HOE ETEN & KUNST JOUW BREIN KUNNEN BEÏNVLOEDEN

Wist je dat het schilderij ‘Het meisje met de parel’ het stofje dopamine vrij laat komen in het brein? Kunstenaars halen bepaalde trucjes uit in een schilderij, zodat jij langer gefocust naar een kunstwerk blijft kijken. Maar ook op het gebied van eten kun je “bedrogen” worden. Bepaalde kleuren en vormen kunnen namelijk je smaak beïnvloeden en jou zelfs voor de gek houden. Lees snel verder wanneer je benieuwd bent naar meer van dit soort brain teasende feiten.

Eten doe je met je…’

Eten doe je met je ogen. In culinaire keukens is dit niet voor niets een veelvoorkomende uitspraak. De kleur en presentatie van eten beïnvloedt namelijk onze smaak. Rood associeert ons brein bijvoorbeeld met ‘zoet’ en groen met zuur. Zodra er groene ketchup op jouw bord geserveerd wordt, denkt jouw brein waarschijnlijk dat de ketchup ‘verrot’ is, aangezien schimmel ook een groene kleur heeft. Maar ook de totale presentatie van eten is belangrijk, want maar liefst 28% van onze smaakbeleving wordt beïnvloed door de presentatie. Zo heeft bijvoorbeeld Chef Jacques la Merde een wel érg bijzondere beleving aan junk food gegeven. Zie hieronder het filmpje.

Focus on me

‘Het huishouden van Jan Steen’, herken jij het schilderij nog? Hierop is het ‘beruchte kraamfeestje’ afgebeeld, waarbij zoonlief een trekje neemt van Jan z’n sigaar en moeders al lekker zit te teuten aan een glaasje wijn terwijl haar dochtertje net geboren is. Het schilderij trekt de aandacht en je denkt bijvoorbeeld meteen: hoort zij geen borstvoeding te geven? Wat Jan Steen hier aan ons brein duidelijk wil maken, is dat wij mensen dingen snel ‘na gaan doen’. Nu begrijp je wellicht waarom de papegaai ergens in een hoekje erbij is geschilderd. Een wijze les van Jan Steen dus. En bij ‘Het meisje met de oesters’ wordt ook een knap staaltje focus-werk gebruikt door de beroemde kunstenaar. Het meisje staart je verleidelijk aan waardoor jij ook langer naar het schilderij blijft kijken. Maar er zit nog een diepere betekenis achter. Oesters staan namelijk bekend om de lustopwekkende werking. Het meisje kijkt je verleidelijk aan en biedt een oester aan. We all know what’s going to happen next… Yes, deze jongedame was een prostituee.

bedriegelijke-food-en-art-2

Dopamine

Het stofje dopamine (gelukshormoon) speelt een grote rol in het beloningssysteem van ons brein. Dit stofje zorgt ervoor dat je het gevoel van genot en blijdschap ervaart. Als je bijvoorbeeld een lekker stuk chocolade eet of knuffelt met je lover komt dit prettige stofje vrij. Maar wist je dat kunst het stofje dopamine ook in je brein kan vrijmaken? Het ‘meisje met de parel’ is hier een perfect voorbeeld van. Haar lippen staan een beetje open, haar ogen kijken je verleidelijk aan en de pastelkleuren zorgen voor een fijn en relaxed gevoel. Al deze prikkelingen zorgen ervoor dat het gelukshormoon dopamine vrij komt. En wat het stofje helemaal een extra boost kan geven? Het schilderij bekijken onder het genot van een stuk chocolade natuurlijk. Of een Magnum.

Meer weten over wat food & art met je brein kunnen doen? Ga dan vanavond naar de museumnacht in het Mauritshuis in Den Haag met als thema ‘ECHT NEP’. Extra leuk: je kunt een extra (lekkere) beleving krijgen aangezien hier de limited edition smaken van Magnum worden geïntroduceerd. Deze zijn geïnspireerd op een aantal meesterwerken uit het Mauritshuis: ‘Het meisje met de parel’ met melkchocolade en hele hazelnoten en ‘Het puttertje’ met witte chocolade en pistache noten. In dit geval geldt dus, eten doe je met… al je zintuigen. 

 

Bron foto’s schilderijen: Mauritshuis

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen