Bijna de helft van de mensen in mijn omgeving ontbijt in de ochtend met havermout. Maar havermout is vanwege de neutrale smaak super veelzijdig, dus je kunt hier eindeloos mee variëren. Denk aan een gezonde taartbodem, muffins, snelle appeltaart, koekjes of zelfs als krokant laagje in een appel crumble, gemaakt van havermout. In dit artikel ga ik eens wat dieper in op havermout, want wat weet jij al over deze graansoort? Wist je bijvoorbeeld dat je een natuurlijk gezichtsmasker heel goed zelf kan maken, mét havermout? Lees hieronder de handige insights en tips!

  • Havermout is rijk aan voedingsvezels. Vezelrijke voeding is van groot belang voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Vezels werken namelijk als een soort “smeermiddel” voor onze darmen, waardoor de maag-darmwerking optimaal verloopt.
  • Havermout bevat antioxidanten, vitamines en mineralen, die nodig zijn om elke dag goed te kunnen functioneren. Havermout bevat bijvoorbeeld silicum, saponine, magnesium en ijzer.
  • Havermout is heilzaam voor je huid, daarom worden haver en havermout steeds vaker verwerkt in beautyproducten. Maak zelf een havermout-gezichtsmasker door een half kopje havermout en een half kopje heet water te mengen met een kwart kopje honing. Doe dit mengsel in de blender en voilà, een natuurlijk gezichtsmasker voor een stralende en zachte huid!

Hoe wordt havermout eigenlijk gemaakt? Havermout wordt gemaakt van de graansoort haver. Om havermout te maken, worden de haverkorrels eerst gewassen en gepeld. Daarna volgt het eesten, dit is de verwerking tot havermout waarbij door een speciale techniek de stoffen die een bittere smaak kunnen geven, worden uitgeschakeld. Daarna worden ze in stukjes geknipt, gestoomd en geplet, tot de havermout die je in de winkel vindt.

Tip: heb je ‘sochtends weinig tijd, dan is de Quaker Oats Express wellicht iets voor jou. Met deze handige portiezakjes – die tegelijkertijd dienen als maatbeker voor melk of water – maak je binnen 2 minuten een warme kom havermout klaar.

Havermout toppings. Wanneer ik een havermout ontbijt klaarmaak, ga ik helemaal los met toppings. Nootjes, gedroogd fruit – zoals cranberries, rozijntjes, abrikozen en goji bessen – en pompoenpitjes, om mijn ontbijtje nog lekkerder te maken. Oh, en een scheut honing of ahornsiroop natuurlijk. Ook ben ik gek op kokoschips, heb je dit wel eens geproefd? Heerlijk in combinatie met pure chocolade stukjes en gedroogde banaan!

Quaker Oats Express1 Quaker Oats Express3 Quaker Oats Express

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen