voor nu en 1 voor morgen vroeg
Oeps te lekker alles in één keer op
Bedankt voor dit heerlijke recept
Pingback:10 tips voor een gezond kinderfeestje Ik 3 augustus 2021
Ik