Hotdog van zoete aardappel, met rode kool en runder chipolata

Je kent ze ongetwijfeld, culinaire hotdogs die ze bijvoorbeeld bij The Fat Dog klaarmaken. Extreem lekker en vooral een feestje om te zien. Nu kwam ik op het idee om deze luxe hotdogs te maken met een gepofte zoete aardappel in plaats van een broodje. Want aan dat kleffe broodje zit vaak toch geen smaak. Hierdoor heb je meteen een voedzaam, avondvullend maaltje te pakken én presenteer je de zoete aardappel op een leuke, creatieve manier. Je kunt vervolgens los gaan met de toppings: gebakken uitjes, augurk, rauwkorst, rode kool, een eitje, you name it. 

Zoete aardappel ideeën

De zoete aardappel behoort nog steeds tot mijn favoriet in de keuken. Ik maak er álles van en ontdek steeds weer nieuwe variaties, waarbij de zoete held in een andere, creatieve vorm wordt verwerkt én met goddelijke smaakcombinaties. Waarschijnlijk ken je zoete aardappel friet en zoete aardappel stamppot al wel (mijn lievelingsrecept in de zomer is deze met cottage cheese en in de winter met prei en gehaktballetjes), maar denk bijvoorbeeld ook eens aan zoete aardappel rösti, snack balletjes met zoete aardappel en fetakaas en zoete aardappel-kerrie soep. Binnenkort ga ik gezonde chocolade brownies van zoete aardappel maken, houd de website dus in de gaten voor het recept! Maar goed, eerst is het dus tijd voor deze hotdog van zoete aardappel, een aanrader! En wanneer dit recept goed in je oren klinkt, dan tip ik je ook meteen voor de gepofte zoete aardappel met kip en geitenkaas en gepofte zoete aardappel gepofte zoete aardappel met tonijn en guacamole, ik weet zeker dat je dit ook lekker vindt!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 2 grote zoete aardappels
  • 4-6 runder chipolata worstjes
  • 300 gram rode kool
  • C.a. 10 plakjes zoet-zure augurken
  • Gebakken uitjes
  • 2 eieren
  • 1 bosuitje
  • Cherry tomaatjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel (light) mayonaise
  • Aluminiumfolie

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hete lucht) en maak de zoete aardappels aan de buitenkant schoon, onder de kraan. Dep droog met een keukenpapiertje en snijd de “kontjes” eraf. Besmeer de aardappelen vervolgens met olijfolie, zorg ervoor dat de olie over de gehele zoete aardappel is verdeeld. Maak daarna met een vork op een aantal plekken gaatjes in de zoete aardappels en wikkel ze tenslotte in aluminiumfolie.

2. Leg de zoete aardappelen voor c.a. 45-55 minuten in de oven. Check of de aardappelen gaar en zacht zijn door zachtjes in de aardappel te knijpen of er een vork in te prikken.

3. Kook in de tussentijd de rode kool gaar in een pannetje zoals staat omschreven op de verpakking, waarschijnlijk zo’n 20 minuten. Bak daarna de runder chipolata worstjes gaar. Kook de eieren in zo’n 5 minuten hard. Maak de saus door de mosterd en mayonaise met elkaar te mengen en verdun eventueel met wat water. Snijd het bosuitje fijn en zet dit even apart.

4. Snijd de zoete aardappel open en leg er een worstje in. Verdeel daarna wat rode kool over het vlees, augurken, partjes ei, fijngesneden bosuitjes en verdeel een schep van de mosterdsaus overheen. Strooi er als laatste wat gebakken uitjes overheen et voilà, jouw hotdog van zoete aardappel is klaar. Serveer de overbleven rode kool, worstjes en toppings apart, want ik weet zeker dat je dit af en toe wilt aanvullen.

Laat ons vooral weten wat je van deze hotdog van zoete aardappel vindt, door een reactie hieronder achter te laten of een foto te delen met #cottonandcream. Zin in meer creatieve, gezonde en lekkere gerechten? Check denk hier het overzicht van alle recepten uit de keuken van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen