Nog een paar uur en dan gaan de Oud & Nieuw feestjes door het hele land van start. De afsluiting van een mooi, soms veelbewogen jaar en start van een jaar vol nieuwe kansen. Dat bijzondere moment moet natuurlijk gevierd worden met gezellige hapjes en drankjes. Bijvoorbeeld met een huisgemaakte eiersalade, gezonde groenten pizza of smaakvolle vishapjes. Lekkere maar gezonde hapjes, want we willen onze goede voornemens (gezonder eten) niet meteen breken. Wanneer je een feestje thuis geeft, op bezoek gaat bij familie of vrienden – met BYO-principe – of het nieuwe jaar romantisch inluidt op de bank, zijn deze hapjes zeker een succes. De (super easy) recepten vind je onderaan dit artikel. Happy New Year!

1. Gevulde tomaatjes

Hapjes oud en nieuw

2. Rolletjes met ham, peer en brie

Hapjes oud en nieuw

3. Eiersalade

Hapjes oud en nieuw

4. Groenten pizza

Hapjes oud en nieuw

5. Vishapje

Hapjes oud en nieuw

1. Gevulde tomaatjes

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 8 kleine tomaten, door de midden gesneden
  • 10 gram dille
  • 1/2 citroen
  • 2 eetlepels crème fraîche of light mayonaise
  • Handje walnoten, kleingesneden
  • Verse peper en zout

To do’s:
Snijd de kleine tomaatjes doormidden en verwijder het vocht. Meng de Hollandse garnalen met de dille, citroensap, crème fraîche/light mayonaise, stukjes walnoot, peper en zout. Vul de tomaatjes met het garnalen mengsel en garneer met wat dille.

2. Rolletjes met ham, peer en brie

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 24 stengels bieslook
  • 8 plakken gerookte ham (Parmaham of rauweham)
  • 1 grote stevige peer (of 2 kleine peertjes)
  • 100 gram brie, in reepjes gesneden
  • 4 eetlepels medium sherry
  • 2 eetlepels honing

To do’s:
Snijd de peer in 8 kleine (langwerpige) partjes. Doe de sherry en honing in een pannetje en warm dit op. Goed roeren totdat de honing in de sherry is opgenomen. Doe de partjes peer in de pan en kook het fruit in c.a. 20-30 minuten in de sherry-honingsaus zacht. Laat de peertjes daarna afkoelen. Snijd in de tussentijd de brie in 8 reepjes. Pak een plak ham en leg hier een peertje, een stuk brie en 3 stengels bieslook op. Rol de ham op en besprenkel het rolletje met de overgebleven saus die door het inkoken stroperig is geworden.

3. Groenten pizza

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 2 aubergines
  • Paprika, in kleine reepjes gesneden
  • Cherrytomaatjes, doormidden gesneden
  • Blokjes feta kaas, Parmezaanse kaas en/of mozzarella
  • Salami of droge worst, in dunne plakjes gesneden
  • Verse basilicum, blaadjes in reepjes gesneden
  • Oregano
  • Zout
  • Verse peper

To do’s:
Snijd de aubergine in dunne plakken van c.a. 1 cm dik. Stooi wat zout op de plakken en laat het 20-30 minuten intrekken. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergine. Spoelde plakken na 30 minuten af en dep ze droog. Bak de aubergine een paar minuten in een grilpan. Beleg de plakken daarna met de halve tomaatjes en reepjes paprika. Strooi er wat oregano en verse peper overheen en leg de plakjes vlees er bovenop. Maak de pizza’s af met wat kaas. Doe de pizza’s 10 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden) totdat de kaas gesmolten is. Strooi voor het serveren wat verse basilicum over de pizza’s en serveer ze met een frisse salade.

4. Eiersalade

Benodigdheden (voor 1 bak eiersalade):

  • 12 hardgekookte eieren
  • 12 plakken ham (bijvoorbeeld beenham of schouderham)
  • 200 gram prei (fijn gesneden)
  • 3 eetlepels magere yoghurt of creme fraiche
  • 1 eetlepel Maggi
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout

To do’s:
Snijd de eieren in blokjes en snijd de plakken ham in kleine reepjes. Doe de eieren, ham en prei in een grote kom en meng de yoghurt of creme fraiche er doorheen. Breng de eiersalade op smaak met de Maggi, paprikapoeder, peper en zout. Beleg een (zelfgesneden) dikke bruine boterham met veldsla en de eiersalade. Garneer de eiersalade met wat paprikapoeder.

5. Vishapje

Benodigdheden:

  • Gerookte zalmplakken of verse tonijnplakken
  • Roomkaas, crème fraîche of stukjes mozzarella
  • Dille of bascilicum
  • Pijnboompitjes of sesamzaadjes voor de garnering
print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen