Hippe zoetigheden uit Scandinavië die je moet proberen

We zijn verliefd geworden op heel Scandinavië. Of we het nu hebben over het interieur, de veel te knappe mensen die er rondlopen of de hemelse zoetigheden die we niet kunnen weerstaan. Wij sluiten Scandinavië in ons hart. En met een stedentrip naar Kopenhagen en Stockholm nog vers in ons geheugen willen we je graag kennis laten maken met een van onze guilty pleasures uit het noorden. Want misschien had je al wel door dat ik een zoetekauw ben? En tijdens de FIKA smikkelen de mensen uit het hoge Noorden het liefst iedere dag. FIKA is ‘het vier-uurtje’ en naast een grote bak koffie, nemen ze maar wat graag een zoetigheid erbij. Dit zijn de lekkerste en meest hippe zoetigheden uit Scandinavië om zelf te proberen!

Kanelbullar

Je hebt twee heel bekende broodjes in Zweden: de Kanelbullar en Kardemummabullar. Een van die twee – de Kanelbullar – is heerlijk! Met kaneel en plakkerig suiker all over it, is dit echt mijn favoriet! Volledig te vergelijken met de bolus zoals wij die kennen. Yum dus! Je houdt er wel plakkerige vingers aan over.

Kardemummabullar

Het kardemummabullar is een beetje wennen. Kardemon kun je natuurlijk voor zoete en hartige gerechten gebruiken, maar zeker als je net zo’n kaneelbroodje naar binnen hebt gewerkt, is deze kruid een beetje gekkig. Het is een kruid wat ik niet vaak gebruik en dus niet heel goed ken. Maar je moet wel echt zo’n kardemummabullar proberen natuurlijk.

Pecannoten broodje

Dit is eigenlijk het broodje zoals hij bij ons ook in de winkels ligt, maar dan nog net iets kleffer en plakkeriger. Zo lekker, yum! Sowieso is pecannoten siroop ook echt iets om je vingers bij af te likken.

Koekje rood fruit

Eigenlijk is dit een extreem droog koekje – wel heel lekker van smaak, dat weer wel – met een stroperig goedje bovenop. De gelei die boven op het koekje ligt is een mengsel van framboos en kersen.

Gingerbread

Dit is ook echt mijn favoriet! Hoe een Gingerbread-koekje moet zijn, zo kun je hem in Zweden krijgen. Top bakkers zijn het. Niets meer aan doen. Het koekje is zo zanderig dat het eigenlijk bij de eerste hap al uit elkaar valt. I love it!

Chocolade koekje

Dit koekje is eigenlijk de chocolade variant van het zandkoekje, maar dan hangt het net nog wat langer samen door de chocolate chips die in het koekje zijn verwerkt. Vaak zijn deze koeken wel wat groter en per stuk te koop. Misschien een tikkie veel chocolade, maar wel echt genieten!

Amandelcroissant

Oke, een kleine disclaimer, dit is niet de amandelcroissant zoals je hem misschien in je hoofd hebt zitten van de vakantie in Parijs. De Fransen zijn namelijk echt de toppers in het maken van croissants en dus ook die met de amandelspijs erin. De croissants in het hoge noorden smaken misschien wel naar amandel, naar de spijs moet je een beetje op zoek. Lekker, maar geen winnaar. Dit broodje is wel mega fotogeniek, dat dan weer wel.

Muffin

Muffins zijn geloof ik echt een dingetje in Zweden. Bij iedere koffietent hebben ze tien verschillende soorten en het liefst met vloeibare of andere vullingen erin. De muffins zijn over het algemeen wat groter dan we hier gewend zijn én door die zoete vullingen en extra toevoegingen worden de muffins in Zweden met een vorkje naar binnen gewerkt.

Wortelbrood

Het klinkt als worteltaart, maar dan smaakt het als de iets gezondere variant van dat. Je proeft de wortelstukjes nog heel duidelijk. Er zal ook wel een bom van suiker in zitten, ik heb met zo’n stukje wortelbrood stiekem het idee dat ik gezond aan het snacken ben.

Bronnen: foto kanelbullar: Shutterstock / foto kardemummabullar: Shutterstock / foto pecannoten broodje: Shutterstock / foto koekje rood fruit: Shutterstock / foto gingerbread: Shutterstock / foto chocoladekoekje: Shutterstock / foto amandelcroissant: Shutterstock / foto muffin: Shutterstock / foto wortelbrood: Shutterstock

print
Geschreven door

Bridget van Alphen gaat voor jou op zoek naar de tofste plekjes, de mooiste musthaves en natuurlijk loads of inspiratie. Ze is altijd op zoek naar avontuur, so bring it on!

Geen reacties

Reactie plaatsen