Spelt scones met vanille en frambozen

Laatst had ik een mega luxe high tea in het Waldorf Hotel en die warme scones daar waren goddelijk, maar eerlijk gezegd doen deze gezonde spelt scones met vanille en frambozen die ik in dit artikel met je deel, daar eigenlijk niet aan onder. Krokant van buiten, zacht van binnen en een heerlijk smaak waar je van wilt blijven snoepen. Homemade, gemaakt van speltmeel en gezoet met honing, dus ook een stuk gezonder dan de scones die je bij de bakker haalt. En nogmaals: de smaak is net zo hemels. Lekker als vriendinnen op bezoek komen tijdens een mini high tea, maar ook een perfect tussendoortje op werk. De blijven een paar dagen lekker!

Benodigdheden

Voor c.a. 6 spelt scones

  • 250 gram speltmeel
  • 2 volle theelepels bakpoeder
  • 50 gram kokosolie
  • 40 ml honing of ander zoetstof
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel vanille extract
  • Eventueel: 1 vanillestokje
  • 50-60 ml amandelmelk of een ander soort melk
  • Handje (c.a. 8) frambozen
  • 2 eieren
  • Rasp van 1/2 limoen
  • Smeersels: jam en clotted cream of ricotta (gezondere optie)

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Mix in een kom het speltmeel met het bakpoeder en een snuf zout. Smelt daarna de kokosolie en voeg dit samen met de honing, de vanille extract, het merg van het vanille stokje en de citroenrasp, toe aan de mengkom. Mix door elkaar.

2. Mix in een aparte kom 1 ei met de amandelmelk en voeg dit daarna toe aan de mengkom en mix tot ewen stevig beslag. Schep daarna voorzichtig de frambozen door het beslag met een lepel. Geen ramp wanneer het fruit wat breekt, alleen maar lekker wanneer dit wat door het beslag wordt gemixt.

3. Vorm daarna kleine “bolletjes” van het (ietwat plakkerige) deeg en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak ze niet te groot, want ze zetten nog bijna helft uit in de oven. Besmeer de bovenkant met het overgebleven, losgeklopte eitje.

4. Zet de spelt scones voor 12 tot 15 minuten in de oven, check bij 12 minuten even of ze al bruin zijn, zo niet zet ze dan nog wat langer in de oven. Ze zijn klaar wanneer ze aan de buitenkant lichtbruin en knapperig zijn en aan de binnenkant zacht.

De gezonde spelt scones blijven nog een paar dagen goed, bewaar ze op een donkere, droge plek!

Benieuwd naar meer lekkere, makkelijke en gezonde tussendoortjes? Check hier het hele overzicht met tussendoortjes en klik hier voor alle recepten van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen